ΦΑΡΜΑΚΟ

Συνάντηση Βαρουφάκη-ΠΕΦ: Τι συζήτησαν για ΦΠΑ και φαρμακευτική δαπάνη

Συνάντηση Βαρουφάκη-ΠΕΦ: Τι συζήτησαν για ΦΠΑ και φαρμακευτική δαπάνη

Τα κρίσιμα θέματα που αφορούν στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας έθεσε στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, αντιπροσωπεία του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μαρτίου.

Στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, τον ΦΠΑ στα φάρμακα, καθώς και σε θέματα ρευστότητας που δυσχεραίνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κλάδου, επικεντρώθηκε η συζήτηση της αντιπροσωπείας της ΠΕΦ με τον υπουργό.

Για το θέμα του ΦΠΑ στα φάρμακα, η ΠΕΦ έθεσε την πάγια θέση της να μην υπάρξει αύξηση του συντελεστή, με τον κ. Βαρουφάκη να δηλώνει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή. Όσο για το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης, εξετάζεται σοβαρά να εξαιρεθούν τα εμβόλια από την υπάρχουσα δημόσια δαπάνη των 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΠΕΦ ότι εφόσον τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί και με τον υπουργό Υγείας, τον κ. Κουρουμπλή, θα τα δει και ο ίδιος με ιδιαίτερη προσοχή και θα επανέλθει. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται σύντομα να ακολουθήσει και δεύτερη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Όσον αφορά, τέλος, στο θέμα του ελληνικού φαρμάκου ως εξαγώγιμο προϊόν –το οποίο έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας μετά τα πετρελαιοειδή- ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε ενημερωμένος για τη δυναμική και τον έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με την ΠΕΦ, η συζήτηση που θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μίας αναπτυξιακής ατζέντας και αφού έχουν λυθεί κρίσιμα ζητήματα στην εσωτερική αγορά, αφορά στην κατάρτιση ενός εξαγωγικού οδικού χάρτη, ο οποίος θα επιτρέπει την από κοινού στόχευση ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας-πολιτείας, εκεί που θα υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΦ αποτελούνταν από τους Θ. Τρύφωνα - πρόεδρο, Θ. Κωλέτη – αντιπρόεδρο, Γ. Παπάζογλου - γεν. γραμματέα, Σ. Αναστασόπουλο – μέλος Δ.Σ., Φ. Κοσμοπούλου - γεν. διευθύντρια.

Σχετικές ειδήσεις