ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης για ψηφιακές και αναλογικές συχνότητες: Ιστορία μου, αμαρτία μου…

Βούτσης για ψηφιακές και αναλογικές συχνότητες: Ιστορία μου, αμαρτία μου…

«Καταπέλτης» για τη σχέση των κομμάτων με τα κανάλια ήταν στη Βουλή ο ι ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης προαναγγέλοντας τομές για να μπει σε τάξη ο χώρος των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Ο κ. Βούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η «πολιτική έγινε όμηρος και θεραπαινίδα των μεγαλοκαναλαρχών και των μεγάλων καναλιών όλη αυτή τη δεκαετία, και ιδιαίτερα μέσα στην κρίση».

«Δεν τα βάζω ούτε με τον κ. Ψυχάρη ούτε με τον κ. Μπόμπολα ούτε με τον κ. Βαρδινογιάννη, ούτε με την ιδιοκτησία του Alpha, ούτε…, ούτε…, ούτε…Δεν τα βάζω με αυτούς. Διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επιχειρηματίες. Κάνουνε τα νούμερα τους κ.λπ. Τα έχουμε βάλει στο μέτρο που τους αναλογεί ως προς τα συμφέροντα τους μέσα στις πολιτικές της κρίσης. Είναι μια άλλη συζήτηση», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Εδώ όμως είναι η ευθύνη. Εδώ και χρόνια, εγώ πριν από 15 χρόνια είχα σοκαριστεί, όταν ήμουν υπεύθυνος Τύπου του τότε Συνασπισμού. Και σας επαναλαμβάνω ξέρω. Μην το αρνηθεί κανείς. Όταν πρωτοπήγαινα, ξανά, στα κανάλια μετά από χρόνια, όταν ήμασταν σε άλλο σχηματισμό της Αριστεράς, κι έβλεπα τους πολιτικούς και τους τότε αρχηγούς και μεγαλοστελέχη να τους πιάνουμε το μαγουλάκι και όχι μόνο. Έτσι... Και να μιλάνε από τον τελευταίο που μας έκανε μακιγιάζ, μέχρι και που μπαίναμε μέσα, σαν να είναι άνθρωποι οι οποίοι υποχρεωνόντουσαν, τους είχανε ζητήσει χάρες, τους είχανε ζητήσει να τους βγάζουνε, τους μιλάγανε καθημερινά πρωί, μεσημέρι, βράδυ, με μια άνεση. Και που βρισκόντουσαν σε μια θέση συνεργασίας -για να μην πω και υποτέλειας» ανέφερε κατά τη συζήτηση για την ΕΡΤ, προκαλώντας αίσθηση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε «πλουσιοπάροχες» νομοθετικές ρυθμίσεις που πέρασαν κατ’ επανάληψη από τη Βουλή, με κόμματα που «φερόντουσαν ως θεραπαινίδες σε αυτό το σύστημα».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στο θέμα των συχνοτήτων αλλά και της Digea με αιχμηρό λόγο: «Είναι μεγάλη η ευθύνη της πολιτικής για όλη αυτή την πορεία» και «είναι σαφές πως η ΕΡΤ έκλεισε για να δοθεί μπόνους στα ίδια τα κανάλια ενόψει της ψηφιακής εποχής».

Αναφέρθηκε δε στο ασυμβίβαστο των ιδιοκτητών λέγοντας: «Η Ελληνική Δημοκρατία μετά τη μεγάλη σύγκρουση που έγινε για τον βασικό μέτοχο, τι συμπέρασμα βγάζει; Τώρα σε συνθήκες κρίσης; Είναι θέμα ανοιχτό που δεν μπορεί μένει να κάτω από το τραπέζι».

«Το τραστ των μεγάλων ιδιοκτητών-καναλαρχών που έχουν συγκροτήσει την Digea». Είναι ένα κλασσικό ασυμβίβαστο -πρόκειται περί απίστευτου σκανδάλου, επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών, και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ο πάροχος των ψηφιακών συχνοτήτων να αποτελείται από τους πέντε παρόχους προγράμματος που παίρνουν εντολή, τη δικαιοδοσία και το φάσμα από τον εαυτό τους. «Σας το είπαμε μία, δύο, όλα τα προηγούμενα χρόνια και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Είναι διαπλοκή πατεντάτη; Ή όχι;»,

«Πρέπει να αποστούμε από αυτή τη κατάσταση. Να υπάρξει τομή. Κανένας πολιτικός, αν ήταν δυνατόν, να μην ξαναπάρει ποτέ τηλέφωνο να πει να με ξαναβγάλεις, έχεις να με βγάλεις καιρό. Ή δεν μ' έβγαλες τότε. Ή κανόνισε μου αυτή τη βδομάδα πριν τις εκλογές, ή θέλω αυτόν τον αντίπαλο ή σου φέρνω θέμα, η ετοιμάζομαι για το δελτίο των οκτώ γιατί θα κάνω ένα τζέρτζελο με τον κ. Φίλη ή τον κ. Κυριαζίδη. Αυτά είναι καθημερινότητα. Αυτά αφορούν όλους, όλες, όλα τα κόμματα και αφορούν και το παρόν και το μέλλον του ραδιοτηλεοπτικού χώρου και τοπίου στη χώρα μας», είπε ο κ. Βούτσης τονίζοντας ότι πρέπει να ανοίξει επιτέλους γενικότερη συζήτηση «διότι σε ό,τι αφορά στις συχνότητες του αναλογικού φάσματος, επί 23 χρόνια, και του ψηφιακού φάσματος, όλη αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να έχει την επιγραφή ιστορία μου αμαρτία μου».

Σχετικές ειδήσεις