ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη - Φάκλαρης: «Μπορεί και να μην μάθουμε ποτέ το όνομα του νεκρού»

Αμφίπολη - Φάκλαρης: «Μπορεί και να μην μάθουμε ποτέ το όνομα του νεκρού»

Λεηλατημένος και συλημένος από τυμβωρύχους είναι ο τάφος της Αμφίπολης, σύμφωνα με τον γνωστό αρχαιολόγο Παναγιώτη Φάκλαρη.

«Έχει γίνει αρπαγή υλικού από τα εξωτερικά τμήματα του τάφου, από τις Σφίγγες της εισόδου έχουν κοπεί τα κεφάλια, ενώ οι τρύπες στο εσωτερικό των θαλάμων δείχνουν σύληση», δήλωσε στο Mega ο κύριος Φάκλαρης, υποστηρίζοντας επίσης ότι το όνομα του νεκρού που έχει ενταφιαστεί στον Τύμβο μπορεί να μην μαθευτεί και ποτέ.

«Υπολογίζουμε ότι ο τάφος ανήκει σε κάποιον στρατηγό, αν δεν βρούμε μια πινακίδα που να αναφέρει τον νεκρό, η ταυτότητα του μπορεί να παραμείνει άγνωστη», είπε χαρακτηριστικά ο αρχαιολόγος.

Ιδιαίτερα κάθετος εμφανίζεται ο αρχαιολόγος σχετικά με την σύληση του τάφου, δηλώνοντας ότι όλα τα στοιχεία οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Αναφέρεται ακόμα και στο Λιοντάρι της Αμφίπολης, το οποίο το είχαν μετακινήσει από τη θέση του, ενώ, προσθέτει ότι ο τάφος έχει γεμίσει με χώμα από τις τρύπες που άφησαν οι τυμβωρύχοι.

Τα σενάρια για τον Μ. Αλέξανδρο

Την δική του άποψη για τον «ένοικο» του τάφου εξέφρασε ο γνωστός Έλληνας αρχαιολόγος Πανγιώτης Φάκλαρης στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο ίδιος αποκλείει το ενδεχόμενο στο ταφικό μνημείο να βρίσκονται τα οστά του Μεγάλου Αλέξανδρου ή την οικογένεια του στρατηλάτη. Συγκεκριμένα ο κύριος Φάκλαρης τόνισε ότι τα σενάρια για τον Μέγα Αλέξανδρο δεν ευσταθούν καθώς, όπως είπε δεν έχουμε κανένα στοιχείο για το στηρίξουμε.

«Το συμπέρασμα δεν ξέρω πότε θα βγει είναι θέμα μελέτης όλων των στοιχείων της ανασκαφής», επισήμανε ο αρχαιολόγος στο τέλος της συνέντευξης, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι η μελέτη αυτή μπορεί να πάρει μήνες έως και χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Ψάχνοντας τον ένοικο