Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΥΓΕΙΑ

Ο εμβολιασμός θωράκιση απέναντι στη γρίπη

Newsbomb

«Οκτακόσιες εξήντα οκτώ χιλιάδες, εξακόσια σαράντα ένα (868.641). Ασ΄το, μην προσπαθείς να το υπολογίσεις. Είναι τα άτομα που νόσησαν την περσινή χρονιά από τον ιό της γρίπης». Με αυτόν τον αριθμό απαντά η «Θεοπούλα» σε νεαρό που βρέθηκαν μαζί σε ασανσέρ, όταν αυτός φταρνίζεται ως «κρούσμα» της εποχικής γρίπης και -κατά την προσφιλή συνήθεια- προσπαθεί να βρει το γράμμα του αλφάβητου προσθέτοντας τα ψηφία μεταξύ τους.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Της Διονυσίας Προκόπη

Τη γνωστή ηθοποιό Έφη Παπαθεοδώρου, επιστράτευσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), στην καμπάνια ενημέρωσης για την πρόληψη της γρίπης μέσω του εμβολιασμού, προκειμένου να μη θρηνήσουμε και φέτος χαμένες ανθρώπινες ζωές. Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα θα ξεκινήσουν να μεταδίδονται το επόμενο διάστημα, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο πληθυσμός και να εμβολιαστούν ευρύτερα τμήματα και όχι μόνο οι ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες επικεντρώνονται συνήθως οι ενημερωτικές εκστρατείες. Άλλωστε, κατά την περσινή έξαρση της εποχικής γρίπης, η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το φαινόμενο να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ακόμα και να χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, άνθρωποι νεαρής ηλικίας χωρίς χρόνια προβλήματα υγείας. Στην πλειονότητα των θανάτων, κοινός παρονομαστής ήταν ότι τα θύματα δεν ήταν εμβολιασμένα.

Για το θέμα μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα (31/10/2016), ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, ο πρόεδρος του τομέα Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του American College of Greece, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης και ο πρόεδρος της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας, Νίκος Μουλίνος.

Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε προληπτικές δράσεις, λειτουργώντας συμπληρωματικά και όχι υποκαθιστώντας την Πολιτεία, όπως τόνισε ο κ. Βλασταράκος. Το κόστος της εκστρατείας αναλαμβάνει ο ΠΙΣ.

«Η γρίπη στη χώρα μας, από τα μέσα του Φθινοπώρου και μέχρι τα μέσα της Άνοιξης, παρουσιάζει επιδημικές εξάρσεις οι οποίες μπορούν να αποφευχθούν με συντονισμένη δράση όλων των συναρμόδιων φορέων για τη σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την αξία του εμβολιασμού. Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν κοστίζει και δεν δημιουργεί κινδύνους. Αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα τον περσινό χειμώνα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι νόσησαν από τον ιό της γρίπης με 435 σοβαρά περιστατικά και 197 θανάτους, τότε καταλαβαίνουμε πόσο απαραίτητη είναι η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών που ανήκουν στις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν» πρόσθεσε ο κ. Βλασταράκος.

Αναφέρθηκε δε, με ιδιαίτερη ένταση στο αρνητικό φαινόμενο, τα ποσοστά των εμβολιασμένων επαγγελματιών υγείας στη χώρα μας, να είναι πολύ χαμηλά. «Είναι απαράδεκτο να βρισκόμαστε στην τελευταία θέση της Ευρώπης από πλευράς εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του ιού της γρίπης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό» τόνισε.

«Η συμπεριφορά της γρίπης εξαρτάται από τη δική μας» ανέφερε ο κ. Μπεχράκης, θέλοντας να τονίσει ότι τα επιδημικά φαινόμενα περιορίζονται στο βαθμό που είναι εμβολιασμένος ο πληθυσμός. Εκτός από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, έχει σημασία να είναι εμβολιασμένες και ομάδες εργαζόμενων, όπως οι εκπαιδευτικοί, όσοι εργάζονται σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όχι μόνο γιατί έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν οι ίδιοι, αλλά και γιατί αν νοσήσουν, θα μεταδώσουν τη γρίπη μαζικά σε άλλους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο κ. Μουλίνος ανέφερε ότι η πρόληψη αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα, αφού είναι δεδομένο ότι μπορεί να αποτρέψει μελλοντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και να συμβάλει θετικά στην ποιότητα ζωής. Απευθυνόμενος δε στους συνταξιούχους, είπε χαρακτηριστικά ότι «ο εμβολιασμός είναι επιπλέον πράξη αντίστασης ενάντια σε αυτούς που θέλουν να μας οδηγήσουν εκτός ζωής, μια ώρα αρχύτερα»!

Το επικίνδυνο φαινόμενο του «αντιεμβολιαστικού κινήματος»

Τόσο ο πρόεδρος του ΠΙΣ όσο και ο κ. Μπεχράκης στηλίτευσαν τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία το λεγόμενο «κίνημα» ενάντια στα εμβόλια. «Δημιουργεί φόβο, είναι παραλογισμός, οπισθοδρόμηση, άρνηση της προόδου και της επιστημονικής αλήθειας» τόνισε ο κ. Μπεχράκης και πρόσθεσε ότι «αν τα εμβόλια δεν ήταν ασφαλή, εμείς θα ήμασταν οι πρώτοι που θα το λέγαμε».

Ανέφερε, επίσης, ότι «υστερούμε στην πρόληψη τεραστίως, σε σχέση με τις άλλες προηγμένες χώρες» και ζήτησε να δοθεί ώθηση στους προληπτικούς μηχανισμούς κόντρα στο νοσοκομειακοκεντρικό μοντέλο. Από την πλευρά του, ο κ. Βλασταράκος κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας. Ενδεικτικά, στις 150 κλίνες που έχουν την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, εκτιμάται ότι μπορούν να νοσηλευθούν ετησίως 4.000 άτομα και να σωθεί το 50% εξ αυτών.

Τα στοιχεία της γρίπης κατά την περίοδο 2015-2016

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την περίοδο της γρίπης 2015-2016 καταγράφηκαν 435 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων 408 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μέση ηλικία των ατόμων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ήταν τα 57 έτη. Συνολικά, καταγράφηκαν 197 θάνατοι, εκ των οποίων οι 172 αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Τα 166 (84,3%) από τα 197 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.

Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για τις οποίες συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη είναι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, με ανοσοκαταστολή, μεταβολικά νοσήματα, έγκυοι, θηλάζουσες, παχύσαρκοι και παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροπρόθεσμα.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο. «Οφείλουμε να δημιουργήσουμε από τώρα ανοσία», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, ενόψει της έξαρσης της γρίπης από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και της κορύφωσής της, κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.