ΦΑΡΜΑΚΟ

«Μάχη» Ξανθού - Καρόνε στο υπουργείο Υγείας

«Μάχη» Ξανθού - Καρόνε στο υπουργείο Υγείας

Λίγες μόλις ώρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών έπιασαν δουλειά, για να ανατρέψουν τις προγραμματικές δηλώσεις των υπουργών, για τις οποίες δεσμεύθηκαν από το βήμα της Βουλής.

Αυτό επιχειρεί σήμερα, στο υπουργείο Υγείας ο γνωστός «τροϊκανός», Τζουζέπε Καρόνε.

Ο κ. Καρόνε, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκεί πιέσεις στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να αλλάξει την αγορανομική διάταξη του προκατόχου του, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, ζητά να αρθεί η προστασία για παλιότερα, φθηνά φάρμακα, για τα οποία προβλέπεται ότι δεν υπόκεινται σε μειώσεις τιμών, αν κοστίζουν από 12 ευρώ και κάτω. Επίσης, ζητά να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούνται τα off-patent φάρμακα. Σήμερα, η τιμή τους ορίζεται στο 50% του πρωτότυπου τη στιγμή λήξης της πατέντας. Οι δανειστές, μέσω του κ. Καρόνε, απαιτούν στο εξής να τιμολογούνται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης. Μία τέτοια εξέλιξη, όμως, θα οδηγήσει σε αποσύρσεις καταξιωμένων και οικονομικών φαρμάκων από την αγορά και στην υποκατάστασή τους από καινούριες και ακριβότερες θεραπείες, ίδιας θεραπευτικής αξίας. Με λίγα λόγια, όλα σχεδόν τα παλιά δοκιμασμένα φάρμακα, τα οποία κοστίζουν κάτω των 12 ευρώ, θα αποσυρθούν από την αγορά, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Έτσι η εξοικονόμηση που προσφέρουν τα off-patent φάρμακα στο σύστημα υγείας, ως ουσιωδώς όμοια φάρμακα, εξαφανίζεται, από την επιμονή των δανειστών να ασκούν πολιτική με βάση μόνο τις οριζόντιες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Ήδη ο κ. Ξανθός, από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης (08/10/2015), τόνισε ότι η επικέντρωση στη μείωση της τιμής/φαρμακευτικό σκεύασμα, η οποία εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, είναι αδιέξοδη. Αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση υπερασπίζεται ο υπουργός Υγείας και σήμερα, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Καρόνε. Φέρεται δε να μην κάνει πίσω, ούτε στο θέμα του ορίου των 12 ευρώ ούτε στο θέμα της τιμολόγησης των off-patent. Άλλωστε, έχουν γίνει και οι αντίστοιχες προβλέψεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή.

Ο υπουργός παρουσιάζεται αμετακίνητος στις θέσεις του, γιατί ακριβώς γνωρίζει ότι μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικό, ποιοτικό και ασφαλές φάρμακο, και θα υλοποιηθεί η φαρμακευτική πολιτική, το περίγραμμα της οποίας παρουσίασε χθες.

Σχετικές ειδήσεις