ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

100 μέρη για να απολαύσετε την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

100 μέρη για να απολαύσετε την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού, αποτελεί για τους ρομαντικούς μια ιδιαίτερη στιγμή που αξίζει κανείς να τη ζήσει.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σ' αυτή την ειδική μυσταγωγία που διαμορφώνεται τον Αύγουστο συμμετέχει το Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγοντας περισσότερους από 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία προσκαλώντας τους πολίτες να θαυμάσουν τη μαγευτική βραδιά. Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη, ενώ θα πραγματοποιηθούν συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα.

Στην Αθήνα, ο λόφος του Φιλοπάππου θα αποτελέσει πόλο έλξης των απανταχού ρομαντικών, καθώς στις 9.30 το βράδυ, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσει μουσική παράσταση με τίτλο "Στου Φιλοπάππου είναι η αγάπη μου κρυμμένη κάπου", ενώ στους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης και του Σουνίου, η είσοδοι θα κλείσουν στις 20.00 λόγω των έργων συντήρησης που πραγματοποιούνται. Όσοι βρεθούν στο Σούνιο πάντως, θα μπορέσουν να απολαύσουν το ολόγιομο φεγγάρι από γειτονικό ύψωμα. Παράλληλα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο οι πύλες θα είναι ανοιχτές από τις 8 μ.μ. μέχρι τις 11 μ.μ. με κεντρική έκθεση το "Ναυάγιο των Αντικυθήρων", ενώ το Νομισματικό Μουσείο θα φιλοξενήσει μουσική εκδήλωση με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Αργυρώ Καπαρού στις 9 μ.μ.

Συναυλία θα πραγματοποιηθεί και στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με το Βασίλη Λέκκα και τη Μελίνα Κανά, ενώ στο Αμφιάραειου του Ωρωπού και στο Ιερό του Ποσειδώνα στον Πόρο θα ακούγονται ηχογραφημένα μουσικά έργα. Το φως του φεγγαριού όμως προκαλεί ανάλογες εκδηλώσεις και στην περιφέρεια.

Στη Θεσσαλονίκη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, οι Νότης Μαυρουδής, Γιώργος Τοσικιάν και Μόρφω Τσαϊρέλη θα δώσουν μουσική παράσταση Στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου και το Φρούριο του Επταπύργου θα υπάρχουν παρατηρήσεις ουρανίων σωμάτων με τηλεσκόπια, την ώρα που στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου θα στηθεί η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Κύκλωψ» του Ευριπίδη. Στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης στην Πρέβεζα θα προβληθεί η ταινία της Ελπίδας Σκούφαλου «Άκουσα τον Θεό να κλαίει» και στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη θα ακουστούν αφηγήσεις μύθων για την «Ερωτευμένη Σελήνη». Ξεχωριστή θέση στην πανσέληνο θα έχει η ποίηση, με τον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σχηματαρίου να υποδέχεται το δρώμενο «Η ποίηση στο φως του φεγγαριού» και εκδηλώσεις στα νησιά του Αιγαίου που έχουν ως συνδετικό τους κρίκο το ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας».

Όπως είναι φυσικό, δε θα λείψουν από το πρόγραμμα οι ξεναγήσεις σε χώρους και μουσεία με κορυφαία αυτή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καστοριάς, που πρώτη φορά πραγματοποιείται η δράση, στο πλαίσιο της οποίας θα δοθεί συναυλία τζαζ- ροκ μουσικής από το συγκρότημα «The Presidents».