ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό Nipah δοκιμάζει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

νυχτερίδα
Ξενιστές του ιού είναι οι νυχτερίδες φρούτων
AP

Ο ιός Nipah μπορεί να προκαλέσει οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και εν δυνάμει θανατηφόρα εγκεφαλίτιδα - Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο 

Δοκιμές σε ανθρώπους ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού Nipah, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικά μολυσματικός ιός που έχει προκαλέσει επιδημικά ξεσπάσματα σε χώρες της νοτιανατολικής Ασίας.

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από 25 χρόνια στη Μαλαισία, προκαλώντας κρούσματα μεταξύ κτηνοτρόφων χοίρων. Από τότε έχει προκαλέσει επανειλημμένα πολλές επιδημίες στο Μπαγκλαντές, την Ινδία, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και άλλες χώρες.

Τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2023, στην πολιτεία Κεράλα της Ινδίας εκδηλώθηκε η τέταρτη επιδημία Nipah μέσα σε πέντε χρόνια, με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας 40–75% και 30 περιπτώσεις μόλυνσης, εκ των οποίων πάνω από τις μισές αφορούσαν μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, σύμφωνα με το Lancet. Πρόκειται για σημαντικό στοιχείο, καθώς η μετάδοση κατά κύριο λόγο γινόταν μέχρι τώρα από ζώο σε άνθρωπο. Η λοίμωξη από τον ιό Nipah μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, με πιθανό οίδημα εγκεφάλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι πρώτοι συμμετέχοντες στη δοκιμή έλαβαν δόσεις του εμβολίου, μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Η δοκιμή πρώιμου σταδίου σε 51 ασθενείς θα πραγματοποιηθεί στην Οξφόρδη και θα εξετάσει την ασφάλεια και την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο ατόμων ηλικίας 18 έως 55 ετών. Θα ακολουθήσουν δοκιμές σε χώρα που πλήττεται από τον ιό Nipah.

«Ο ιός Nipah έχει δυνατότητα επιδημίας, καθώς οι ξενιστές του, οι νυχτερίδες φρούτων βρίσκονται σε περιοχές όπου ζουν πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αυτή η δοκιμή είναι ένα βήμα μπροστά, στις προσπάθειες να δημιουργηθεί μια σειρά εργαλείων για την προστασία από αυτόν τον φονικό ιό», δήλωσε ο Dr. In-Kyu Yoon στο Reuters.

Η δοκιμή διευθύνεται από την Oxford Vaccine Group και χρηματοδοτείται από την CEPI, έναν παγκόσμιο συνασπισμό που υποστηρίζει την ανάπτυξη εμβολίων κατά των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών.

(Πηγή: Reuters, The Lancet)