ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Deutschland über alles

Deutschland über alles

Πάει. Μας το πήρανε κι αυτό. Το μουντιάλ. Και η Άνγκελα με το κόκκινο σακάκι και το λευκό παντελόνι να χοροπηδάει από τη χαρά της στο γήπεδο του Ρίο ντε Τζανέιρο.


Deutschland über alles. Η Γερμανία πάνω από όλα. Και η γερμανική αλαζονεία αποτυπωμένη στην έκφραση και τις κινήσεις του Γερμανού τερματοφύλακα Νόιερ και του Σβαϊνστάιγκερ και του Μίλερ.

Με την Αργεντινή ήμασταν όλοι, σχεδόν, στον τελικό του μουντιάλ. Θες γιατί έχουμε τα ίδια χρώματα στις σημαίες μας, γαλάζιο και άσπρο. Θες γιατί ζούμε το ίδιο δράμα με τους Αργεντίνους. Θες γιατί απέναντι από την παρέα του Μέσι είχαμε τα γερμανικά «πάντσερ». Αυτή τη θηριώδη πολεμική μηχανή των Γερμανών στα γήπεδα, όπως λειτουργεί και σε όλα τα οικονομικά και πολιτικά κέντρα της Ευρώπης.

Και με το σφύριγμα της λήξης αρχίσαμε τις βρισιές και τις κατάρες κατά των Γερμανών. Λες και μας φταίει ο Οζίλ, για το αίμα που μας πίνουν Βερολίνο και Βρυξέλλες μαζί.

Αλλά όλα αυτά με γύρισαν στα νιάτα μου, τότε που μας είχαν κατσικωθεί εδώ στην Ελλάδα οι Αμερικάνοι μετά τον εμφύλιο, με το περίφημο δόγμα Τρούμαν και έκαναν ό,τι ήθελαν στη χώρα μας. Και εμείς βγαίναμε γεμάτοι φλόγα στους δρόμους φωνάζοντας «έξω οι Αμερικάνοι», «έξω οι βάσεις του θανάτου».

Τελικά καταφέραμε και τους διώξαμε, μάζεψαν τα πράγματά τους από τις βάσεις Ελληνικού και Μαραθώνα και επέστρεψαν σπίτια τους. Τους διώξαμε γιατί δεν τους είχαμε πια ανάγκη. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, για να μπορέσουμε να διώξουμε τους Γερμανούς από τα πόδια μας, όπως κάναμε με τους Αμερικάνους. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, αρκεί να λειτουργήσουμε ως Έλληνες, υπερήφανοι και μαχητές. Στο χέρι μας είναι με τη δουλειά μας και τις προσπάθειές μας, να μην παραμένουν βρικόλακες στα όνειρά μας ο Σόιμπλε και η Μέρκελ.