ΥΓΕΙΑ

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες Υγείας

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες Υγείας

Μέχρι την Τρίτη 25 Απριλίου θα βρίσκεται σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας για την Κεντρικοποίηση Προμηθειών των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας Φορέων», το οποίο αναρτήθηκε σήμερα (10/04/2017) στην Ανοικτή Διακυβέρνηση (opengov.gr).

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία αντικαθιστά την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. Σκοπός της ΕΚΑΠΥ είναι «ο κεντρικοποιημένος στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός του οικονομικού και εφοδιαστικού κύκλου προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών, του συστήματος υγείας, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των αναλώσεών τους στον τομέα της Δημόσιας Υγείας».

Ο σχεδιασμός για τις κεντρικοποιημένες προμήθειες θα γίνεται στη βάση 12μηνης χρήσης, ενώ για την κατάρτισή του θα λαμβάνονται υπόψη: ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων ετών (δείγμα τριών έως πέντε ετών), οι ήδη καταγραφείσες τάσεις ζήτησης, παράμετροι που ενδέχεται να επηρεάσουν τα επόμενα έτη, ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης, τα αποθέματα και οι ρυθμοί απορρόφησής τους, καθώς και το ύψος της προεκτιμούμενης δαπάνης.

Συγκεκριμένα, προς εξυπηρέτηση των παραπάνω, στην ΕΚΑΠΥ παραδίδονται:

- ο κατάλογος ενιαίας ονοματολογίας και κωδικοποίησης εργαστηριακών εξετάσεων της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας του Υπουργείου Υγείας και ο αντίστοιχος Κατάλογος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και όλες οι αποφάσεις έγκρισης τεχνικών προδιαγραφών προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της υγείας της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας και της τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας.

- το Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Προμηθευτών καθώς και το Μητρώο Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών και αποτελεί εφεξής περιουσία της.

- όλα τα αρχεία ενιαίας κωδικοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, που έχουν καταρτίσει οι σχετικοί φορείς.

- το Παρατηρητήριο Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, επίσης, ότι το Παρατηρητήριο Τιμών αντικαθίσταται από το Μητρώο Παρατηρητηρίου Ανώτατων Αποδεκτών Τιμών, στο οποίο θα αναρτώνται οι χαμηλότερες τιμές που επιτυγχάνονται με οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία και οι οποίες δεσμεύουν όλα τα είδη διαγωνιστικής διαδικασίας καθώς και τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων από τους φορείς. Για τη λειτουργία και τον έλεγχο του Μητρώου συγκροτείται στην ΕΚΑΠΥ πενταμελής επιτροπή, η οποία θα εξετάζει την ανάρτηση ή μη των τιμών στο Μητρώο εφαρμόζοντας συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε οι επιτευχθείσες χαμηλότερες τιμές να ορίζονται ως οι αποδεκτές.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το νομοσχέδιο αποτελεί μια καθοριστική τομή για το σύστημα δημόσιας υγείας, την πάταξη της διαπλοκής, της διαφθοράς και της παραοικονομίας. Στόχος είναι, ο εξορθολογισμός των δαπανών και η εξοικονόμηση πόρων, να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, τόσο με στελεχιακό δυναμικό όσο και με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, καλούν, τέλος, τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσουν προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Σχετικές ειδήσεις