ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Nations League, Κροατία - Ισπανία 4-5πεν. (0-0): Πήρε το τρόπαιο με ήρωα τον Σιμόν!

Τελικός Nations League Κροατία - Ισπανία
AP Photo/Martin Meissner

Nations League: Με ήρωα τον Ουνάι Σιμόν, η Ισπανία, μετά από μια μάχη 120 λεπτών για γερά νεύρα και χωρίς γκολ, «λύγισε» 5-4 την Κροατία στη διαδικασία των πέναλτι και κατέκτησε το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της!

Το 2021 η Γαλλία τους στέρησε το τρόπαιο, αυτή τη φορά οι «φούριας ρόχας» δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Η Ισπανία, στη δεύτερη παρουσία της στον τελικό, κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρώτου Nations League της ιστορίας της, βάζοντας έτσι το όνομα της δίπλα σε αυτά της Πορτογαλίας και της Γαλλίας.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Ουνάι Σιμόν, ο οποίος έκανε δύο αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι κι έδωσε κούπα στους Ίβηρες, μετά από 4.004 ημέρες. Ο Ισπανός τερματοφύλακας έπιασε τα πέναλτι των Μάγερ και Πέτκοβιτς, με τον Λαπόρτ να μην εκμεταλλεύεται την πρώτη ευκαιρία, αλλά τον Καρβαχάλ να δείχνει μεγάλη ψυχραιμία στο 12ο πέναλτι.

Κάπως έτσι η ανανεωμένη «φούρια ρόχα» συνεχίζει να προσθέτει τρόπαια στην πλούσια τροπαιοθήκη της, καθώς θα βάλει εκείνο του Nations League, δίπλα σε αυτό του Μουντιάλ, στα τρία του Euro και στο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Από την άλλη, η «χρυσή» γενιά της Κροατίας του εμβληματικού αρχηγού Μόντριτς και των Πέρισιτς και Κόβατσιτς έμεινε ξανά με τη... δίψα ενός τίτλου, στην ενδεχομένως τελευταία ευκαιρία της.

Όσο για το γιατί ο τίτλος κρίθηκε στη «ρωσική ρουλέτα», ο λόγος είναι ότι το ματς ήταν για γερά νεύρα και λογικά θα κρινόταν στο γκολ. Αυτό, όμως, δεν ήρθε ποτέ, καθώς οι ομάδες δεν είχαν μεγάλη διάθεση να ρισκάρουν και δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τις λίγες καλές στιγμές που δημιούργησαν.

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο αγώνας ήταν ιδιαίτερα ισορροπημένο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του, με τις δύο ομάδες να είναι κοντά ακόμα και σε πολλές στατιστικές κατηγορίες. Επίσης, Κροάτες και Ισπανοί εμφανίστηκαν αρκετά προσεκτικοί και χωρίς διάθεση να ρισκάρουν.

Η «φούρια ρόχα» ανέβασε κάπως την απόδοση της στο τελευταίο κομμάτι του 90λεπτου και δημιούργησε ορισμένες καλές στιγμές. Η κορυφαία του αγώνα ήταν εκείνη του 82ου λεπτού, με τον Ανσού Φάτι να σουτάρει μπροστά από τη βούλα του πέναλτι, αλλά ο Πέρισιτς έδιωξε την μπάλα πάνω στη γραμμή.

Στο έξτρα μισάωρο, η Κροατία υπενθύμισε στην Ισπανία ότι μπορεί να απειλήσει κι εκείνη, παρά την πίεση, αλλά αυτό δεν άλλαξε την ουσία. Μολονότι αμφότερες οι ομάδες προσπάθησαν να αλλάξουν τις ισορροπίες κι είχαν κάποιες στιγμές για να σκοράρουν, δεν τα κατάφεραν. Ως εκ τούτου, λοιπόν, το τρόπαιο κρίθηκε στα πέναλτι.

Διαιτητής: Φέλιξ Τσβάιερ (Γερμανία)
Κίτρινες: Πέτκοβιτς - Γκάβι, Νάτσο, Ρόντρι
ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς (112΄ Στάνισιτς), Σούταλο, Ερλιτς, Πέρισιτς, Μπρόζοβιτς, Μόντριτς, Κόβασιτς, Πάσαλιτς (61΄ Πέτκοβιτς), Ιβάνουσετς (78΄ Βλάσιτς), Κράμαριτς (90΄ Μάγερ)
ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ντε λα Φουέντε): Σιμόν, Ζόρντι Αλμπα, Λαπόρτ, Λε Νορμάν (78΄ Νάτσο), Χεσούς Νάβας (97΄ Καρβαχάλ), Ρουίθ (77΄ Μερίνο), Ρόντρι, Πίνο (66΄ Φάτι), Γκάβι (87΄ Ντάνι Ολμο), Ασένσιο, Μοράτα (66΄ Χοσέλου)

Η διαδικασία των πέναλτι

  1. Κροατία: Εύστοχος ο Βλάσιτς (1-0)
  2. Ισπανία: Εύστοχος ο Χοσέλου (1-1)
  3. Κροατία: Εύστοχος ο Μπρόζοβιτς (2-1)
  4. Ισπανία: Εύστοχος ο Ρόδρι (2-2)
  5. Κροατία: Εύστοχος ο Μόντριτς (3-2)
  6. Ισπανία: Εύστοχος ο Μερίνο (3-3)
  7. Κροατία: Άστοχος ο Μάγερ, το έπιασε ο Σιμόν (3-3)
  8. Ισπανία: Εύστοχος ο Ασένσιο (3-4)
  9. Κροατία: Εύστοχος ο Πέρισιτς (4-4)
  10. Ισπανία: Δοκάρι ο Λαπόρτ (4-4)
  11. Κροατία: Άστοχος ο Πέτκοβιτς, το έπιασε ο Σιμόν (4-4)
  12. Ισπανία: Εύστοχος ο Καρβαχάλ (4-5)

Το πρόγραμμα των Nations League Finals

Τετάρτη 14 Ιουνίου

  • 1ος Ημιτελικός: Ολλανδία – Κροατία 2-4 (34' Μάλεν, 90+6' Λανγκ / 55' πεν. Κράμαριτς, 72' Πάσαλιτς, 98' Πέτκοβιτς, 116' πεν. Μόντριτς)

Πέμπτη 15 Ιουνίου

Κυριακή 18 Ιουνίου

Σχετικές ειδήσεις