ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική Novartis: Οι καβγάδες, οι βρισιές, τα δάκρυα και οι απειλές

Προανακριτική Novartis: Οι καβγάδες, οι βρισιές, τα δάκρυα και οι απειλές

Το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ήταν τεταμένο εδώ και μέρες με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis. Όλοι λοιπόν έφτασαν σήμερα στη Βουλή έτοιμοι για τη «μητέρα των μαχών».

Όλα όσα έγιναν στο προσκήνιο και το… παρασκήνιο

Οι «κατηγορούμενοι» για να αποδείξουν στο Σώμα την αθωότητά τους για να μην βρεθεί το όνομά τους στις κάλπες που θα στηθούν το βράδυ και οι «κατήγοροι» για να επαναλάβουν πως η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών.

Τα… όργανα στη Βουλή ξεκίνησαν από νωρίς. Ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας, νεύρα, και φυσικά καβγάδες και «γαλλικά», με κλειστά ή και ανοιχτά μικρόφωνα.

Το «πάρτι» ξεκίνησε όταν η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, έστειλε στον διάολο τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου. Η φράση «άι στο διάολο» δεν ακούστηκε τόσο, όμως, γράφτηκε στα πρακτικά και ήρθε στα χέρια του Νίκου Δένδια ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα.

Τα δάκρυα του Πικραμμένου

Φορτισμένη συγκινησιακά ήταν η ομιλία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της περιόδου Μαΐου – Ιουνίου του 2012, και πρώην προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτη Πικραμμένου, στην Ολομέλεια της Βουλής

«Έμεινα 35 ημέρες (σ.σ. υπηρεσιακός πρωθυπουργός) και σήμερα, μετά από 6 χρόνια βρίσκομαι απολογούμενος για το ότι έλαβα χρηματικό ποσό για να ευνοήσω την εν λόγω εταιρεία».

Δείτε στο βίντεο τη συγκίνηση του κ. Πικραμμένου

Η συγκίνηση του Κουτρουμάνη και η αγκαλιά της Φώφης

Για διασυρμό του ίδιου και της οικογένειάς του έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εργασίας (06/2011 – 05/2012), Γιώργος Κουτρουμάνης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.

Ζήτησε, μάλιστα, να γίνει έρευνα σε βάθος, χωρίς καμία παραγραφή, με τους μάρτυρες παρόντες στην υπόθεση της Novartis.

Ο κ. Κουτρουμάνης, ο οποίος δάκρυσε σε σημείο της ομιλίας του, ανέφερε ότι στη δική του θέση μπορεί να βρεθεί ο καθένας «όταν στον πολιτικό βίο επικρατήσουν σκοπιμότητες, όπως σήμερα. Πολλοί αθώοι μπορούν να τυλιχθούν σε μία κόλλα χαρτί από τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ας είναι αυτή η υπόθεση μία αφετηρία για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και να έχουμε ένα πραγματικό κράτος δικαίου».

Αίσθηση έκανε η χειρονομία της Φώφης Γεννηματά προς τον Γιώργο Κουτρουμάνη. Αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Κουτρουμάνης αποχώρησε από την αίθουσα ενώ οι συνάδελφοί του τον χειροκρότησαν. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά αμέσως σηκώθηκε από το έδρανό της τον ακούμπησε τρυφερά στην πλάτη και τον συνόδευσε εκτός της αίθουσας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Οι απειλές και ο καβγάς Άδωνι Παπαγγελόπουλου

Ένταση σημειώθηκε αργότερα μεταξύ του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας: «Είναι μέγιστη δημοκρατική εκτροπή οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή, και άλλα που προσιδιάζουν σε μαφιόζικες μεθόδους. Τι εννοεί ο κ. Σαμαράς όταν λέει ότι θα μας πάει μέχρι τέλους; Ελπίζω να μην εννοεί τη φυσική μας εξόντωση».

Ο κ. Γεωργιάδης από την πλευρά του έριξε το γάντι στον Παπαγγελόπουλο λέγοντας: «Γιατί φοβάστε να ανοίξετε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες; Μήπως γιατί μιλάγατε με την κ.Τουλουπάκη 25 φορές την ημέρα; Θα ανοίξουμε τα τηλέφωνά σας, κ. υπουργέ, και αν δε φοβάστε, ανοίξτε τα μόνος σας. Αλλά αν τα ανοίξετε, θα πάτε φυλακή, γι’ αυτό σκύβετε το κεφάλι, αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα».

Κικίλιας σε Πολάκη: «Μη γελάς ρε»

Επίθεση από πολλούς βουλευτές δέχθηκε ο Παύλος Πολάκης. Από τη ΝΔ τον κατηγόρησαν ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος δάκρυσε, ο κ. Πολάκης γελούσε από το έδρανό του και σιγοψιθύριζε λέγοντας «ναι, ναι, καλά μας τα λες, κατέθεσε τα έγγραφα».

Η συμπεριφορά αυτή εξόργισε τους βουλευτές της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο και Βασίλη Κικίλια, οι οποίοι του φώναξαν «μη γελάς ρε, λίγο σεβασμό».

Κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής ο κ. Πολάκης δικαιολογήθηκε για το περιστατικό λέγοντας πως δεν γελούσε ειρωνευόμενος αλλά από πικρία γιατί συμφωνούσε τα όσα είπε ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Κόντρα Αμυρά – Καββαδία: «Κλείσε το στόμα σου»

Αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά και τη βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτας Καββαδία.

Έχετε δείξει πόσο αδίστακτοι είστε, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αμυράς. Όταν αντέδρασε η Αννέτα Καββαδία ο βουλευτής του Ποταμιού της είπε: «Κλείσε το στόμα σου. Αν είχα στείλει εγώ φαξ από γραφείο πολιτικού να διοριστώ στην ΕΡΤ δε θα είχα τα μούτρα να είμαι εδώ!».

Τα γενέθλια του Σταύρου Θεοδωράκη

Πέρα από τις κόντρες και την ένταση στην Ολομέλεια, στο Κοινοβούλιο υπήρξαν και ευχάριστες στιγμές.

Τα γενέθλιά του έχει σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο πρόεδρος του Ποταμιού πήγε στη Βουλή με γλυκά και καλούδια από τον τόπο του, την Κρήτη. Συγκεκριμένα, έφερε στην αίθουσα των δημοσιογράφων ένα κουτί με χειροποίητα σκαλτσούνια γεμιστά με τυρί και χόρτα που του είχαν στείλει από την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις από τη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis

Σχετικές ειδήσεις