Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Αυστραλία: Ο ομογενής Νίκος Ξενοφών εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στη Γερουσία

Αυστραλία: Ο ομογενής Νίκος Ξενοφών εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στη Γερουσία

Ο ομογενής ανεξάρτητος γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών, αναμένεται να αναδειχθεί ρυθμιστικός παράγοντας της εξουσίας στην νέα Άνω Βουλή (Γερουσία), μετά τις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, λόγω της δημοτικότητάς του, αλλά και των αλλαγών στον εκλογικό νόμο, ο ομογενής θα καταφέρει να εκλέξει έως και τρεις γερουσιαστές, κάτι που θα του δώσει μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη όσον αφορά την ψήφιση νομοσχεδίων αλλά και τη δυνατότητα να προωθεί τροποποιήσεις τους. Η παρουσία και ο ρόλος του κόμματος του Νίκου Ξενοφώντα στη Γερουσία, θα ενισχυθεί και από το γεγονός ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές μετά τη διάλυση και των δύο σωμάτων, Βουλής Αντιπροσώπων και Γερουσίας.

Να θυμίσουμε, ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, που ψηφίστηκαν πριν από λίγο καιρό και αφορούν -μεταξύ άλλων- και τον τρόπο κατανομής των προτιμήσεων στο ψηφοδέλτιο της Γερουσίας, είχαν τη σθεναρή στήριξη του ομογενή γερουσιαστή.

Στα εκλογικά σενάρια της επόμενης μέρας, ο Συνασπισμός φέρεται να εκλέγει στην Γερουσία των 76 μελών, το λιγότερο 31 γερουσιαστές και στην καλύτερη των περιπτώσεων 35. Αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, οι τρεις γερουσιαστές που υπολογίζεται ότι θα εκλεγούν με το κόμμα του Ξενοφώντα, θα δίνουν στον Συνασπισμό πλειοψηφία 38 εδρών, πλειοψηφία που θα μπορεί να ανακόψει την ψήφιση κάποιου νομοσχεδίου. Αν το κόμμα του ομογενή καταφέρει να εκλέξει τέσσερις γερουσιαστές, τότε η στήριξή τους προς το κόμμα του Συνασπισμού θα δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στην κυβέρνηση.

Το μόνο σενάριο που θα βάλει τον Νίκο Ξενοφών και τους γερουσιαστές του στο «περιθώριο» είναι εάν το Εργατικό Κόμμα εκλέξει 29 γερουσιαστές και οι Πράσινοι 11, καθώς η συνεργασία μεταξύ τους θα τους δίνει την απόλυτη πλειοψηφία, και την δυνατότητα να μπλοκάρουν νομοσχέδια, όπως διαβάζουμε στο Νέο Κόσμο Αυστραλίας.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι τα εκλογικά σενάρια της επόμενης μέρας αναφέρουν ότι οι επόμενες εκλογές θα αναδείξουν δύο ανεξάρτητους γερουσιαστές, την γνωστή Jacqui Lambie, που μπήκε στην Γερουσία με το Palmer United Party και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε, και τον γνωστό δημοσιογράφο Derryn Hinch, που βάζει υποψηφιότητα στη Βικτώρια για πρώτη φορά.

Σχετικές ειδήσεις