ΥΓΕΙΑ

Εκατέρωθεν «πυρά» για την αντικατάσταση της υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ

Εκατέρωθεν «πυρά» για την αντικατάσταση της υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ

Ως μία πολιτική επιλογή, η οποία θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, ωστόσο επιβεβλημένη καθώς το κλίμα καλής συνεργασίας στη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ είχε διαταραχθεί με μη αναστρέψιμο τρόπο, χαρακτηρίζει το υπουργείο Υγείας την αντικατάσταση της υποδιοικήτριας Άννας Τριχοπούλου.

Η κ. Τριχοπούλου υπέβαλε την παραίτησή της στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στις 18 Μαΐου, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν αναγνωρίστηκε η προσφορά της και βρέθηκε αντιμέτωπη με αντιλήψεις και πρακτικές που δεν εξασφαλίζουν τη συνέχεια στη διοίκηση και δεν προάγουν τη διακηρυγμένη επιδίωξη μιας σύγχρονης, αξιοκρατικής, ανοικτής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, όπως εξηγεί σε επιστολή της.

Από τη μεριά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζει:

«Προκαλεί κατάπληξη η προσπάθεια της πρώην υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ κας Τριχοπούλου να αποδώσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μομφή για αναξιοκρατικές επιλογές στη Διοίκηση του Συστήματος Υγείας, επειδή ζητήθηκε η παραίτηση της - όπως και άλλων Υποδιοικητών- για να διευκολυνθούν αλλαγές που κρίνονται απαραίτητες αυτή την περίοδο, με στόχο τη λειτουργική σταθεροποίηση και καλύτερη απόδοση του ΕΣΥ. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ορίζονται ή απομακρύνονται αποκλειστικά με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, δηλαδή συνιστούν μια αμιγώς πολιτική επιλογή.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι αυτή η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες οι οποίες από την πρώτη στιγμή απομάκρυναν το σύνολο των διοικητών και των υποδιοικητών, επέλεξε να κρατήσει στις θέσεις τους πάνω από το 20% (3 στους 14) των υποδιοικητών ΥΠΕ που είχαν οριστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (μεταξύ αυτών και η κα Τριχοπούλου), όπως επίσης μέσα από μια ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης και προσωπικών συνεντεύξεων παρέμειναν για πρώτη φορά στη διοίκηση των νοσοκομείων το 15% περίπου των προηγούμενων διοικητών-υποδιοικητών. Είμαστε επίσης στην τελική φάση της αλλαγής διοικήσεων στα νοσοκομεία και κατά γενική ομολογία οι επιλογές που έχουν γίνει με εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του Υπουργείου θεωρήθηκαν απολύτως αξιοκρατικές.

Στην 7η ΥΠΕ μετά το κενό που δημιουργήθηκε με την εκλογή του προηγούμενου Διοικητή Ν. Ηγουμενίδη στη θέση του βουλευτή Ηρακλείου, η κα Τριχοπούλου επιλέχθηκε από την παρούσα πολιτική ηγεσία να ασκήσει χρέη Διοικήτριας μέχρι την κάλυψη της κενής θέσης. Τα προβλήματα φαίνεται ότι ανέκυψαν μετά την επιλογή της κας Μαυρομάτη - αντί της ίδιας- για τη Διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο καθένας δικαιούται να αισθάνεται αδικημένος και να θέλει να προβάλλει το έργο που επιτέλεσε, δεν δικαιούται όμως να ανακαλύπτει αναξιοκρατικές τάσεις ή πολύ περισσότερο πολιτικές διαφωνίες με το Υπουργείο Υγείας μόλις η επιλογή είναι διαφορετική από το πρόσωπο του. Ούτε φυσικά δικαιούται κανένας να οικειοποιείται προσωπικά τη συλλογική προσπάθεια και το έργο μιας Δημόσιας Υπηρεσίας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έκρινε ότι το κλίμα καλής συνεργασίας στη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ είχε διαταραχθεί με μη αναστρέψιμο τρόπο και ότι επιβαλλόταν η αντικατάσταση της κυρίας Τριχοπούλου. Όπως όλες οι πολιτικές επιλογές, έτσι και αυτή θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Θα συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα για τη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα και , με τη συμβολή των νέων Διοικήσεων των ΥΠΕ και των νοσοκομείων αλλά κυρίως με τη συνεισφορά του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Σχετικές ειδήσεις