ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποφάσεις ΠΑ-ΣΟΚ και ΔΕΟΣ στο υπουργικό

Αποφάσεις ΠΑ-ΣΟΚ και ΔΕΟΣ στο υπουργικό
Αποφάσεις - ΣΟΚ κατ' εντολή της Τρόικα έλαβε στη συνεδρίασή του το υπουργικό συμβούλιο ...

Αποφάσεις - ΣΟΚ κατ' εντολή της Τρόικα έλαβε στη συνεδρίασή του, το υπουργικό συμβούλιο και αφορούν σε αποκρατικοποιήσεις - εξπρές, απολύσεις και ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, κλπ.

Λίγες ημέρες μετά την άρον - άρον αποχώρηση της Τρόικα, η κυβέρνηση κάνοντας στροφή 180 μοιρών έθεσε όλα τα θέματα επι τάπητος, προωθώντας τα με συνοπτικές... διαδικασίες, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει την 6η δόση και να καθησυχάσει τους δανειστές μας.

Τις ανακοινώσεις έκανε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και αφορούν σε:

Αποκρατικοποιήσεις, με ταμειακούς και διαρθρωτικούς στόχους, προχωρά άμεσα το πρώτο κύμα που αφορά σε επέκταση της άδεια του ΟΠΑΠ, επέκταση του χρόνου παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, παραχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, τη ΔΕΠΑ, το κρατικό μερίδιο στα Ελληνικά Πετρέλαια, την πρώτη ομάδα ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, θα μεταφερθούν από αύριο, Τετάρτη, στον έλεγχο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Στόχος των ιδιωτικοποιήσεων - εξπρές η συγκέντρωση 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2011.

Αναδιάρθρωση ευρύτερου δημόσιου τομέα - φορέων, μέσα στις επόμενες εβδομάδες προωθούνται όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για συνενώσεις, συρρικνώσεις και καταργήσεις φορέων, όπως για παράδειγμα η ΕΡΤ.

Εργασιακή Εφεδρεία στο δημόσιο με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ. Θα καταρτιστεί ο κατάλογος του πλεονάζοντος προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μέσω της εργασιακής εφεδρείας θα δοθούν στους εργαζόμενους δυνατότητες επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισης, ενώ θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους εργαζομένους που βρίσκονται πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση.

Ενιαίο Μισθολόγιο για όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους και καθιέρωση πριμ για θέση ευθύνης και παραγωγικότητα.Ίση αμοιβή για ίδια εργασία στο δημόσιο.

Άνοιγμα επαγγελμάτων

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επανεξετάσει από την αρχή όλα τα κλειστά επαγγέλματα, να επισπεύσει τις διαδικασίες για την απελευθέρωσή τους και να συντομεύσει τις προθεσμίες ολοκλήρωσής τους.

Ενιαίος φορέας για φόρους και εισφορές

Καθιερώνεται ο ενιαίος φορέας για φόρους και εισφορές, που θα τελεί υπό τον έλεγχο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Σε τρεις εβδομάδες αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Προτεραιότητά του, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, θα είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων, κι όπως διεμήνυσε ο κ.Βενιζέλος, όποιος φορέας δε δηλώνει τις δαπάνες τους θα παύει να επιχορηγείται από το κράτος, δηλαδή δεν θα έχει δυνατότητα να πληρώνει ούτε τους μισθούς των υπαλλήλων του.