ΦΑΡΜΑΚΟ

ΣΦΕΕ: «Φορτίο» 100 εκατ. ευρώ από την εξαίρεση φθηνών φαρμάκων από το clawback

φάρμακα
Τα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που λαμβάνονται θα πρέπει να είναι δίκαια, τονίζει ο ΣΦΕΕ
EUROKINISSI

Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας απέστειλε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), για το θέμα της εξαίρεσης φθηνών φαρμάκων από τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback).

Ζήτημα ίσης μεταχείρισης μεταξύ των κατηγοριών φαρμάκων, θέτει ο ΣΦΕΕ με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αφορμή μια πρόσθετη επιβάρυνση άνω των 100 εκατ. ευρώ κατ΄έτος, που προκύπτει από την προστασία των πολύ φθηνών φαρμάκων.

Το πρόβλημα που επιχειρεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας είναι η απόσυρση των πολύ φθηνών φαρμάκων από την αγορά, που εντείνει τις ελλείψεις και οδηγεί στην υποκατάστασή τους από ακριβότερα. Ήδη με προηγούμενη απόφαση, είχαν εξαιρεθεί από το clawback τα πολύ φθηνά νοσοκομειακά φάρμακα, και τώρα εξαιρούνται και τα πολύ φθηνά φάρμακα της κοινότητας. Ο ΣΦΕΕ συμφωνεί πως πρέπει να αποτραπεί η υποκατάσταση φθηνότερων φαρμάκων από ακριβότερα, επισημαίνει όμως ότι αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς να επιβαρύνονται οι άλλες κατηγορίες φαρμάκων, ήτοι να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση.

Για την τελευταία εξέλιξη, ο ΣΦΕΕ στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας επισημαίνει: «Αιφνιδιαστικά, στις 22/01/2024, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η εξαίρεση από μέρους του clawback των φθηνών φαρμάκων με ΚΗΘ ≤ 0,20 ευρώ, με εφαρμογή από 01/01/2023 για το κανάλι της Λιανικής. Αυτό συνεπάγεται, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ θα επιμεριστεί στα υπόλοιπα φάρμακα που είναι εκτός κλειστών προϋπολογισμών. Επιπλέον, για το έτος 2022 και 2023, στα νοσοκομειακά φάρμακα από 0-30,00 ευρώ θα επιβληθεί μηδενικό έως μειωμένο clawback. Αυτό σημαίνει, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ, θα επιμεριστεί αντίστοιχα στα υπόλοιπα φάρμακα».

Το σύνολο των παραπάνω εξαιρέσεων για την υποστήριξη φαρμάκων με χαμηλές τιμές δημιουργεί ένα πρόσθετο φορτίο επιστροφών στα υπόλοιπα φάρμακα που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ κατ' έτος, με βάση τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου.

Ο ΣΦΕΕ χαρακτηρίζει «στρέβλωση» η οποία γίνεται «κατά συρροή», την προστασία φθηνών φαρμάκων με επιβάρυνση των υπολοίπων και καλεί την Πολιτεία «να κατανοήσει ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε, η μεταφορά πρόσθετου οικονομικού βάρους +100 εκατ. ευρώ σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες και κατηγορίες φαρμάκων, έχει δραματικές επιπτώσεις. Τα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που λαμβάνονται θα πρέπει να είναι δίκαια και να διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των εταιρειών του κλάδου» καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Σχετικές ειδήσεις