ΥΓΕΙΑ

Αυξημένη προσοχή για το Ε coli συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Αυξημένη προσοχή για το Ε coli συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Δύο ακόμη κρούσματα του θανατηφόρου στελέχους E.coli στη Δανία...

Δύο ακόμη κρούσματα του θανατηφόρου στελέχους E.coli στη Δανία, ανέβασαν τη μακρά λίστα των ασθενών στη Βόρεια Ευρώπη. Οι δύο γυναίκες εμφάνισαν τα συμπτώματα μετά από επαφή τους με συγγενείς τους, που μολύνθηκαν στη Γερμανία.

Το γεγονός ότι το αιμορραγικό E.coli Ο104 μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο, προβληματίζει περισσότερο τους επιστήμονες, οι οποίοι συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών στη χώρα μας.

Ο υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, τονίζει στο newsbomb.gr τη σημασία της σχολαστικής τήρησης των μέτρων υγιεινής, ως μέτρο προστασίας από το αιμορραγικό E.coli Ο104.

«Το E.coli μπορεί να μεταδοθεί είτε μέσω μιας μολυσμένης με το συγκεκριμένο στέλεχος τροφής, είτε από άνθρωπο που νοσεί. Η μόνη ασπίδα προστασίας μας είναι η εφαρμογή των μέτρων υγιεινής, δηλαδή, καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών, σχολαστικό πλύσιμο των λαχανικών, και καλό βράσιμο ή ψήσιμο των ωμών τροφίμων».

Γενικές συστάσεις για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου:

1. Καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών ιδιαίτερα μετά την χρήση της τουαλέτας, ή την αλλαγή πάνας και κατά την προετοιμασία φαγητού. Επίσης, το πλύσιμο των χεριών συστήνεται μετά την επαφή με ζώα ή το περιβάλλον τους (π.χ. σε φάρμες, ζωολογικούς κήπους).

2. Σωστό μαγείρεμα του φαγητού. Ο μοσχαρίσιος κιμάς και γενικά το κρέας θα πρέπει να μαγειρεύεται σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70C.

3. Καλό πλύσιμο και κατά περιπτώσεις ξεφλούδισμα των φρούτων και των λαχανικών, για την απομάκρυνση των βακτηρίων που μπορεί να υπάρχουν.

4. Αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών και χυμών φρούτων.

5. Αποφυγή κατάποσης νερού όταν κολυμπάτε στη θάλασσα, σε λίμνες, ποτάμια, πισίνες κλπ.

6. Αποφυγή επιμόλυνσης (μεταφορά μικροβίων από ένα τρόφιμο σε μία επιφάνεια/σκεύος) κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του φαγητού. Επιβάλλεται το συχνό πλύσιμο των χεριών, χρήση διαφορετικών σκευών (πιάτα, μαχαιροπήρουνα κλπ) για τις ωμές και μαγειρεμένες τροφές και σωστό πλύσιμο όλων των σκευών.

Διαβάστε επίσης:

Νέα κρούσματα του E.coli στην Δανία