ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Κίκονες: Κρασιά που... ταξιδεύουν από την ακριτική Θράκη στις αγορές του εξωτερικού

Κίκονες: Κρασιά που... ταξιδεύουν από την ακριτική Θράκη στις αγορές του εξωτερικού

Από την ακριτική Θράκη, γη που από τον 5ο αιώνα π.Χ. "φιλοξένησε" τους Κίκονες, το θρακικό φύλο που κατοικούσε ανάμεσα στη Βιστωνίδα λίμνη και τις εκβολές του ποταμού Έβρου, δύο αδέλφια από την Κομοτηνή, η Μελίνα και ο Βασίλης Τάσσου "αναβιώνουν" ουσιαστικά την παραγωγή ποιοτικού κρασιού, που πρώτοι οι Κίκονες παρήγαγαν.

Για τα περίφημα κρασιά των αρχαίων Κικόνων έχουμε τις πρώτες αναφορές από τον Όμηρο και στα δύο έπη του, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο, τα δύο αδέλφια που έχουν "στήσει" το οινοποιείο με το ιστορικό όνομα του θρακικού φύλου και παράγουν κρασιά που αποσπούν διεθνείς διακρίσεις [όλες οι ετικέτες μοιράζονται 23 μετάλλια από διεθνείς φορείς, όπως οι China Wine Awards, Decanter World Wine Awards και Indiana State Fair (ΗΠΑ)], τόνισαν ότι η φιλοσοφία τους βασίζεται στην ελάχιστη παρέμβαση και τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών.

"Έχουν αντικατασταθεί βασικά μηχανήματα οινοποίησης από το ανθρώπινο χέρι, ενώ οι σημαντικότερες αποφάσεις λαμβάνονται, χρησιμοποιώντας την πολύτιμη βοήθεια της καθημερινής γευστικής δοκιμής, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Οι τεχνικές ελέγχου είναι βασισμένες στη Σχολή του Bordeaux, ο αμπελώνας είναι εμπνευσμένος από το αυστραλέζικο σύστημα διαμόρφωσης, ενώ ο συνδυασμός όλων αυτών των τεχνικών "γεννάει" το μοναδικό αποτέλεσμα που ονομάζεται Θρακιώτικη οινοποίηση" τόνισαν.

Το Κτήμα "Κίκονες" δημιουργήθηκε το 2004 (επένδυση ύψους 1,25 εκατ. ευρώ με στήριξη εξ ολοκλήρου σε ίδια κεφάλαια) και είναι το πρώτο οινοποιείο της Ροδόπης και το μοναδικό μέχρι σήμερα στην περιοχή με κάθετη παραγωγή (από το αμπέλι μέχρι τη φιάλη). Τα αμπέλια του βρίσκονται στην περιοχή της Μαρώνειας και εκτείνονται συνολικά σε έκταση 100 στρεμμάτων. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Λημνιό, η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία αμπέλου, η Μαλαγουζιά, λευκή ελληνική ποικιλία, το Chardonnay, το Merlot, το Cabernet Sauvignon, το ιταλικής καταγωγής αλλά αυστραλέζικης έμπνευσης Sangiovese και το υπέροχο Syrah.

Το Κτήμα "Κίκονες" έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα πολλές φορές στο εξωτερικό. Η πιο πρόσφατη ήταν η συμμετοχή στο MidAtlantic Wine and Food Festival τον Μάιο του 2014 στο Delaware των ΗΠΑ. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 20 οινοποιοί και 60 chefs από όλο τον κόσμο, με στόχο των ιδανικό συνδυασμό εδεσμάτων και οίνου. Οι "Κίκονες" αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα για δεύτερη φορά και με μεγάλη επιτυχία καθώς τα κρασιά των "Κικόνων" ήταν τα Best Sellers όλου του Φεστιβάλ.

Τα δύο τρία των πωλήσεων των "Κικόνων" κατευθύνονται στο εξωτερικό. Κύρια αγορά "απορρόφησης" των κρασιών είναι οι ΗΠΑ, όπου τα κρασιά του Κτήματος "Κίκονες" έχουν κοσμήσει τις λίστες ορισμένων από τα καλύτερα εστιατόρια της Αμερικής και άλλες χώρες είναι το Βέλγιο, η Γερμανία, η Κύπρος και η Δανία.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται δίνουν τις επτά διαφορετικές ετικέτες των "Κικόνων" με σύνολο παραγωγής τις 50.000 φιάλες, "οπότε ανά ετικέτα οι φιάλες που παράγονται είναι πολύ λίγες ώστε να μπορεί να δίνεται η σημασία στη λεπτομέρεια", ανέφεραν.

Στις ετικέτες, που αγκαλιάζουν την φιάλη των "Κικόνων", παρουσιάζονται στοιχεία, που αφορούν στην ιστορία της Θράκης σε σχέση με την αμπελουργία και την οινοποίηση.

Οι Κίκονες χρησιμοποιούσαν τα άλογα στην καθημερινή τους ζωή και ήταν οι μόνοι στην εποχή που πολεμούσαν έφιπποι. Είχαν μάλιστα κόψει και νομίσματα διακοσμημένα με το άλογο από τη μια όψη και με το σταφύλι από την άλλη.

Χαρακτηριστική στην ετικέτα είναι και η παρουσία του αστερισμού του Ωρίωνα. Γνώστες και παρατηρητές των ουράνιων φαινομένων, οι Κίκονες αμπελουργοί συνέδεσαν άμεσα τις εργασίες τους με τον Ωρίωνα. Όταν κάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο, ο Ωρίων ανέτελλε τα μεσάνυχτα στον ουράνιο θόλο τους έδινε το σύνθημα και οι γιορτινές μέρες του τρύγου ξεκινούσαν.

Λίγα λόγια για τα αδέλφια

Η Μελίνα είναι γεωπόνος (ΑΠΘ) και οινολόγος του Bordeaux της Γαλλίας με μεγάλη εργασιακή εμπειρία σε διάσημα οινοποιεία σε Γαλλία και Αυστραλία. Ο Βασίλης είναι γεωπόνος (Reading U.K.) με μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά Τροφίμων και το Marketing. Η Μελίνα επιμελείται την ποιότητα των κρασιών των "Κικόνων", ενώ ο Βασίλης είναι ο υπεύθυνος καλλιέργειας των ιδιόκτητων βιολογικών αμπελώνων έκτασης 100 στρεμμάτων.