ΦΑΡΜΑΚΟ

ΙΣΑ: Να ενημερωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ

ΙΣΑ: Να ενημερωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ

Δεν έχει περάσει ακόμη στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση η απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, όσων στερούνται την παροχή ΕΚΑΣ, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του N. 4387/2016 (ΦΕΚ Α/85/2016), τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Αποτέλεσμα είναι ο γιατρός που συνταγογραφεί, να μην είναι σε θέση να κατατάξει στη σωστή κατηγορία τον συγκεκριμένο κάθε φορά ασφαλισμένο, καθώς δεν εμφανίζεται αφενός στο σύστημα ποιος είναι δικαιούχος του ΕΚΑΣ ή όχι και αφετέρου τα ασφαλιστικά ταμεία δεν χορηγούν βεβαιώσεις ακόμα στους ασφαλισμένους από την οποία να προκύπτει η περικοπή ή μη του ΕΚΑΣ, ώστε να μπορέσει να γίνει η υπαγωγή στη σωστή συμμετοχή της φαρμακευτικής δαπάνης, ήτοι 0% ή 10%.

Ως εκ τούτου, ο ΙΣΑ ζητά άμεσα να υλοποιηθεί από την ΗΔΙΚΑ η αυτόματη αναγνώριση των ασφαλισμένων, ώστε «οι γιατροί να μην χρειασθεί να μετατρέπονται σε λογιστές και να απολογούνται για ζητήματα που αφενός δεν ευθύνονται αλλά και δεν έχουν δυνατότητα να εξασφαλιστούν, ότι ο ασθενής είναι πλέον δικαιούχος του 0%, με αποτέλεσμα να μην έχουν από πλευράς τους τρόπο αποφυγής λάθους».

Σχετικές ειδήσεις