ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικίνδυνα παιχνίδια με την 5η δόση

Επικίνδυνα παιχνίδια με την 5η δόση
Τελικά παίρνουμε ή όχι την πέμπτη δόση και από ποια εξέλιξη εξαρτάται αυτό;

Τελικά παίρνουμε ή όχι την πέμπτη δόση και από ποια εξέλιξη εξαρτάται αυτό; Σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εκβιαστικών διλλημάτων και ασάφειας έχει μπει το τελευταίο καιρό η κυβέρνηση με επίκεντρο την κρίσιμη καταβολή της 5ης δόσης του δανείου. Στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ξεκάθαρα πως υπάρχει θέμα μη καταβολής της και αν συμβεί αυτό η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών των Ιούλιο. Γι’ αυτό – άφησε να εννοηθεί – πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα και να ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο.

Στη σκιά αυτής της απειλής πραγματοποιήθηκε και το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Και εκεί ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε τα ίδια. Αργότερα διέρρευσε στον τύπο πως τα τεχνικά θέματα έπονται των πολιτικών. Άρα η συναίνεση είναι προϋπόθεση;;

Κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει αυτό, αν και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «πρέπει» να βρεθεί συναίνεση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Mega το Σάββατο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι την 5η δόση η Ελλάδα θα την πάρει. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που μερικές ημέρες πριν έλεγε στους υπουργούς ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό δημιουργώντας επιπλέον ανησυχία στις αγορές.

Στις 6 Ιουνίου συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup με αυτό ακριβώς το θέμα. Παρά τη δεδηλωμένη ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχει ήδη καθυστερήσει χαρακτηριστικά, η συναίνεση μεταξύ των κομμάτων δεν έχει επιτευχθεί και η συστράτευση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα αμφίβολη. Ότι και να έπεται ή να προηγείται το τεχνικό ή το πολιτικό σκέλος της επίλυσης των προβλημάτων προκειμένου να πάρει η Ελλάδα την 5η δόση, τίποτα από τα δύο μέρη μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει.

Όλα βρίσκονται πίσω, όλα σε αδιέξοδο.

Οι αδικαιολόγητες κωλυσιεργίες που κανείς δεν έχει καταλάβει σε τι αποσκοπούν έχουν ήδη δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας σε αγορές και κοινωνία με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται ήδη πολλοί παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου: πρόκειται για εκβιασμό ή ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα;