ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Βουλή το υπερ-νομοσχέδιο χωρίς τον «κόφτη»

Στην Βουλή το υπερ-νομοσχέδιο χωρίς τον «κόφτη»

Στις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης κατατέθηκε στη Βουλή το υπέρ-νομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ – ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ «ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ»

Η ψηφοφορία αναμένεται το βράδυ της Κυριακής, ενώ οι πληροφορίες που ήθελαν τον περιβόητο «κόφτη» να κατατίθεται μαζί με το πολυνομοσχέδιο δεν επιβεβαιώνονται.

Πιθανότατα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες με τη μορφή τροπολογίας.

Η συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη και θα συνεχιστεί την Παρασκευή, ενώ Σάββατο και Κυριακή θα γίνει η συζήτηση και ψήφισή τους στην Ολομέλεια.

Συναγερμός για «αντάρτικο» - Άρχισε το «μασάζ»

Στο Μαξίμου επικρατεί αναβρασμός, ενώ υπάρχει τις τελευταίες ώρες ο φόβος ενδεχόμενου «αντάρτικου» και μάλιστα την τελευταία στιγμή. Η ανησυχία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές της ΝΔ έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν τα άρθρα που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις και στα κόκκινα δάνεια.

Κυβερνητικοί επιτελείς, δηλαδή, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να «επαναπαυθούν» κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ και να... καταψηφίσουν, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει κίνδυνος καταψήφισης του νομοσχεδίου και θα έχουν και άλλοθι για να μπορούν να πάνε στην επαρχία χωρίς να αποδοκιμαστούν από τους πολίτες.

Οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι το σχέδιο της ΝΔ δεν αποσκοπεί μόνο στο να στείλει μήνυμα «καλού παιδιού» στους δανειστές αλλά και στο να «ξεσκεπάσει» τους επίδοξους «αντάρτες» και να δημιουργήσει εσωτερικό θέμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Είναι ενδεικτικό ότι κάποια κυβερνητικά στελέχη σκέπτονται να εισηγηθούν στον Αλέξη Τσίπρα την επιβολή «κομματικής πειθαρχίας» για την ψηφοφορία της Κυριακής, κάτι ωστόσο που δεν επιθυμεί ο πρωθυπουργός καθώς υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη πρακτική δεν ταιριάζει με ένα «αριστερό» κόμμα.

Για το λόγο αυτό στο Μαξίμου μετρούν «κουκιά» και πραγματοποιούν «μασάζ» σε όλους τους βουλευτές, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις τους.

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης επιχείρησαν να αναλύσουν το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο κάνοντας λόγο για σκληρές διαπραγματεύσεις. «Δεν ξέρετε τι έχουμε τραβήξει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, που μόνο δεν δάκρυσε στην προσπάθειά του να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν την Κυριακή, ενώ είναι ενδεικτικό το γεγονός πως επαναλάμβανε συνεχώς τη φράση «είμαστε στην αρχή του τέλους».

Εξηγώντας τη φράση «είμαστε στην αρχή του τέλους» ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Ερχεται άμεσα προς κατάθεση στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος (νόμος για τις επενδύσεις), εν συνεχεία το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, καπνού και καυσίμων και αμέσως μετά το νομοσχέδιο για την αυτοκαταγγελία, δηλαδή για την εθελούσια δήλωση αφορολόγητων χρημάτων και το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές».

Ο κ. Τσακαλώτος, ερωτηθείς για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι τα 25 δισ. ευρώ θα πάνε στις τράπεζες και τα άλλα 25 δισ. ευρώ θα μοιραστούν ανάμεσα σε επενδύσεις και την αγορά, ενώ υπενθύμισε τον στόχο του ΤΑΙΠΕΔ για 6,6 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης υποστήριξε ότι τελειώνει πλέον η αβεβαιότητα, εκταμιεύονται 11 δισ. ευρώ, τα 2 δισ. θα εκταμιευθούν όπως είπε ετούτη τη στιγμή και ότι οι τράπεζες με την συμφωνία διευκολύνονται γιατί θα μπορούν να δανείζονται ακόμη και με 0%.

Έγινε αρκετή συζήτηση για τον λεγόμενο κόφτη και ειπώθηκε ότι «δεν θα χρειαστεί να ληφθούν άμεσα μέτρα διότι θα πετύχουμε τους στόχους μας».

Η επιχείρηση «μασάζ» θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα, με την κυβέρνηση να εκτιμά πως παρά την γκρίνια οι βουλευτές θα καταπιούν ακόμα ένα δύσπεπτο πακέτο μέτρων.

Σχετικές ειδήσεις