ΥΓΕΙΑ

Δεν δέχονται οι γιατροί ημερήσιο αριθμό ιατρικών επισκέψεων που θέτει ο ΕΟΠΥΥ

Δεν δέχονται οι γιατροί ημερήσιο αριθμό ιατρικών επισκέψεων που θέτει ο ΕΟΠΥΥ

Είκοσι επισκέψεις ασφαλισμένων την ημέρα και τουλάχιστον 15 λεπτά ανά επίσκεψη ορίζει ο Οργανισμός.

Ανάκληση της οδηγίας του ΕΟΠΥΥ για μέγιστο ημερήσιο αριθμό ιατρικών επισκέψεων των ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς και ελάχιστο χρόνο επίσκεψης, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ).

Ο ΠΙΣ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, σχετικά με την ανακοίνωση της 23ης Ιουνίου, την οποία υπογράφει, με οδηγίες προς τους συμβεβλημένους με γιατρούς, για τις ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, ορίζονται οι 20 επισκέψεις ως μέγιστος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του στους γιατρούς, «ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της εξάντλησης του συνόλου των 200 επισκέψεων μέσα στις πρώτες ημέρες κάθε μήνα». Επίσης, ως ελάχιστος χρόνος επίσκεψης (ανά δικαιούχο μέσω ΕΟΠΥΥ) ορίζονται τα 15 λεπτά.

Ο ΠΙΣ κάνει λόγο για αιφνιδιαστική κίνηση, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση του Συλλόγου και των άλλων αρμόδιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους. Επισημαίνει δε, ότι δεν ορίζεται έναρξη εφαρμογής των οδηγιών.

«Δεν είναι δυνατό να αιφνιδιάζεται ο ιατρικός κόσμος με οδηγίες, οι οποίες δεν υπολογίζουν ανάγκες, συμβεβλημένους γιατρούς και διαφορετικά προβλήματα υγείας ασθενών, με καθορισμούς χρόνων, αριθμό εξεταζομένων, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και αποδοχή μέσα από συλλογικές αποφάσεις.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι υπέρ της κάλυψης των αναγκών των ασθενών, κατά της καταστρατήγησης κάθε συμβατικής υποχρέωσης, είτε από τον ΕΟΠΥΥ, είτε από τους παρόχους υγείας και ζητά την ανάκληση της οδηγίας και τη διαβούλευση με τα συλλογικά όργανα των γιατρών, για να μη δημιουργούνται προβλήματα, που επιδεινώνουν αντί να βελτιώνουν την υφιστάμενη περίθαλψη» αναφέρει ο ΠΙΣ.

Τέλος, ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι, όταν ο ΕΟΠΥΥ είναι ανακόλουθος στις συμβατικές του υποχρεώσεις, έχει απλήρωτους γιατρούς και άλλους παρόχους για μήνες, είναι αδιανόητο τέτοιες μονομερείς ενέργειες να διαταράσσουν περισσότερο τις σχέσεις ΕΟΠΥΥ και παρόχων.

Στο ίδιο πνεύμα και η ΠΟΣΚΕ, τονίζει ότι στις συναντήσεις με τον ΕΟΠΥΥ έχει συμφωνηθεί ότι, οι όποιες ενέργειες αφορούν την παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και ενδεχόμενη τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης να γίνονται μετά από διαβούλευση μεταξύ των συλλογικών οργάνων των γιατρών (και φυσικά και της ΠΟΣΚΕ) και των υπηρεσιών του Οργανισμού.

«Τούτο όμως, δυστυχώς, δεν ακολουθήθηκε στη συγκεκριμένη ανακοίνωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων, Φώτης Πατσουράκος. «Κατόπιν τούτου ζητούμε την μη εφαρμογή της ανωτέρω οδηγίας και άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς του ΕΟΠΥΥ για περαιτέρω διαβούλευση μαζί τους. Η Ομοσπονδία μας τάσσεται κάθετα εναντίων μονομερών ενεργειών και λύσεων που αντί να λύνουν προβλήματα δημιουργούν χειρότερα».

Σχετικές ειδήσεις