ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Πώς βγάζουμε τα μάτια μας

Πώς βγάζουμε τα μάτια μας

Πριν από λίγες μέρες μετά από συμφωνία με την τρόικα το ΦΠΑ για την εστίαση, τα τρόφιμα και τα ποτά μειώθηκε κατά 10 μονάδες και από 23% πήγε στο 13%.


Σημαίνει όλο αυτό ότι έπρεπε να μειωθούν αντιστοίχως οι τιμές κατά 10% για να υπάρξει μεγαλύτερη κατανάλωση και άρα μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος.

Το μέτρο εννοείται ότι εφαρμόζεται μέχρι τέλος Δεκέμβρη δοκιμαστικά, για να αποκαλυφθεί πόσο πραγματικά έχει θετικά αποτελέσματα για τα κρατικά έσοδα.

Τι συμβαίνει μέχρι σήμερα. Ελάχιστοι εστιάτορες και καταστηματάρχες με προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης έχουν μειώσει τις τιμές τους, κρατάνε το 23% στο ΦΠΑ για να εισπράττουν περισσότερα από τους καταναλωτές ή έχουν μειώσει τις τιμές τους 5 με 6%, για να κοροϊδέψουν πάλι τον κόσμο λόγω της μείωσης του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες.

Αλλά αυτό οδηγεί πάλι σε ένα αδιέξοδο. Δεν μειώνονται οι τιμές, δεν αυξάνεται η κατανάλωση, δεν υπάρχουν μεγαλύτερα έσοδα, άρα όλοι αυτοί που μέχρι τώρα φωνάζανε για μείωση του ΦΠΑ ουσιαστικά κάνουν ό,τι μπορούν για να επιστρέψει το ΦΠΑ στο 23%.

Έτσι βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας. Όταν μας δίνεται μια ευκαιρία να μειώνονται οι τιμές για να αυξάνεται η κατανάλωση και όλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να κερδοσκοπούν με την ευκαιρία αυτή της μείωσης του ΦΠΑ, τότε είναι φανερό ότι δεν αξίζουν τέτοια ευνοϊκά μέτρα. Αυτή η στήλη που θέλει να λέει πάντοτε την αλήθεια, όσο πικρή κι αν είναι, υποστηρίζει σήμερα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τα κρατικά έσοδα από τη μείωση του ΦΠΑ και ας ξέρουμε από τώρα ότι τέλος Δεκέμβρη θα επιστρέψουμε στο 23%.