ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

New York Times: Η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί στην ΕΕ και το 2013

New York Times: Η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί στην ΕΕ και το 2013

Η εφημερίδα New York Times αναφέρεται στην οικονομική κρίση της Ευρώπης κάνοντας αναφορά σε όλες τις χώρες που έχουν την οικονομία τους στο «κόκκινο».

«Η οικονομική κρίση βρίσκεται πλέον στον πέμπτο χρόνο και μοιάζει να συνεχίζεται ατέρμονα, εξαντλώντας επιδόματα ανεργίας, ροκανίζοντας καταθετικούς λογαριασμούς και συντρίβοντας τα όνειρα μιας πρόωρης συνταξιοδότησης. Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσπάθησαν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων, όμως προσβλέποντας στο 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε καλά νέα να προσφέρει: «Οι προοπτικές για την ανεργία και την οικονομία είναι ζοφερές» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα υποστηρίζει τα παρακάτω:

«Αλλος ένας χρόνος βίαιων διαδηλώσεων πέρασε, καθώς μια νέα κυβέρνηση εκλέχθηκε και ένας εύθραυστος συνασπισμός εργάστηκε για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας, οι οποίοι πίεζαν ανελέητα για περισσότερες περικοπές. Η Ελλάδα είχε κάποτε ένα από τα πιο εκτεταμένα συστήματα δημόσιας υγείας που εξασφάλιζαν κάλυψη για σχεδόν όλους. Ομως, μειώνοντας για άλλη μια φορά τα κόστη, τα δημόσια νοσοκομεία επέβαλαν νέα εισιτήρια και συμμετοχές που πολλοί φτωχοί και άνεργοι δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν. Ταυτόχρονα πολλές φαρμακοβιομηχανίες, απηυδισμένες από τις πιστώσεις σταμάτησαν να παρέχουν τα νοσοκομεία με ορισμένα από τα φάρμακά τους. Πολλοί καρκινοπαθείς δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα φάρμακα που είχαν ανάγκη. Την ίδια ώρα, με τα ποσοστά ανεργίας της Ελλάδας να φτάνουν το 25% και να ξεπερνούν το 50% στους νέους, οι κοινωνικές εντάσεις αυξήθηκαν - μεταξύ γενεών, των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και τους έχοντες και μη έχοντες. Οι παράνομοι μετανάστες, που κατηγορούνται γιατί «κλέβουν» θέσεις εργασίας, έγιναν στόχος επιθέσεων, ιδίως από μέλη μιας ακροδεξιάς ομάδας, της Χρυσής Αυγής. Αυτές οι επιθέσεις απλώς έδωσαν τροφή στη δημοτικότητα του κόμματος, που μπήκε και στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πέρασε μια νομοθεσία που επιτρέπει στα καταστήματα τροφίμων να πουλούν τρόφιμα που έχουν ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης τους σε μειωμένες τιμές, ενώ στην Ισπανία και στην Πορτογαλία τα συσσίτια αγωνίζονταν να ταΐσουν όσους κατέφευγαν σε αυτά.»