ΥΓΕΙΑ

Βλασταράκος: Να ειδωθεί συνολικά το σύστημα υγείας για την εξοικονόμηση πόρων

Βλασταράκος: Να ειδωθεί συνολικά το σύστημα υγείας για την εξοικονόμηση πόρων

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, την οικοδόμηση ενός συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να στηρίζει το ΕΣΥ και να καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου των πολιτών.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, στη διημερίδα για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τόνισε ότι η ΠΦΥ δεν μπορεί να σχεδιάζεται μεμονωμένα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η λειτουργία του συστήματος της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης.

«Το σύστημα μέχρι σήμερα είναι νοσοκομειακοκεντρικό» ανέφερε ο κ. Βλασταράκος, φέρνοντας ως παράδειγμα νομό όπου λειτουργούν τρία νοσοκομεία με περιορισμένη πληρότητα και χωρίς τις κατάλληλες ιατρικές ειδικότητες. Αποτέλεσμα είναι πολλά περιστατικά να παραπέμπονται σε μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία. «Όλο το σύστημα πρέπει να ειδωθεί συνολικά για την εξοικονόμηση πόρων» πρόσθεσε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως απαράδεκτο την εποχή της κρίσης και ενώ σχεδιάζεται η ΠΦΥ να μην έχει ολοκληρωθεί το σύστημα ηλεκτρονικής υγείας με την ενοποίηση των συστημάτων του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ, τη δημιουργία ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου και κάρτας υγείας, καθώς και την on line παρακολούθηση των παροχών και της ζήτησης.

Ο κ. Βλασταράκος σχολίασε και τις εισηγήσεις που έγιναν στη διημερίδα περί χρηματοδότησης της ΠΦΥ από τη φορολογία των πολιτών. «Η χώρα μας έχει μεικτό σύστημα που εδράζεται στο Beveridge, (φορολογία πολιτών), στο Bismark (κοινωνική ασφάλιση) και στις ιδιωτικές δαπάνες που καλύπτουν πλέον το 40% των δαπανών Υγείας. Πώς γίνεται λοιπόν χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το ασφαλιστικό σύστημα που θα ισχύει στη χώρα να υπάρχουν εισηγήσεις για χρηματοδότηση της ΠΦΥ από τη φορολογία των πολιτών;» αναρωτήθηκε.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος αν και αποτελεί ισχυρό πυλώνα της περίθαλψης, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της αδυναμίας είσπραξης των εισφορών ασθενείας από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Τέλος, υπενθύμισε ότι το 2005, ως μέλος της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της ΠΦΥ, είχε εισηγηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη λειτουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου ως πυρήνα του ΕΣΥ. «Παρά τις αποφάσεις που είχε λάβει η τότε κυβέρνηση και τις εξαγγελίες των υπουργών, το σχέδιο δεν προχώρησε», σημείωσε και ευχήθηκε αυτή τη φορά το σχέδιο να καρποφορήσει παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Σχετικές ειδήσεις