ΥΓΕΙΑ

Η σημασία της ενημέρωσης πάνω σε θέματα αντισύλληψης

Η σημασία της ενημέρωσης πάνω σε θέματα αντισύλληψης

Η ασφάλεια είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη σε θέματα αντισύλληψης. Είναι γεγονός, ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις μεθόδους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Για τον λόγο αυτό, η σημασία της ενημέρωσης από ειδικούς σε θέματα σεξουαλικής υγείας είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι ενεργά σεξουαλικές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, που δεν επιθυμούν την επίτευξη κύησης, χρειάζονται την εφαρμογή μιας αξιόπιστης αντισυλληπτικής μεθόδου ή συνδυασμό τέτοιων μεθόδων. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη γκάμα αντισυλληπτικών μεθόδων, κατάλληλη για την κάθε ιδιαίτερη περίπτωση, που διαμορφώνεται αναλόγως με το κοινωνικό και ιατρικό ιστορικό.

Υπάρχει όμως ιδανική μέθοδος αντισύλληψης;

Είναι αναγκαίο να ενημερωνόμαστε για τις επιλογές μας στην αντισύλληψη. Υπάρχουν τα κατάλληλα κριτήρια για να επιλεγεί η προσφορότερη μέθοδος, η οποία θα ανταποκρίνεται στις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Αυτό μπορεί να γίνει αποκλειστικά σε συνεργασία με τον γιατρό μας, ο οποίος διαθέτοντας το ιστορικό μας, θα ελέγξει για τυχόν προβλήματα υγείας και θα μας συμβουλεύσει αναλόγως…

Σίγουρα, πρέπει να επιλέγεται μία μέθοδος ασφαλής και καλά ανεκτή από τoν οργανισμό μας. Καλό θα ήταν να μην δημιουργεί παρενέργειες, να είναι απλή στη χρήση, ανώδυνη στην εφαρμογή και χαμηλού κόστους. Εξίσου σημαντικό είναι η μέθοδος που θα επιλεγεί να επιτρέπει την πλήρη επάνοδο της γονιμότητας και της φυσιολογίας μετά τη διακοπή της. Υπάρχει όμως κάποια μέθοδος που να συνδυάζει όλα τα παραπάνω;

Η απάντηση είναι «όχι», για αυτό και όπως προαναφέραμε είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας προκειμένου να μας προτείνει μία εξατομικευμένη μέθοδο. Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί και οι αρμόδιοι για την αντισύλληψη οφείλουν να γνωρίζουν λεπτομερώς τις νέες μεθόδους, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να μας ενημερώσουν και να μας καθοδηγήσουν. Έτσι, μαζί θα καταλήξουμε στην καλύτερη επιλογή.

Σύγχρονες μέθοδοι αντισύλληψης

Όλες οι φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης (θηλασμός, ημερολογιακή μέθοδος, συμπτώματα ωοθυλακιορρηξίας, θερμομετρικό διάγραμμα, διακοπτόμενη συνουσία, αποχή), με εξαίρεση την αποχή, έχουν μεγάλα ποσοστά αποτυχίας και φορτίζουν συναισθηματικά το ζευγάρι δημιουργώντας άγχος και κακή ποιότητα στη σεξουαλική του ζωή.

Τα αντισυλληπτικά δισκία και το ανδρικό προφυλακτικό είναι μέχρι στιγμής οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και πιο σύγχρονες μέθοδοι, εξίσου αποτελεσματικές και πρακτικές. Παρόλα αυτά δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό…

Αξίζει να αναφέρουμε τη λιγότερη επεμβατική μετά τα αντισυλληπτικά δισκία, η οποία είναι ο κολπικός δακτύλιος, που έχει αποτελεσματικότητά πάνω από 99.9%! Πρόκειται για ένα εύκαμπτο διαφανές πλαστικό δαχτυλίδι το οποίο περιέχει οιστρογόνο και προγεσταγόνο. Το δαχτυλίδι τοποθετείται μία φορά τον μήνα προσφέροντας χαμηλή δόση ορμονών για μία περίοδο τριών εβδομάδων που παραμένει στον κόλπο. Μετά από μία εβδομάδα χωρίς το δαχτυλίδι, κατά την οποία εμφανίζεται η αιμορραγία απόσυρσης, ένας καινούργιος δακτύλιος τοποθετείται.

Μπορεί να τοποθετηθεί και να αφαιρεθεί από την ίδια την γυναίκα και υπερέχει σε σχέση με τα αντισυλληπτικά δισκία ως προς την καλύτερη συμμόρφωση της γυναίκας στη χρήση του και την μη αύξηση του σωματικού της βάρους.

Υπάρχουν πολλές ακόμη σύγχρονες μέθοδοι αντισύλληψης. Η επιλογή τους πρέπει να γίνεται υπεύθυνα μετά από τη σωστή και πλήρη ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μίας. Κάθε γυναίκα πρέπει να νιώθει άνετα να συζητήσει θέματα που την απασχολούν ώστε να μπορεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι μέθοδοι αντισύλληψης αποτελούν ένα σημαντικό προνόμιο που αφορά στην υγεία μας…

Σχετικές ειδήσεις