ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλλάζει το σύστημα των θεατρικών επιχορηγήσεων

Αλλάζει το σύστημα των θεατρικών επιχορηγήσεων
Αλλάζει το σύστημα επιχορηγήσεων του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε «να πάψει να αναπαράγει τις παθογένειες, που είχε το ίδιο δημιουργήσει...

Αλλάζει το σύστημα επιχορηγήσεων του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε «να πάψει να αναπαράγει τις παθογένειες, που είχε το ίδιο δημιουργήσει, να κλείσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας και να οικοδομήσει ένα νέο σύστημα, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της θεατρικής τέχνης», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα από το υπουργείο θα παρουσιαστεί ένα νέο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης του Θεάτρου, μέρος του οποίου αποτελούν και οι επιχορηγήσεις θεατρικών παραγωγών.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στόχος του υπουργείου για τις επιχορηγήσεις στο θέατρο, αλλά και σε κάθε άλλη μορφή Τέχνης, είναι να θεσπίσει διαφανείς διαδικασίες και σαφή κριτήρια, ώστε να «εξασφαλίσει ότι κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πιάνει τόπο».

Διευκρινίζεται, δε, πως «για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, έπρεπε να αλλάξει ριζικά η κατάσταση, που είχε παγιωθεί στις επιχορηγήσεις, καθώς και η νοοτροπία που είχε καλλιεργηθεί στους επί μακρόν επιχορηγούμενους φορείς και δημιουργούς, κάποιοι απ’ τους οποίους έφτασαν να θεωρούν την κρατική επιχορήγηση ως εκπλήρωση κάποιας υποχρέωσης έναντί τους».

Μέσω της ανακοίνωσης του υπουργείου παρέχεται η δέσμευση ότι «παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία», θα αποπληρωθούν οι οφειλές όλων των προηγούμενων ετών, αποπληρωμή, την οποία, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το υπουργείο έχει δρομολογήσει.

Σημειώνεται ότι το πρωί άνθρωποι της Τέχνης με πολύχρωμες σφυρίχτρες, πραγματοποίησαν «Ειρηνική κατάληψη» για τρεις περίπου ώρες στο ΥΠΠΟΤ, έπειτα από πρωτοβουλία της Επιτροπής ηθοποιών, σκηνοθετών και εργαζομένων στον επιχορηγούμενο θέατρο.

Πηγή:newscode.gr