ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανατροπή: Ο Τσίπρας φέρνει στη Βουλή την πρόταση της Γεννηματά για απλή αναλογική

Ανατροπή: Ο Τσίπρας φέρνει στη Βουλή την πρόταση της Γεννηματά για απλή αναλογική

Απλή αναλογική - Εκλογές: Ο Αλέξης Τσίπρας με μια πολιτική... ντρίπλα φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της απλής αναλογικής και βάζει στο κάδρο το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά - Αποφασισμένος να συνεχίσει τα ανοίγματα στο χώρο της κεντροαριστεράς φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός.

Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr: Νέο άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στο χώρο της κεντροαριστεράς

Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες και σοβαρές πρωτοβουλίες, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προσώπων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, μία απ’ αυτές τις πρωτοβουλίες θα αφορά και στο μείζον ζήτημα του εκλογικού συστήματος.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει με το στενό κύκλο των συνεργατών του το ενδεχόμενο να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την πρόταση για την απλή αναλογική που είχε καταθέσει η Φώφη Γεννηματά, όταν η κυβέρνηση είχε καταθέσει τη δικιά της πρόταση, που υπερψηφίστηκε μεν αλλά όχι με την αναγκαία πλειοψηφία ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο προτάσεων αφορούσαν στο ότι η πρόταση Γεννηματά προέβλεπε να συνεχίσει να υπάρχει μπόνους για το πρώτο κόμμα, αλλά αφενός μεν μειωμένο και αφετέρου σχετιζόμενο με ένα ποσοστό που θα πρέπει να λαμβάνει το πρώτο κόμμα ώστε να το λάβει.

Επίσης η πρόταση Γεννηματά προέβλεπε το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών.

Τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να προτείνει στα κόμματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν την απλή αναλογική, ένα σύστημα πολύ κοντά σε εκείνη την πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ (και σήμερα προέδρου του Κινήματος Αλλαγής). Εκτιμά, ότι εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό, τότε το νέο εκλογικό σύστημα μπορεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε να ισχύσει απ’ τις επόμενες εκλογές.

Αλλά στο πλαίσιο των ανοιγμάτων στην ευρύτερη κεντροαριστερά ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες, που σχετίζονται και με πρόσωπα.

Έτσι, οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν, ότι στο Μαξίμου έχουν γίνει συζητήσεις για τη στήριξη δημάρχων και περιφερειαρχών προερχόμενων από το χώρο αυτό στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και θεωρούνται πετυχημένοι.

Αναφέρονται –μεταξύ άλλων- οι περιφερειάρχες Δυτ. Ελλάδας Α. Κατσιφάρας και Κρήτης Σ. Αρναουτάκης, καθώς και κάποιοι δήμαρχοι. Έχουν πέσει ονόματα στο τραπέζι, ενώ έχουν ξεκινήσει και σχετικές βολιδοσκοπήσεις…

Σχετικές ειδήσεις