ΥΓΕΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα αποφύγετε την καούρα και τη δυσπεψία

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα αποφύγετε την καούρα και τη δυσπεψία

Η νηστεία της Σαρακοστής κορυφώνεται κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και τελειώνει με το γιορτινό τραπέζι το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα, το οποίο περιλαμβάνει μαγειρίτσα, αυγά, τσουρέκια, αρνί, κοκορέτσι και όλες τις άλλες λαχταριστές λιχουδιές που παραδοσιακά σερβίρονται.

Δυστυχώς όμως η πολυφαγία δημιουργεί καούρα και δυσπεψία, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν δυσθυμία.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε την καούρα και τη δυσπεψία και να γιορτάσουμε ευχάριστα τις πασχαλινές ημέρες, σύμφωνα με τον Γαστρεντερολόγο Μανώλη Συμβουλάκη, Δ/ντή της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center, είναι οι εξής:

  • Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας πράσινες σαλάτες. Προτιμήστε να τις καταναλώνετε πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας.
  • Μην γεμίζετε υπερβολικά το πιάτο σας. Προτιμήστε μικρές μερίδες.
  • Πίνετε άφθονο νερό.
  • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.
  • Αποφύγετε τα γλυκά που είναι εξίσου πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά
  • Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να κάνετε άλλες δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.
  • Μην καπνίσετε αμέσως μετά το φαγητό.
  • Πάρτε αλγινικά, τα οποία θα σας απαλλάξουν και θα σας ανακουφίσουν ταχύτατα από το αίσθημα της καούρας και της δυσπεψίας.

«Η πρώτη μας επιλογή, αν οι παραπάνω συμβουλές δεν έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι η χρήση σκευασμάτων που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την καούρα και τη δυσπεψία. Τα αλγινικά σκευάσματα έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα καθώς δρουν σχηματίζοντας ένα στρώμα που "επιπλέει" πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγμό (τείχος) μεταξύ των στομαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου, καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο την παλινδρόμηση. Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να επιφέρουν αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από τη λήψη, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο ασθενής να ανακουφίζεται άμεσα. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε ένα γιατρό όπου και να βρίσκεστε τις ημέρες αυτές» επισημαίνει ο κ. Συμβουλάκης.

Σχετικές ειδήσεις