ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός: Ποιοι έρχονται, ποιοι βλέπουν την έξοδο και ποιοι μετακομίζουν

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός: Ποιοι έρχονται, ποιοι βλέπουν την έξοδο και ποιοι μετακομίζουν

Ανασχηματισμός 2018:Ζήτημα ωρών μοιάζει να είναι ο μίνι ανασχηματισμός της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ τα σενάρια γύρω από τα πρόσωπα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για το νέο κυβερνητικό σχήμα δίνουν και παίρνουν!

Το εύρος των αλλαγών αλλά και το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, που μπορεί να είναι έκπληξη, αποτελούν τα κεντρικά «κλειδιά» του κυβερνητικού ανασχηματισμού που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην επιλογή ενός μίνι «διορθωτικού» ανασχηματισμού για να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην παρούσα χρονική στιγμή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να κάνει τώρα ριζική αναδόμηση της κυβέρνησής του.

Οι αποκαλύψεις για την επιδότηση ενοικίου της Ράνιας Αντωνοπούλου και η παραίτηση του συζύγου της, υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, επέσπευσε κατά κάποιον τρόπο τις διαδικασίες του ανασχηματισμού. Ενώ, σύμφωνα με το «Έθνος» ο Πρωθυπουργός καλλιεργούσε στο μυαλό του εδώ και μήνες την ιδέα κάποιον διορθώσεων στο κυβερνητικό σχήμα.

Ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν

Το κεντρικό πρόσωπο αυτού του ανασχηματισμού είναι ο υπουργός Οικονομίας, οι πληροφορίες θέλουν ο Αλέξης Τσίπρας να μοιράζεται τις σκέψεις του ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση και στον Στέργιο Πιτσιόρλα, ενώ «παίζει» και το όνομα του Τρύφωνα Αλεξιάδη και μάλιστα με πολύ σοβαρές πιθανότητες.

Όπως όλα δείχνουν, θα αντικατασταθεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα συναινετικό διαζύγιο, καθώς το Μαξίμου θεωρεί ότι η αποδοτικότητα του Μουζάλα έχει εξαντληθεί στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Μία σκέψη για την αντικατάστασή του αφορούσε το πρόσωπο του Δημήτρη Βίτσα, σημερινού αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, αλλά και του νυν αναπληρωτή υπουργού Προστασία του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα. Ωστόσο, μια τέτοια αλλαγή μπορεί να προκαλούσε ντόμινο παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι που δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση ο πρωθυπουργός.

Όσο για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να πάει σε πρόσωπο νεαρό σε ηλικία, με επιστημονικές γνώσεις και άφθαρτο πολιτικά. Άλλωστε, το… ρίσκο με την τοποθέτηση της νεαρής υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας του έχει βγει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Για τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, που έμεινε «ορφανή» μετά την παραίτηση Ζουράρι, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επιλέξει πάλι κάποιο στέλεχος των ΑΝΕΛ.

Θέμα, επίσης, υπάρχει με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία όλα δείχνουν πως θα αντικατασταθεί, ενώ παράπονα ακούγονται και για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος τις τελευταίες ώρες φαίνεται να κερδίζει τη μάχη της παραμονής στο κυβερνητικό σχήμα.

Αμετακίνητοι θεωρούνται οι: Καμμένος (Άμυνας), Τσακαλώτος (Οικονομικών), Παππάς (Ψηφιακής Πολιτικής), Νίκος Κοτζιάς (Εξωτερικών) Νίκος Τόσκας (Προστασίας του Πολίτη), Όλγα Γεροβασίλη (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Ξανθός (Υγείας), Δημήτρης Τζανακόπουλος (κυβερνητικός εκπρόσωπος), Γαβρόγλου (Παιδείας) και Έφη Αχτσιόγλου (Εργασίας).