ΦΑΡΜΑΚΟ

Τρύφων: Λύση το ελληνικό φάρμακο και για τους καρδιολογικούς ασθενείς

Τρύφων: Λύση το ελληνικό φάρμακο και για τους καρδιολογικούς ασθενείς

Στις συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην παγκόσμια αγορά φαρμάκου, στην εγχώρια παραγωγή, αλλά και στις αντινομίες της ισχύουσας φαρμακευτικής πολιτικής στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αντιπρόεδρος της ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων, στο 36ο Πανελλήνιο (Διεθνές ) Καρδιολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 29 έως 31 Οκτωβρίου.

Ο κ. Τρύφων, στην ομιλία του, εξήγησε τις τάσεις συγκέντρωσης οι οποίες επικρατούν στην παγκόσμια αγορά φαρμάκου και ειδικά στην κατηγορία των γενοσήμων, όπου πέντε εταιρίες ελέγχουν το 47,7% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην εγχώρια αγορά, ο κ. Τρύφων ανέλυσε διεξοδικά τη διαδικασία ανάπτυξης, αξιολόγησης, κλινικών μελετών, παραγωγής, ποιοτικού ελέγχου, τις εγκριτικές διαδικασίες και το κόστος παραγωγής ενός φαρμάκου που παράγεται από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Μιλώντας για τα ελληνικά καρδιολογικά φάρμακα, ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι χαρακτηρίζονται από την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους, γι’ αυτό και έχουν κατακτήσει διαχρονικά την εμπιστοσύνη γιατρών και ασθενών, προσφέροντας παράλληλα, σημαντικές εξοικονομήσεις στο σύστημα υγείας.

Αναφερόμενος στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας, ανέδειξε τον αρνητικό ρόλο της υποκατάστασης των παλαιών δοκιμασμένων οικονομικών φαρμάκων από νέα ακριβά φάρμακα που χαρακτηρίζονται αδιακρίτως «καινοτόμα» και αποζημιώνονται με σοβαρή επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης. «Η επίδραση της μείωσης των τιμών, που επιβλήθηκε την τελευταία πενταετία, χάθηκε λόγω της αύξησης του όγκου και της υποκατάστασης από πιο ακριβά φάρμακα» τόνισε ο κ. Τρύφων, τη στιγμή που η εγχώρια παραγωγή μπορεί να καλύψει το 70 % της πρωτοβάθμιας και το 50% της νοσοκομειακής περίθαλψης, με ποιοτικές και οικονομικές λύσεις.

«Οι ασθενείς επιλέγοντας ελληνικό φάρμακο έχουν πρόσβαση σε επώνυμες, ποιοτικές, ασφαλείς και οικονομικές θεραπείες. Η Δημόσια Ασφάλιση κερδίζει από τη χρήση φθηνότερων θεραπευτικών επιλογών και αυξημένα έσοδα από εργοδοτικές εισφορές και η εθνική οικονομία κερδίζει από τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, αυξημένα έσοδα στο δημόσιο Ταμείο, ενίσχυση της απασχόλησης και μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές» κατέληξε ο κ. Τρύφων.

Σχετικές ειδήσεις