ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα βλέπει τη Γερμανία ως φίλη χώρα

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα βλέπει τη Γερμανία ως φίλη χώρα

Η Ελλάδα βλέπει τη Γερμανία ως φίλη χώρα και ως δύναμη που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην πορεία της Ευρώπης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο γερμανικό προεδρικό ανάκτορο.

«Ως Πρόεδροι, θέλουμε να σταθεροποιήσουμε τη μακρόχρονη φιλία των λαών μας», επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο κ. Γκάουκ.

Τα βασικά θέματα της συνάντησης ήταν το προσφυγικό και η κρίση χρέους, ενώ αναφορά έγινε και στις πολεμικές αποζημιώσεις.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Γερμανό Πρόεδρο για τη συμβολή του στην εμπέδωση της άποψης ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη. Ανέφερε δε ότι συνεχίζεται η παράδοση των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Χέλμουτ Σμιτ, που οδήγησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη.

«Εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε ότι δεν έχουμε ευρωπαϊκή προοπτική χωρίς η Ελλάδα να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το μέλλον μας εκτός ΕΕ, αλλά και η Ευρώπη δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αυτή που πρέπει να είναι και στο μέλλον, χωρίς η Ελλάδα να είναι αναπόσπαστο μέλος της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

«Και αυτό θα φανεί από την αξιολόγηση που γίνεται και ελπίζω να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην ανακοπεί η ήδη διαφαινόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι θα πράξουν το χρέος τους, ιδίως σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι αναφέρεται όχι σε «κούρεμα», αλλά σε αναδιάρθρωση του χρέους, στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο κ. Παυλόπουλος επαίνεσε τη στάση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. «Οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από μεγάλες αποφάσεις. Διαλέγονται με την ιστορία και όχι με την συγκυρία», είπε. Προσέθεσε ότι «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με βάση τις αξίες της Ευρώπης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας», ενώ κάλεσε όλους τους εταίρους να σεβαστούν αυτές τις αρχές. «Ορισμένοι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι η πορεία τους στην ΕΕ εξαρτάται και από την ένταξή τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό», ανέφερε.

paulopoulos germanos 3

«Η Ελλάδα θα πράξει το χρέος της. Θα εκπληρώσουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και, αναφερόμενος στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επισήμανε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, και η Ελλάδα καθορίζει τον τρόπο φύλαξής τους, αλλά είναι πολύ σημαντική και η συμβολή των εταίρων.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στην υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει και εκείνη τις δεσμεύσεις της, κυρίως σε ό,τι αφορά την παράτυπη διέλευση των οικονομικών μεταναστών προς την Ελλάδα. «Το λέω τείνοντας χείρα φιλίας», διευκρίνισε.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε ακόμη την ανάγκη να γίνει σαφής η διάκριση μεταξύ προσφύγων και τρομοκρατών. Επανέλαβε τα συλλυπητήριά του για τους Γερμανούς που σκοτώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και σημείωσε: «Για μας τους Έλληνες, οι τρομοκράτες είναι δολοφόνοι, και διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί».

Ολοκληρώνοντας, ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε γενναία την «συγγνώμη» του Γερμανού Προέδρου για τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι θηριωδίες δεν εκφράζουν και δεν εξέφρασαν ποτέ τη γερμανική ψυχή. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η Ελλάδα θεωρεί κάποιες απαιτήσεις νομίμως ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, αλλά αισθάνεται τη Γερμανία ως φίλη χώρα και ότι όλες οι δημοκρατικές της δυνάμεις είναι προσανατολισμένες στη διατήρηση αυτής της φιλίας, ώστε να μην επαναληφθούν υποθέσεις του παρελθόντος και να μην χρειαστεί ξανά να αναβάλουμε συνάντηση των δύο Προέδρων -όπως συνέβη πριν από λίγους μήνες.

Γκάουκ: Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε τη σχέση φιλίας των δυο λαών

paulopoulos germanos 2

Καταστήσαμε με επιμονή γερμανική πολιτική την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δώσαμε στήριξη στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, σημείωσε ο κ. Γκάουκ και τόνισε ότι αποτελεί αμοιβαία επιθυμία η σταθεροποίηση των καλών σχέσεων των δύο χωρών. Οι επαφές μεταξύ μας είναι πάρα πολλές, δήλωσε και αναφέρθηκε στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία αλλά και στους Γερμανούς οι οποίοι περνούν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, «ανεξαρτήτως του τι γράφουν τα ΜΜΕ».

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο Γερμανός Πρόεδρος έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση και σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα έχει περιθώρια βελτίωσης: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη κάθε σημείο των στρατηγικών των κυβερνήσεών μας, πώς θέλουν να λύσουν μόνιμα αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορεί να τα καταφέρει μια χώρα μόνη της».

«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να μην αφεθεί η Ελλάδα μόνη της στο θέμα της ασφάλισης των συνόρων», συνέχισε ο κ. Γκάουκ και προσέθεσε ότι «πρέπει ως Ευρωπαίοι να αναζητήσουμε όχι μόνο εθνικές λύσεις, αλλά λύσεις από κοινού. και να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλο».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, ο Γιοάχιμ Γκάουκ επισήμανε ότι αντιμετωπίζει επιπλέον βάρος από την προσφυγική ροή και μίλησε για «διπλή επιβάρυνση», διότι λόγω των μεταρρυθμίσεων τις οποίες ξεκίνησε η χώρα, οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερες προκλήσεις. «Και για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι μπορεί αυτό να επιτευχθεί χωρίς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα», τόνισε.

Ο Γερμανός Πρόεδρος υπενθύμισε ακόμη την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τη θέση που πήρε «για αυτά που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα σε τρόμο και οδύνη». Αναφέρθηκε δε στη συμφωνία για την ίδρυση του Εργαστηρίου Νεολαίας και του Ταμείου για το Μέλλον, και εξέφρασε την ελπίδα στις περαιτέρω συνομιλίες που θα έχουν οι δύο πλευρές να γίνουν και τα επόμενα βήματα.

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τις ελληνικές απαιτήσεις πολεμικών αποζημιώσεων, ο κ. Γκάουκ δήλωσε ότι «δεν έχουμε κοινή άποψη σε όλα τα νομικά θέματα, αλλά κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον με τα μάτια της φιλίας και γνωρίζουμε ότι ανήκουμε ο ένας στον άλλον και θέλουμε να μείνουμε μαζί».

Σχετικές ειδήσεις