ΥΓΕΙΑ

HPV & Κονδυλώματα: Είναι μύθος ότι ο ιός παραμένει στον οργανισμό για πάντα

HPV & Κονδυλώματα: Είναι μύθος ότι ο ιός παραμένει στον οργανισμό για πάντα

Καθοριστικής σημασίας η πλήρης εξάλειψη των βλαβών

Με τη μετάδοση των κονδυλωμάτων να λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις, καθημερινά δεκάδες άτομα λαμβάνουν τη διάγνωση ότι πάσχουν από το συχνότερο πλέον σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Η ανακοίνωση αυτή αρκεί από μόνη της για να ταράξει όχι μόνο τη σεξουαλική τους ζωή, αλλά και την προσωπική ηρεμία τους, καθότι σχετίζεται άμεσα με την υγεία τους. Πόσο μάλλον όταν επικρατεί ευρέως η πεποίθηση ότι άπαξ και ο υπαίτιος ιός HPV μολύνει τον οργανισμό, «θρονιάζεται» σε αυτόν εφ’ όρου ζωής. Μία πεποίθηση όμως που είναι εντελώς εσφαλμένη.

HPV, ένας ύπουλος ιός

Είναι γεγονός ότι ο ιός HPV, που ευθύνεται για τα δερματικά κονδυλώματα, είναι ένας ιός με απρόβλεπτη εξέλιξη, καθότι ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα συχνά καταφέρνει να τον καταπολεμήσει με αποτέλεσμα να μην εκδηλωθούν ποτέ βλάβες. Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο, ο ιός εγκαθίσταται στον οργανισμό και περιμένει τη στιγμή που θα τον βρει σε αδύναμη φάση για να του επιτεθεί.

Αν και στα δύο τρίτα των πασχόντων τα κονδυλώματα εμφανίζονται ένα με έξι μήνες από τη στιγμή της «ένοχης» ερωτικής επαφής, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ο ιός επωάζεται ακόμα και για οχτώ ή δώδεκα μήνες πριν εμφανίσει τα συμπτώματά του. Ή μένουν οι βλάβες που προκαλεί σε υποκλινική μορφή (που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι) ακόμα και για αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να υπερκεράσει κάποια στιγμή το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, και οι βλάβες να εξελιχθούν και επεκταθούν.

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποτέ με βεβαιότητα - παρά μόνο να υποψιάζεται - ποια στιγμή μολύνθηκε από τον ιό, ενώ φυσικά είναι πιθανό να αγνοεί για μεγάλο διάστημα ότι έχει μολυνθεί, μέχρι να εκδηλώσει βλάβες.

Το σίγουρο είναι ότι όταν εκδηλωθούν οι βλάβες, είναι απαραίτητη η πλήρης και λεπτομερειακή δερματολογική και αφροδισιακή εξέταση, με τη χρήση δυνατού εστιασμένου φωτός και ειδικών μεγεθυντικών φακών και δερματολογικών εργαλείων. Μόνο με τον τρόπο αυτόν, είναι δυνατός ο εντοπισμός και η θεραπεία όλων των βλαβών που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή, ακόμα και των υποκλινικών, αυτών δηλαδή που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά επιβάλλεται να εξαλειφθούν για να μην αποτελέσουν αιτία υποτροπών και εστία μεταδοτικότητας στις γύρω περιοχές ή στον ερωτικό σύντροφο στο μέλλον.

Αν όμως εξαλειφθούν όλες οι βλάβες, τότε ελαττώνεται το ιικό φορτίο. Αυτό που μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό είναι μόνο η λοίμωξη σε λανθάνουσα μορφή. Αν αντιθέτως δεν πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη και λεπτομερειακή θεραπεία, τότε παραμένουν στην περιοχή βλάβες με σημαντικό ιικό φορτίο, το οποίο καταφέρνει να υπερκεράσει και να νικήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μόλις το πετύχει εξασθενημένο, πιθανότατα από κάποια άλλη ασθένεια ή στρες ή καταχρήσεις, κ.ο.κ. Και τότε είναι θέμα λίγου χρόνου να κάνουν την εμφάνισή τους νέες βλάβες. Σημείωση: Η μοναδική περίπτωση επανεμφάνισης βλαβών μετά από λεπτομερειακή θεραπεία, στενή παρακολούθηση και περίοδο 12μήνου, ελεύθερη βλαβών ακόμα και υποκλινικών, είναι στην περίπτωση της επαναμόλυνσης από ερωτικό σύντροφο.

Λεπτομερειακή θεραπεία μόνο με Laser CO2

Η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι η αφαίρεσή τους με εξελιγμένο Laser CO2, το οποίο επιτρέπει την άμεση και πλήρη εξάλειψη των κονδυλωμάτων. Αρκεί μόνο μία συνεδρία για να αντιμετωπιστούν όλες οι υπάρχουσες βλάβες στη δεδομένη στιγμή, ακόμα κι αυτές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Είναι η μοναδική μέθοδος που δεν αφήνει ουλές, σημάδια ή υποχρωμίες στο δέρμα, και η μοναδική που δεν καταστρέφει τον γύρω φυσιολογικό ιστό, αφού η δέσμη του Laser καθιστά δυνατή την επιλεκτική αφαίρεση των βλαβών

Για την ολοκληρωμένη θεραπεία των κονδυλωμάτων, συστήνεται η αντιμετώπισή τους σε εξειδικευμένα αφροδισιολογικά ιατρεία με συνεργασία εξειδικευμένων ιατρών και συγκεκριμένα Δερματολόγου, Γυναικολόγου, Γαστρεντερολόγου (για εντοπίσεις στον πρωκτικό σωλήνα), και σπανιότερα Ουρολόγου και Χειρουργού. Για τη διαφύλαξη του αποτελέσματος, συστήνεται μηνιαίος επανέλεγχος για τους επόμενους τουλάχιστον οχτώ μήνες, για τυχόν ύπαρξη θυγατρικών βλαβών, που πιθανόν να είχαν «εμφυτευθεί» ήδη προ της αφαιρέσεως των αρχικών βλαβών. Στην περίπτωση αυτή, κάθε νέα βλάβη πρέπει να αφαιρείται αμέσως, πριν προλάβει να δώσει θυγατρικές βλάβες.

Για περισσότερες πληροφορίες, ενημερωθείτε στον ιστότοπο stopkondylomata.com ή να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο:

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

inside