ΥΓΕΙΑ

Ερρίκος Ντυνάν: Ακόμα ψάχνουν τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι

Ερρίκος Ντυνάν: Ακόμα ψάχνουν τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για τη θητεία του Ανδρέα Μαρτίνη στην προεδρία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) και του νοσηλευτικού ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», από τη στιγμή που η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο.

Η έρευνα του Newsbomb.gr, η οποία είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν οι εισαγγελικές αρχές οδηγήσουν στην προφυλάκιση τον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού, συνεχίζεται και έπονται νέες αποκαλύψεις για το «στρατό» του Μαρτίνη και τη διασπάθιση της περιουσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Αλληλένδετη με τα σκάνδαλα στον Ε.Ε.Σ. είναι και η υπόθεση του εκπλειστηριασμού του υπερσύγχρονου νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο αφού οδηγήθηκε στη χρεοκοπία με ευθύνη του Ανδρέα Μαρτίνη, με δεκάδες εκατομμύρια «φέσια» σε δημόσια ταμεία, εργαζόμενους και προμηθευτές, μεταβιβάστηκε στον ένα και μοναδικό μειοδότη που παρουσιάστηκε στον πλειστηριασμό. Η «επάρκεια» του τιμήματος έχει αμφισβητηθεί πολλάκις και από διαφορετικές πλευρές.
Το «πράσινο φως» για τον εκπλειστηριασμό έδωσε με νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνηση Σαμαρά, με πρόσχημα ότι πρόκειται για το μοναδικό τρόπο, που θα διασφάλιζε την αποπληρωμή των δημόσιων ταμείων και των δεδουλευμένων μηνών των εργαζομένων. Και φυσικά, το «δώρο» για το νέο ιδιοκτήτη, την εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε (θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς), ήταν ότι έπαιρνε το νοσηλευτήριο ελεύθερο χρεών...

Δύο χρόνια μετά τον εκπλειστηριασμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2014, οι εργαζόμενοι ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί για το σύνολο των δεδουλευμένων τους. Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν (Σ.Ε.Ν.Ε.Ν.), σε σημερινή (13/06/2016) του ανακοίνωση καταγγέλλει:

«Σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για την χρηματολογιστική χρεωκοπία του Κοινοφελούς Ιδρύματος και του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ , το Σ.Ε.Ν.Ε.Ν ως εκπρόσωπος των εργαζομένων επιμένει στην αναντίρρητη αλήθεια των ανακοινώσεων του, των δελτίων τύπου και κυρίως της Ανοιχτής επιστολής - Υπόμνημα -Διαμαρτυρίας προς την νυν και πρώην κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, τα πολιτικά κόμματα, τη Βουλή των Ελλήνων και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δια μέσω αυτών το Σ.Ε.Ν.Ε.Ν είχε έγκαιρα υποδείξει ως υπεύθυνους της κακοδιαχείρησης το Διοικητικό Συμβούλιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν (Κ.Ι.Ε.Ν.) και τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες επί σειρά ετών είχαν καίρια εκπροσώπηση σε αυτό. Με στόχο να οδηγήσουν το νοσοκομείο στον χώρο της ιδιωτικής υγείας και την διαγραφή χρεών με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με ''διορισμένες'' διοικήσεις και διαχειριστικές ομάδες, μεθόδευσαν τον αναγκαστικό πλειστηριασμό με μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας ,Κ.Ι.Ε.Ν και Τράπεζας Πειραιώς με χαμένους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου.

Το Σ.Ε.Ν.Ε.Ν με υπόμνημα που κατάθεσε ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδίκη την ημέρα διεξαγωγής του πλειστηριασμού είχε καταγγείλει και εναντιωθεί στον τρόπο διεξαγωγής του.

Μέσα από τον πλειστηριασμό κατακρεουργήθηκαν κατά 20% οι αναγγελθέντες καθαροί μισθοί μας, δεν αποδόθηκαν οφειλές από μισθούς του 2012 και αναδρομικές οφειλές Διαιτητικών Αποφάσεων, παρά την δέσμευση μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας για την πλήρη εξόφληση όλων των οφειλομένων χρημάτων προς τους εργαζόμενους.

Απαιτούμε την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας (ως εταίρο στο μνημόνιο συνεργασίας) προς την Τράπεζα Πειραιώς για την πλήρη εξόφληση όλων των οφειλομένων χρημάτων. Άλλωστε οι οφειλές αυτές βαραίνουν την ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, θυγατρική εταιρεία της τράπεζας ως διάδοχο εργοδότη του νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ».

Σημειώνεται, πάντως, πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μιλώντας στη Βουλή, είχε προαναγγείλει ότι τη διερεύνηση και του εκπλειστηριασμού του «Ερρίκος Ντυνάν». «Έχετε νομοθετήσει για να περάσει σε μια νύχτα στην Τράπεζα Πειραιώς. Εσείς δεν το έχετε κάνει; Αυτά θα πρέπει, τώρα, να ερευνηθούν όλα» είχε πει απευθυνόμενος στο βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη.

Μένει να φανεί, εάν και η έκκληση των εργαζομένων προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα επισπεύσει τη διερεύνηση της μεταβίβασης του νοσηλευτηρίου.

Σχετικές ειδήσεις