ΥΓΕΙΑ

Θεαγένειο για ΠΟΕΔΗΝ: Δυσφημίζει τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς ίχνος ντροπής

Θεαγένειο για ΠΟΕΔΗΝ: Δυσφημίζει τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς ίχνος ντροπής

Την οργή της διοίκησης του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» προκάλεσε η Πανελλήνια Ένωση Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και όσα αναφέρει για το νοσηλευτικό ίδρυμα σε ανακοίνωσής της για τις καθυστερήσεις στις ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι 13.000 καρκινοπαθείς το χρόνο μένουν χωρίς ακτινοθεραπεία λόγω ελλείψεων μηχανημάτων. Συγκεκριμένα για το Θεαγένειο αναφέρει:

«Έχει τρία Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα. Το ένα του κοβαλτίου είναι παροπλισμένο. Δεν χρησιμοποιείται. Θέλει αλλαγή η κεφαλή κοβαλτίου. Δεν διαθέτουν 70.000 ευρώ. Δεν λειτουργεί ενώ θα μπορούσε να σώζει ζωές. Διαθέτει δύο Γραμμικούς Επιταχυντές. Το Θεαγένειο έχει επιλεγεί για να εγκατασταθούν δύο Ακτινοθεραπευτικά Μηχήματα ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ. Το ένα παραδόθηκε, εγκαταστάθηκε σε αντικατάσταση ενός παλαιού Ακτινοθεραπευτικού Μηχανήματος που παροπλίστηκε. Η λίστα αναμονής αυξήθηκε αντί να μειωθεί, επειδή βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο λειτουργίας (είναι σε εξέλιξη η εκπαίδευση του προσωπικού) και ταυτόχρονα επειδή πραγματοποιεί στοχευμένες θεραπείες (IMRT) τηρούνται αυστηροί κανόνες, οι οποίοι αυξάνουν το χρόνο θεραπείας. Τρία χρόνια και ακόμη το Νοσοκομείο δεν είναι έτοιμο για την παραλαβή του δεύτερου Ακτινοθεραπευτικού Μηχανήματος ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ προς αντικατάσταση του άλλου παλαιού Γραμμικού Επιταχυντή. Με την ολοκλήρωση της Δωρεάς δεν θα προστεθούν μηχανήματα για να μειωθούν οι λίστες αναμονής, αλλά αντικαθίστανται σωστά οι παλαιοί Γραμμικοί Επιταχυντές που έφαγαν τα ψωμιά τους και προσφέρουν χαμηλής ποιότητας ακτινοθεραπείες. Λόγω του πειραματικού σταδίου λειτουργίας του πρώτου Ακτινοθεραπευτικού Μηχανήματος της ΔΩΡΕΑΣ την αδυναμία επισκευής του Μηχανήματος κοβαλτίου, την αφασία για την παραλαβή του δεύτερου της Δωρεάς οι λίστες αναμονής αυξήθηκαν αντί να μειωθούν. Τώρα φτάνουν τους 4 μήνες. Χαλασμένο είναι το Μηχάνημα του Καισίου που επιχειρεί στοχευμένες θεραπείες άμεσης έγχυσης χλωριούχου Καισίου. Είναι κλεισμένο στο Τμήμα Ισοτόπων του Νοσοκομείου. Δεν αποψιλώνεται αφού το κόστος είναι απαγορευτικό για το Νοσοκομείο. Ούτε υπάρχουν χρήματα για να αντικατασταθεί. Το αποτέλεσμα είναι οι καρκινοπαθείς να απευθύνονται στον Ιδιωτικό Τομέα. Όσοι έχουν χρήματα. Οι πολλοί που δεν έχουν; Ο κ. Πολάκης στα εγκαίνια εγκατάστασης του Ακτινοθεραπευτικού Μηχανήματος από το ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΥ ανακοίνωσε ότι θα εγκατασταθούν και άλλα Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα, καθότι έχουμε χρήματα όπως είπε από τον Αντικαρκινικό Έρανο. Πού είναι; Αλήθεια τι έγιναν εκείνα τα εκατομμύρια; Γιατί δεν αγοράζουν τα απαραίτητα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα να σωθούν καρκινοπαθείς; Το Θεαγένειο δεν διαθέτει κεντρική Μονάδα διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ, την ίδια στιγμή που το Νοσοκομείο αδυνατεί να διαθέσει 70.000 ευρώ να επισκευάσει το Ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα κοβαλτίου. Με Υπουργική Απόφαση Πολάκη οι νοσηλευτές επιφορτίζονται με τη διάλυση των κυταροστατικών φαρμάκων ενώ δεν είναι στα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Πόσα άλλα θα κάνουν οι πολύπαθοι νοσηλευτές!»

Σκληρή απάντηση στην ΠΟΕΔΗΝ εξέδωσε ο διοικητής του Θεαγένειου, Θεόδωρος Ρεβενάκης, ο οποίος κατηγορεί την Ομοσπονδία ότι υπονομεύει με τον πλέον φανατικό και πρωτόγονο τρόπο, τις προσπάθειες επίλυσης χρόνιων προβλημάτων στο χώρο της δημόσιας υγείας.

«Για άλλη μια φορά, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ προβαίνει στη δυσφήμιση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, δίχως ίχνος ντροπής. Αναφορικά με το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, ενημερώνουμε τους αδαείς ότι:

1) Η αναβάθμιση του παρηγορητικού, επιφανειακής δράσης και ξεπερασμένου παγκοσμίως Κοβαλτίου, έχει ήδη δρομολογηθεί, το δε κόστος δεν είναι 70, αλλά 400.000 ευρώ και θα καλυφθεί από κονδύλια του Αντικαρκινικού Εράνου.

2) Όπως στην Αλεξανδρούπολη, έτσι και στη Θεσσαλονίκη και απανταχού της γης, για να τοποθετήσεις ένα μηχάνημα στη θέση ενός άλλου, πρέπει πρώτα να βγάλεις από τη θέση του το άλλο.

3) Το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ έχει την τιμή να είναι το ελληνικό νοσοκομείο στο οποίο εγκαταστάθηκε ο πρώτος υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής, από τους 10 της δωρεάς του Ιδρύματος ‘’Σταύρος Νιάρχος’’.

Το Νοέμβριο του 2016 αποσύρθηκε ο παλιός και σε χρόνο ρεκόρ εγκαταστάθηκε ο καινούργιος, αναβαθμίστηκε ο περιβάλλον χώρος, εγκαταστάθηκε σύστημα record & verify και σύστημα σχεδιασμού,
εκπαιδεύτηκε το προσωπικό και από το Μάιο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, αθόρυβα, χωρίς εγκαίνια εγκατάστασης.

Αυτό που η ΠΟΕΔΗΝ ονομάζει αφασία, εμείς το λέμε προγραμματισμό.

Για το φθινόπωρο, προγραμματίστηκε η εγκατάσταση του δεύτερου γραμμικού επιταχυντή της δωρεάς.

4) Δεν υπήρξε ποτέ στο νοσοκομείο μας θεραπεία άμεσης έγχυσης χλωριούχου Καισίου. Αν οι πληροφοριοδότες της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ εννοούν την πηγή Καισίου 137 (βραχυθεραπεία), πρόκειται για μηχάνημα παροπλισμένο από το 2013, του οποίου επίσης έχει δρομολογηθεί η αντικατάσταση.

5) Στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ λειτουργεί Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων από το Μάρτιο του 2017, με άνω των 250 χημειοθεραπειών ημερησίως και με εξοικονόμηση 200.762,54 ευρώ το β’ εξάμηνο του ’17.

Η Μονάδα έχει ενταχθεί στην πρόταση του Νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου.

6) Η ‘’Υπουργική Απόφαση Πολάκη’’

(Αρ.Πρωτ. Γ4β/Γ.Π.οικ.61093/4.8.2017), έρχεται για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες, να θέσει τους όρους λειτουργίας και να αναγνωρίσει ως άκρως απαραίτητη την ανάπτυξη και στελέχωση των Κεντρικών Μονάδων Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων με ευθύνη των Φαρμακείων και Διοικήσεων των Νοσοκομείων, θέμα ταμπού για όλες τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες.

7) Αυτοί που κόπτονται για αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, ας σταματήσουν τη δυσφήμιση του δημοσίου και ας το πάρουν απόφαση ότι προχωράμε» αναφέρει ο διοικητής του Θεαγένειου.

Σχετικές ειδήσεις