ΦΑΡΜΑΚΟ

ΠΦΣ: Μόνο μέσω φαρμακείων αποτρέπεται η κυκλοφορία ψευδεπίγραφων φαρμάκων

ΠΦΣ: Μόνο μέσω φαρμακείων αποτρέπεται η κυκλοφορία ψευδεπίγραφων φαρμάκων

Τα φαρμακεία αποτελούν τον κατεξοχήν χώρο ορθής και ασφαλούς διακίνησης των φαρμάκων, τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Κανονισμού 2016 /161 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη συμπλήρωση της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ αναφορικά με τον καθορισμό κανόνων για την αποτροπή εισόδου ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Της Δ. Προκόπη

Ο νέος κανονισμός θέτει σε εφαρμογή τη νομοθεσία που προβλέπεται από την οδηγία για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα (FMD – Falsified Medicines Directive) και εισάγει ψηφιακά και φυσικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, για τη συσκευασία φαρμακευτικών προϊόντων που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση.

Ο ΠΦΣ έχει ήδη ξεκινήσει, σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU), τις διαδικασίες για τη δημιουργία συστήματος έλεγχου των ψευδεπίγραφων φαρμάκων (ENVO). Όπως σημειώνει ο Σύλλογος, βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, τον ΕΟΦ, τον ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ για την επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω των θεσμικών οργάνων που διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια στη λειτουργία του συστήματος ελέγχους των ψευδεπίγραφων φαρμάκων που διακινούνται κυρίως μέσω διαδικτύου.

«Σε κάθε περίπτωση το Φαρμακείο και ο Φαρμακοποιός αποτελούν το μοναδικό εχέγγυο κατά της πλαστότητας των φαρμάκων» επαναλαμβάνει ο ΠΦΣ.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, πάντως, θα έχει να «ανταγωνιστεί» και άλλους παίκτες στην ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου, καθώς στο παιχνίδι έχουν ήδη μπει και ιδιωτικές εταιρείες, όπως η ευρωπαϊκή Aegate. Σε σχετική ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την αλλαγή του κανονισμού και σημειώνει με νόημα τον «κίνδυνο», αυτή η θετική εξέλιξη να «επισκιαστεί από το κόστος μιας υπηρεσίας ελέγχου γνησιότητας που δεν λειτουργεί».

«Πρόκειται για την πιο σημαντική αλλαγή στη φαρμακευτική βιομηχανία σε σχέση με την ασφάλεια των ασθενών εδώ και δεκαετίες. Η δημοσίευση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού σημαίνει ότι κάθε κράτος μέλος θα έχει 3 χρόνια για να εφαρμόσει τις απαραίτητες αλλαγές και πρωτόκολλα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Aegate, η οποία έχει αναπτύξει μία υπηρεσία για έλεγχο γνησιότητας σε πραγματικό χρόνο, ενώ είναι ο μοναδικός πάροχος που προσφέρει μια επικυρωμένη νοσοκομειακή υπηρεσία ελέγχου γνησιότητας των φαρμάκων, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως σημειώνει.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Mark De Simone, η Aegate έχει πραγματοποιήσει επένδυση όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και στις σχέσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, όπως αναφέρει. «Ανυπομονούμε να αναλάβουμε το δύσκολο έργο της επόμενης τριετίας, ώστε να ανταποκριθούμε πλήρως στις απαιτήσεις του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού, σε συνεργασία με τους Εθνικούς Οργανισμούς Φαρμάκων και άλλους ενδιαφερόμενους» δηλώνει και προειδοποιεί τους κατασκευαστές για τον κίνδυνο να πάει «χαμένη» η επένδυσή τους: «Η πραγματική δουλειά αρχίζει τώρα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η επένδυση που οι κατασκευαστές έχουν ήδη πραγματοποιήσει για τη συσκευασία, τη δημιουργία αριθμών σειράς και την προστασία παραποίησης των φαρμάκων δεν θα πάει χαμένη, ή, ακόμα χειρότερα, δεν θα επισκιαστεί από το κόστος μιας υπηρεσίας ελέγχου γνησιότητας που δεν λειτουργεί.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επισκιαστεί από το τεράστιο πιθανό κόστος αντιμετώπισης ενός προβλήματος, όπως είναι τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα στη διάρκεια του ελέγχου γνησιότητας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει όχι μόνο την απαίτηση επιπλέον πόρων για διερεύνηση, αλλά ουσιαστικά κόστος σε ό,τι αφορά τη φήμη του οργανισμού και των επωνυμιών του, λόγω σφαλμάτων».

Με βάση τα παραπάνω, η εταιρεία προτείνει, οι κατασκευαστές να συμμετέχουν πλήρως στην επιλογή του παρόχου υπηρεσιών ελέγχου γνησιότητας στη χώρα τους.

Σχετικές ειδήσεις