ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Η Ουάσινγκτον ζητεί την άμεση απελευθέρωση της Ουκρανής πιλότου

Η Ουάσινγκτον ζητεί την άμεση απελευθέρωση της Ουκρανής πιλότου

Tην άμεση απελευθέρωση της Ουκρανής πιλότου Ναντιέζντα Σάβτσενκο, που κρατούν οι ρωσικές Αρχές, ζήτησε σήμερα η αμερικανική Πρεσβεία στη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομη η κράτησή της.

«Γνωρίζουμε την κατάσταση σχετικά με την παράνομη σύλληψη της Ναντιέζντα Σάβτσενκο. Καταδικάζουμε την κράτησή τους από τους αυτονομιστές και την παράνομη παράδοσή της στις ρωσικές Αρχές, όπως και τη συνεχιζόμενη στέρηση της ελευθερίας της. Καλούμε άμεσα να απελευθερωθεί», ανέφερε εκπρόσωπος της Πρεσβείας στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας απήγγειλε χθες εναντίον της Σάβτσενκο κατηγορίες για συνέργεια στην τέλεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Ίγκορ Κορνελιούκ και του εικονολήπτη Αντόν Βαλόσιν, συνεργατών της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, οι οποίοι σκοτώθηκαν από αεροπορικά πυρά στις 17 Ιουνίου έξω από το Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με την επίσημη ρωσική εκδοχή η Σάβτσενκο πέρασε τα ρωσικά σύνορα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, παριστάνοντας ότι είναι πρόσφυγας και κρατήθηκε κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων της. Ωστόσο, όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα τον Ιούνιο, οι δυνάμεις της ρωσόφωνης πολιτοφυλακής κατά του Κιέβου είχαν συλλάβει μια γυναίκα πιλότο, με ειδικότητα αναγνώρισης-στοχοποίησης, η οποία είχε υποδείξει στο ουκρανικό πυροβολικό τη θέση του ρωσικού τηλεοπτικού συνεργείου, που μόλις είχε αφιχθεί στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Η Σάβτσενκο έχει στο παρελθόν υπηρετήσει ως πιλότος ελικοπτέρων στις ουκρανικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ιράκ και πρόσφατα κατατάχθηκε στο νεοϊδρυθέν τάγμα «Αϊντάρ» με σκοπό, όπως δήλωσε στους ανακριτές της «να απελευθερώσει την Ουκρανία από τη ρωσική κατοχή». Το ρωσικό Διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει από βίντεο της κοντοκουρεμένης Σάβτσενκο, η οποία απαντά επιθετικά στις ερωτήσεις των ανακριτών της, πιθανότατα το διάστημα, που βρέθηκε στα χέρια των ρωσόφωνων ανταρτών.

Θέλοντας να αποκλείσει οποιαδήποτε προοπτική «μεταβίβασης» της Σάβτσενκο από τους αντάρτες η επίσημη Μόσχα δήλωσε διά του εκπροσώπου της Ανακριτικής Επιτροπής Βλαντίμιρ Μάρκιν ότι «η σύλληψη της Σάβτσενκο έγινε με αυστηρή προσήλωση στην ισχύουσα νομοθεσία και σε ρωσικό έδαφος και η ανάκρισή της διεξάγεται με την παρουσία του δικηγόρου υπερασπιστή της και μεταφραστή».

Όπως είπε ο Β.Μάρκιν «όλα τα εγκλήματα πολέμου θα διερευνηθούν και θα αναζητηθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα», θυμίζοντας ότι δικαστήριο της Μόσχας διέταξε ερήμην τη σύλληψη του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ και του ολιγάρχη και κυβερνήτη της περιφέρειας του Ντιεπροπετρόφσκ Ίγκορ Καλαμόισκι, ο οποίος φέρεται να χρηματοδοτεί ιδιωτικούς στρατούς υπερεθνικιστών και δολοφόνων, που πρωταγωνιστούν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της Ανατολικής Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Δεν θα συμβούλευα κανέναν ούτε καν να διανοηθεί επίθεση στην Κριμαία

«Όταν η δημοκρατία μετατραπεί σε φασισμό, θα έχει το πρόσωπο της Αμερικής»

Δικηγόρος της Τιμοσένκο και Γερμανίδα γιατρός εμπορεύονται τα όργανα των Ουκρανών;

Μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ

Μια Γερμανίδα αγωνίζεται για την ελευθερία της Ανατολικής Ουκρανίας