ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Πούτιν: Οι παρακολουθήσεις ξένων ηγετών είναι υποκρισία και παραβίαση κρατικής κυριαρχίας

Πούτιν: Οι παρακολουθήσεις ξένων ηγετών είναι υποκρισία και παραβίαση κρατικής κυριαρχίας

Από την Κούβα ξεκίνησε περιοδεία στη Λατινική Αμερική

Η τηλεφωνική και ηλεκτρονική παρακολούθηση, στην οποία καταφεύγουν «μεμονωμένοι παίκτες στη διεθνή σκηνή» δεν αποτελεί απλώς ανοιχτή υποκρισία έναντι συμμάχων και εταίρων, αλλά και ευθεία παραβίασης της κρατικής κυριαρχίας, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ιδιωτικής ζωής, δήλωσε ο Β.Πούτιν λίγο πριν αναχωρήσει για την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική.

Όπως είπε ο Β.Πούτιν σε συνέντευξή του στα πρακτορεία ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ και Prensa Latina η διεθνοποίηση και η αλληλεξάρτηση του σύγχρονου κόσμου οδηγούν στο να μην είναι σε θέση ένα κράτος ή μια ομάδα κρατών να επιλύσουν μόνοι τα βασικά διεθνή προβλήματα. Την ίδια στιγμή «η επιβολή σε άλλους λαούς ξένα προς αυτούς μοντέλα ανάπτυξης επανειλημμένως απέδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί, προκαλώντας αστάθεια και χάος στις διεθνείς υποθέσεις», υπογράμμισε ο Ρώσος ηγέτης.

«Σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενωθούν οι προσπάθειες ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας για χάρη μιας ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας για όλους, να λύνονται οποιαδήποτε ζητήματα διαφωνία στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και με κεντρικό συντονιστικό ρόλο του ΟΗΕ», σημείωσε ο Β.Πούτιν, διακηρύσσοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη από κοινού με άλλες δυνάμεις να επεξεργαστεί σύστημα μέτρων για τη διασφάλιση, μεταξύ άλλων και της διεθνούς ασφάλειας πληροφοριών.

Ο Β.Πούτιν ξεκίνησε σήμερα την περιοδεία του σε Κούβα, Αργεντινή και Βραζιλία, όπου εκτός των άλλων θα παρακολουθήσει και τον τελικό του Mundial. Προηγουμένως ο Ρώσος ηγέτης είχε διαγράψει το 90 % του χρέους της Κούβας (περί τα 30 δισ. δολάρια), με την οποία αναπτύσσεται ταχύτατα όχι μόνο η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των γεωτρήσεων πετρελαίου και της κατασκευής μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Ανάμεσα στα έργα, που έχουν συμφωνηθεί είναι ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού Μαριέλ και η κατασκευή διεθνούς αεροδρομίου με εμπορικό σταθμό στην πόλη Σαν Αντόνιο-Ντε-Λος-Μπάνιος. Πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι τα έργα αυτά συνδέονται με την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Κούβα, όπου θα μπορούν να σταθμεύουν ρωσικά πλοία, αλλά και αεροσκάφη, έπειτα από τη σχετική συμφωνία, που αναμένεται να υπογραφεί κατά την παραμονή του Β.Πούτιν στην Κούβα, όπου θα συναντηθεί φυσικά όχι μόνο με την ηγεσία της χώρας, αλλά και με τον ιστορικό της ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.

Ο Β.Πούτιν χαιρέτισε τέλος την πρόθεση της Αργεντινής να ενταχθεί στην ομάδα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν.Αφρική), η Σύνοδος Κορυφής της οποίας θα διεξαχθεί και θα αποφασίσει μεταξύ άλλων τόσο τη σταδιακή διεύρυνση του Οργανισμού, όσο και την ίδρυση νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η Μόσχα θα προτείνει επίσης την ίδρυση μιας Ενεργειακής Ένωσης, καθώς το ταξίδι Πούτιν μοιάζει να είναι μόνο η αρχή μιας όλο και πιο συστηματικής στροφής της Ρωσίας προς τη Λατινική Αμερική.

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ και Ομπάμα δεν έχουν μιλήσει για το θέμα της κατασκοπείας

Ρήγμα στις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις λόγω της κατασκοπείας

Πούτιν: Ζήτησε άμεσο τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στη Γάζα

Συνάντηση Πούτιν- Μέρκελ στον... τελικό του Μουντιάλ!