ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτή θα είναι η νέα επιτήρηση της Ελλάδας

Αυτή θα είναι η νέα επιτήρηση της Ελλάδας

Εξαφανίζονται οι "απαγορευμένες" λέξεις μνημόνιο, Τρόικα και ΔΝΤ - Παραμένουν η εποπτεία και τα δανεικά

Με ανοιχτά ..τα λεξικά ξημερωβραδιάζονται στην κυβέρνηση, αναζητώντας τις λέξεις που θα αντικαταστήσουν κάποιες από τις "απαγορευμένες" στα ματιά του κόσμου.

Στόχος του Μαξίμου ειναι να εξαφανίσει σταδιακά από το λεξιλόγιο των Ελλήνων λέξεις όπως "μνημόνιο", "ΔΝΤ" και "τρόικα". Εννοείται πως δεν θα μπορέσει να αποφύγει κάποιες άλλες όπως "δανειστές", "χρέος" και "επιτήρηση".

Το παιχνίδι με την ψυχολογία της μάζας έχει ήδη ξεκινήσει, μιλώντας για "οδικό χάρτη για την οικονομία", ή αναφορές όπως αυτή του πρωθυπουργού : "σκίζω κάθε μέρα τα μνημόνια και τα σκίζω σελίδα - σελίδα τα τελευταία τρία χρόνια".

Η προσπάθεια να μας πείσουν οτι όλα αυτά τελειώνουν, οτι η τρόικα τελειώνει μαζι με τα μνημόνια, πέφτουν στο κενό μέρα με τη μέρα. Κι αυτό φάνηκε ακόμα και στην εξ αποστάσεως συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι που κατάλαβαν όλοι οτι οι δανειστές μας έβαλαν "χέρι". Γι' αυτό οι προσδοκίες για εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων από τον πρωθυπουργό έγιναν αόριστες αναφορές ή η διευθέτηση του χρέους ενώ έγινε ..σημαία της κυβέρνησης για ενα διάστημα, ξαφνικά πριν το καλοκαίρι εξαφανίστηκε από το λεξιλόγιο των υπουργών και των βουλευτών.

Το γεγονός οτι άλλαξε ο εκπρόσωπος της τρόικα από την ΕΕ ή το ΔΝΤ και το οτι δεν θα ξαναδούμε τον Πολ Τόμσεν δεν θα αλλάξει την μετέπειτα επιτήρηση της χώρας μας από τους δανειστές. Μπορεί να μην μας πιέζουν κάθε τρίμηνο με νέα μέτρα, αλλά η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και η επίτευξη στόχων θα είναι στη ζωή της κυβέρνησης για δεκαετίες. Κι αυτό για να εξασφαλίσουν τα λεφτά τους οι δανειστές.

Το νέο μοντέλο επιτήρησης

Η τρόικα με τη μορφή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τελειώνει σύντομα. Αυτό δεν σημαίνει ομως οτι θα τελειώσουν οι επισκέψεις και οι υποδείξεις.

Οι κύριοι με τα βαλιτσάκια δεν θα μας επισκέπτονται κάθε τρεις μήνες κουνώντας μας επιδεικτικά το δάκτυλο. Ούτως ή άλλως στα περισσότερα Υπουργεία έχουν τοποθετηθεί ξένοι "επίτροποι" οι οποίοι ελέγχουν κάθε βήμα και απόφαση. Άρα, οι δανειστές γνωρίζουν ήδη από πρώτο χέρι το τι συμβαίνει σε κάθε σκέλος της κυβέρνησης.

Μπορεί το μνημόνιο να τελειώνει στο τέλος του 2014 για την ΕΕ και την ΕΚΤ, συνεχίζει ομως μέχρι τον Μάρτιο του 2016 για το ΔΝΤ, το οποίο και θα μας δώσει άλλα 8 δις μέχρι τότε (1,6 δις για 5 τρίμηνα).

Το σίγουρο ειναι οτι η Ελλάδα θα παραμείνει σε επιτήρηση μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της, δηλαδή με τα μέχρι τώρα δεδομένα μετά το 2040! Η ίδια επιτήρηση μέρους ίδιους όρους θα ισχύει για κάθε υπερχρεωμένα χώρα της Ευρώπης.

Τι θα κρίνει τη νέα επιτήρηση

Οι Βρυξέλλες έβαλαν στο τραπέζι των συζητήσεων μέσω διαρροών ενα σενάριο που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση: το τρίτο δάνειο. Ξέρουν καλά ομως, ότι ένα δάνειο από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης θα πρέπει να συνοδευτεί από ακόμα σκληρότερη επιτήρηση. Αυτό σημαίνει ότι όπως και να ονομάσουν τις νέες δεσμεύσεις, θα πρόκειται και πάλι για νεο μνημόνιο με άλλο όνομα!

Αν ομως αποφασιστεί οτι θα επεκταθεί μέχρι το Μάρτιο του 2016 και το πρόγραμμα της ΕΕ και της ΕΚΤ, παράλληλα με του ΔΝΤ, τότε τα μνημόνια που σκίζει καθημερινά ο πρωθυπουργός δεν είναι μάλλον τα ..φωτοαντίγραφα, γιατί τα αυθεντικά θα είναι σε πλήρη ισχύ.

Οι νέες λέξεις

Επειδή Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν καταλάβει ότι το σενάριο δεν βγαίνει, προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν παίζοντας με την "ψυχολογία της μάζας", όπως είχαμε γράψει και πάλι στο Newsbomb λίγο πριν τη ΔΕΘ.

Η οργή του κόσμου τόσο για τους ίδιους όσο και για τους τεχνοκράτες των Βρυξελών και του ΔΝΤ, ξεχειλίζει.

Έτσι:

1. Εξαφανίζονται από την καθημερινότητα οι λέξεις Τρόικα, ΔΝΤ και Μνημόνιο.

2. Η τρόικα όπως την ξέρουμε φεύγει, αλλά ο μηχανισμός παραμένει και μάλιστα ενισχυμένος. Οι τεχνοκράτες - υπάλληλοι των δανειστών που έχουν τοποθετηθεί σε κάθε Υπουργείο θα κάνουν "φύλλο και φτερό" τα πάντα, δίνοντας αναφορά στους ξένους εργοδότες τους, μακριά από τις κάμερες, τους δημοσιογράφους και τους απλούς πολίτες.

3. Ο "κακός" της παρέας Πολ Τόμσεν ήδη αποχώρησε μιας και ανέλαβε ανώτερη θέση, από την οποία ομως θα ελέγχει καλύτερα την Ελλάδα! Η τρόικα μετονομάζεται σε "Διαρκή Συμβουλευτική Επιτροπή" ή κάτι ανάλογο, που δεν εχει συνδεθεί στο μυαλό του κόσμου με κάτι πιεστικό και αρνητικό.

4. Τα μνημόνια φεύγουν, αλλά έρχεται η σκληρή επιτήρηση. Εφευρίσκουν έναν άλλο όρο πχ "Σχέδιο για την Ανάπτυξη της οικονομίας" και ξεμπερδεύουμε και από εκεί. Η λέξη ανάπτυξη ούτως ή άλλως δείχνει ..προοπτικές! Αν ομως πάρουμε και τρίτο πακέτο, νέα δανεικά δηλαδή, υπογράφουμε νέα μνημόνια αλλά σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε αυτό τον όρο!

Έτσι με τους παραπάνω τρόπους σκοτώνουμε τον «δράκο» του παραμυθιού (την τρόικα) και πηγαίνουμε ολοταχώς (με το σχέδιο για την ανάπτυξη) για τον επόμενο ..άθλο!

Δυστυχώς γι' αυτούς ο κόσμος σταμάτησε να τρώει κουτόχορτο και όσο πλησιάζει ο καιρός για να πληρώσει διπλούς και τριπλούν φόρους, τίποτα δεν θα είναι ικανό να σώσει την κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

Spiegel για τρόικα στην Ελλάδα: Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους;

«Τρέμουν» το νέο δάνειο που έρχεται…