ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Νέα τροπολογία με «οσμή» σκανδάλου απέσυρε ο ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή: Νέα τροπολογία με «οσμή» σκανδάλου απέσυρε ο ΣΥΡΙΖΑ

Οσμή σκανδάλου είχε η σημερινή τροπολογία που κατέθεσαν σήμερα τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια απέσυραν λόγω της έντονης κατακραυγής της αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμένα οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης, Μάριος Κάτσης και Απόστολος Καραναστάσης, κατέθεσαν τροπολογία κατά την οποία όταν ένα περιουσιακό στοιχείο του κράτους περνά σε μια εταιρία -διαδικασία ιδιωτικοποίησης-, θα παύει πλέον να βαρύνεται από παραβάσεις λαθρεμπορίας που τελέστηκαν κατά την περίοδο που το περιουσιακό στοιχείο ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία.

Μάλιστα την συγκεκριμένη τροπολογία έκανε αρχικά δεκτή δεκτή ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και όχι ο αρμόδιος για θέματα τελωνιακού Κώδικα και προστίμων υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όμως στη συνέχεια αποσύρθηκε λόγω κατακραυγής των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Μετά τις ομαδικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης ο κ. Δημήτριάδης αναγκάστηκε να διαβάσει γραπτή δήλωση στην Ολομέλεια που αναφέρει:

«Επειδή στην αιτιολογική έκθεση ίσως να μην αποκρυσταλλώνεται η πρόθεσή μας και για αποφυγή στρεβλών εντυπώσεων αποσύρουμε την τροπολογία».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του Μάκη Βορίδη που είπε πως «υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες είναι κατάπτυστες και απαράδεκτες και θέλουν να αποφευχθεί η διαφάνεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» εξηγώντας:

«Κατετέθη βουλευτική τροπολογία που αλλάζει τον τελωνιακό κώδικα και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υποδομών. Ο υπουργός Υποδομών αλλάζει τον τελωνειακό Κώδικα!».

«Με την ρύθμιση ο νέος μέτοχος δεν έχει ευθύνη για τα χρέη που έκανε η παλιά διοίκηση» πρόσθεσε ο ίδιος και συνέχισε, « Όμως όταν μεταβιβάζονται μετοχές γίνεται νομικός και οικονομικός έλεγχος της εταιρίας. Πάντα ζητείται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου ώστε ο νέος μέτοχος να γνωρίζει πλήρως την κατάσταση. Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση και απαλλάσσει εις βάρος του ελληνικού δημοσίου τον νέο μέτοχο. Να το πάρετε πίσω γιατί είναι ντροπή».

Επίσης, ο Γιάννης Βρούτσης προειδοποίησε την κυβέρνηση πως αν επιμείνει στην ρύθμιση και δεν την αποσύρει, η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

«Κάνετε τροποποιήσεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα. Ελπίζω να μην γίνει αποδεκτή αν δεν έρθει ο υπουργός Οικονομιών να μας πει τι γίνεται» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και λέγοντας, «Εμείς θεωρούμε ότι είναι "φωτογραφική". Πείτε μας ποιους αφορά. Γιατί έχετε τόση βιασύνη;».

Για «κομπίνες» μίλησε ο Βασίλης Κεγκέρογλου θυμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή κατήγγειλε διατάξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επίσης, ο Γιώργος Αμυράς ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης έως ότου η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορά η τροπολογία.

Σχετικές ειδήσεις