ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριήμερη μάχη στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης – ΔΕΙΤΕ LIVE

Τριήμερη μάχη στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης – ΔΕΙΤΕ LIVE

Σε εξέλιξη βρίσκεταιη συζήτηση,στη Βουλή,για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση,η οποία θα ολοκληρωθείτα μεσάνυχτα της Παρασκευής με την ψηφοφορία.

Με ένταση και διαξιφισμούς ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε στις 18:00 στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Αφορμή ήταν η απουσία του Πρωθυπουργού από την έναρξη της συζήτησης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η Βουλή τίμησε τους τρεις νεκρούς στρατιώτες στο δυστύχημα του Βόλου, με ενός λεπτού σιγή.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η αντιπαράθεση.

Λαφαζάνης: Θεσμική παρεκτροπή η απουσία του Πρωθυπουργού

Δριμεία επίθεση του Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά του Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είναι απών από τη διαδικασία με δική του επιλογή.

Έκανε λόγο για πολιτικό ατόπημα και θεσμική εκτροπή. Θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να ορίσει άλλη μέρα την ψήφο εμπιστοσύνης αφού είχε την υποχρέωσει να μεταβεί στην Σύνοδο Κορυφής. «Λυπούμεθα διότι ο κ. Σαμαράς έλαβε την πρωτοβουλία για αυτή την πρόταση με τυμπανοκρουσίες και τώρα δεν είναι εδώ» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Βορίδης: Ο Τσίπρας θα πάρει το μάθημά του από τον Σαμαρά

Με αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης.

«Μπερδεύεται την παράγραφο 3 με την παράγραφο 4 του κανονισμού της Βουλής», είπε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει άρθρο στον Κανονισμό που να ορίζει ότι η πρόταση υποστηρίζεται από τον Πρωθυπουργό», ενώ επεσήμανε ότι πρόκειται για «δήθεν διαδικαστικό θέμα που δεν έχει αντίκρισμα στον Κανονισμό».

«Μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας, το μάθημά του θα το πάρει από τον Πρωθυπουργό, για ακόμη μια φορά μέσα στη Βουλή», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, καθώς, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο κλείσιμο της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδιασίας, χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχετε αρχίσει εσχάτως να επιλέγετε πολιτικούς σας αντιπάλους, με ποιον θέλετε να διαλέγεστε», είπε και ρώτησε: «μήπως θέλετε να σας στέλνουμε και short list για να αποφασίσετε εσείς για το ποιοι θα εκπροσωπούν την ΝΔ; Να παίρνουμε την έγκρισή σας; Να σας ρωτάμε;» Αυτό, συνέχισε ο Μ. Βορίδης, «δείχνει μία νοοτροπία. Ακυρώνει μία αντίληψη δημοκρατίας. Δεν επιλέγουμε στη δημοκρατία τους αντιπάλους μας ούτε επιλέγουμε να τους ακυρώσουμε».
Υπενθύμισε ακόμη τα επιτεύγματα της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «ένα μικρό θαύμα που αναγνωρίζουν όλοι» και ότι «η χώρα έχει μπει στο δρόμο της ανάκαμψης και ανασυγκρότησης».

Ο υπουργός έκανε λόγο για ύβρεις, απειλές και τρομοκρατία από την πλευρά της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως ευθύνεται και εκείνη για την πορεία των πραγμάτων.

Ο κ. Βορίδης διερωτήθηκε: «Είχαμε πολιτικές δολοφονίες όλο αυτό το διαστημα; Ναι, με υπεύθυνες εγκληματικές οργανώσεις που μπήκαν στη Βουλή αλλά και με ευθύνη της άκρας Αριστεράς. Χάρη στην υπεύθυνη στάση της ελληνικής κυβερνήσεως όμως βάλαμε τέλος σε αυτά τα φαινόμενα. Αν δεν επενέβαινε η κυβέρνηση δεν ξέρουμε που θα μας είχε οδηγήσει αυτός ο κύκλος βίας και μίσους», υποστήριξε.»

Δραγασάκης:«Εφοπλιστές και φίλοι του πρωθυπουργού σβήνουν πρόστιμα»

Αποκάλυψη βόμβα Δραγασάκη - Πάγωσαν στην κυβέρνηση - Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι εφοπλιστές, εκδότες και φίλοι του πρωθυπουργού σηκώνουν το τηλέφωνο και σβήνουν πρόστιμα!

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι αν χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει και ονόματα στη Βουλή.

Οι ισχυρισμοί του κ. Δραγασάκη προκάλεσαν την αντίδραση του Δημήτρη Σταμάτη ο οποίος είπε: «Αν έχετε στοιχεία και ονόματα να τα πάτε στον εισαγγελέα».

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τα στελέχη της κυβέρνησης να κοιτάξουν τις τροπολογίες που έφεραν στην Βουλή και θα καταλάβουν...και πρόσθεσε: «Όσοι έχουν την μύγα να κάνουν υπομονή».

Τον λόγο πήρε ξανά ο κ. Σταμάτης ο οποίος είπε ότι πρόκειται για βαρύτατες κατηγορίες οι οποίες δεν τιμούν τον ίδιο τον Δραγασάκη. «Μας απογοητεύσατε σε προσωπικό επίπεδο» είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε επιμόνως ονόματα.

Ανταπαντώντας ο κ. Δραγασάκης είπε: «Αν επιμείνετε θα φέρω και τα ονόματα. Το πότε, θα το κρίνω εγώ!».

«Ονοματεπώνυμα κ. Δραγασάκη. Είναι στο χέρι του κ. Δραγσάκη να αποδείξει αν αυτά που είπε είναι αποκαλύψεις ή συκοφαντίες», είπε ο κ. Σταμάτης. «Έτσι κάνουν οι σωστοί πολιτικοί. Αναπτύξατε βαρύτατη ύβρη και πρέπει να μιλήσετε με αποδείξεις», πρόσθεσε ο κ. Σταμάτης.

Ρήγας: Εμείς είμαστε οι πρωτεργάτες του Μνημονίου

Αίσθηση προκάλεσε το «παράπονο» του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ στον Μ. Βορίδη για τη μη αναφορά του τελευταίου στην περίοδο 2009-2012.

Ο Π. Ρήγας τόνισε ότι είναι 5 και όχι 2 (όπως είπε ο εισηγητής της ΝΔ) τα χρόνια που εφαρμόζεται η υπεύθυνη πολιτική που, όπως ισχυρίσηκε, έβγαλε τη χώρα από την κρίση.

Παράλληλα, ζήτησε να πιστωθεί στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν η μόνη δύναμη που υπερασπιζόταν τις πολιτικές λιτότητας όταν ακόμα η ΝΔ ήταν αντιμνημονιακή.

Μιχελάκης: Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αποτρέπει τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική της θέση στην προσπάθειά της να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο, ενώ παράλληλα "αποτρέπει σενάρια ανωμαλίας να τινάξουν τα πάντα στον αέρα, την ώρα που είμαστε στην πόρτα που βγάζει τη χώρα μας από την κρίση" - ανέφερε στην ομιλία του κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης στην ομιλία του, υποστήριξε πως η προσφυγή της κυβέρνησης στη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, συνιστά απάντηση "στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούν σε πολιτική ανωμαλία, απάντηση σε αυτούς που δεν διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο τη χώρα την πιο κρίσιμη στιγμή. Σχέδια ανωμαλίας που δεν στρέφονται απλά και μόνο εναντίον της κυβέρνησης, αλλά πλήττουν τη χώρα, την οικονομία, τα συμφέροντα των πολιτών".

Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μιχελάκης επικαλέστηκε διαφορετικές εκτιμήσεις στελεχών του σχετικά με τη διαχειρισιμότητα του χρέους, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως "στο ΣΥΡΙΖΑ γίνανε και πάλι σκορποχώρι - χωρίστηκαν πάλι σε συνιστώσες". Σε άλλο δε, σημείο της ομιλίας του, τόνισε πως την ώρα που η κυβέρνηση δρομολογεί μείωση της φορολογίας, "ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει νέους φόρους: Στο πρόγραμμά του για τον πολιτισμό, περιλαμβάνει δύο νέους φόρους - 8% μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και 4% σε όσους παρακολουθούν ταινίες εκτός τηλεόρασης".

Από πλευράς κυβέρνησης, "σύντομα θα ανακοινωθεί ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση της φορολογίας. Ξεκινήσαμε με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη μείωση του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης. Στόχος τώρα είναι η σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με μέγιστο το 32% από 42% που είναι σήμερα. Και η μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% που είναι σήμερα. Και η μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους. Και βέβαια η μείωση του ΕΝΦΙΑ, στην εφαρμογή του οποίου έγιναν μεγάλα λάθη" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχελάκης.

Δημαράς: Οι ΑΝ.ΕΛ. θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση

«Με την ψήφο μας τους γυρίζουμε την πλάτη και περιφρονούμε όσους επιχειρούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό», τόνισε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο εισηγητής Γιάννης Δημαράς δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση.

Ο κ. Δημαράς καταλόγισε υποκρισία στην πρωθυπουργική πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης λέγοντας πως δεν θα συμβεί αυτό που ισχυρίζονται από την κυβερνητική πλευρά ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης θα τεθεί τέρμα στην προεδρολογία και στην εκλογολογία. Εξάλλου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δεδηλωμένη και δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να αδιαφορεί για το τι επιθυμεί ο ελληνικός λαός και διαπίστωσε μικροκομματικά ερείσματα στην υποβολή της πρότασης.

Όπως είπε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ σήμερα απαιτείται ένας συναγερμός πανεθνικού ενωτικού μετώπου ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας. Καταλόγισε δε αντιφατικές δηλώσεις στον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο με τις προηγούμενες θεσμικές τους ιδιότητες ενώ είπε πως σήμερα και με φόντο τις επερχόμενες εκλογές ο ένας κοιτάει προς τον Καραμανλή και ο άλλος προς τον Παπανδρέου.

Αναγνωστάκης: Θα καταψηφίσουμε την κυβέρνηση

Βολές κατά της κυβέρνησης για τις πολιτικές λιτότητας εξαπέλυσε στη Βουλή ο Δ. Αναγνωστάκης εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία νέα κατεύθυνση για τη χώρα, με ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης.

Ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η λήψη νέων μέτρων και η περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Σχετικά με το δημόσιο χρέος, είπε ότι χρειάζεται ουσιαστική και τολμηρή αναδιάρθρωσή του. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση καθώς αρνείται να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων και να πει όχι στις επιταγές της τρόικα.

ΔΕΙΤΕ LIVE