ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα λεφτά!

Δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα λεφτά!

Ελέγχθηκαν 24.000 υποθέσεις φοροκλεφτών. Βρέθηκαν 5.500 παραβάσεις. Αυτοί που κλέβουν το κράτος πρέπει να πληρώσουν τώρα 3,5-5 δισ. ευρώ στις εφορίες, δηλαδή μία γερή ανάσα για την ημιθανή πλέον ελληνική οικονομία. Αλλά δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα λεφτά!

Απίστευτο και όμως αληθινό. Γιατί δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί. Γιατί δεν υπάρχουν οι άνθρωποι. Γιατί δεν λειτούργει το φοροεισπρακτικό σύστημα.
Καταπέλτης ο πρόεδρος των εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, Τρύφων Αλεξιάδης, που μου έλεγε την Κυριακή (19/04/2015) τα εξής εξωφρενικά:

«Έλεγχοι γίνονται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, εξονυχιστικοί, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και αγκυλώσεις και σε όλους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Τους πιάνουμε να μην πληρώνουν και να κοροϊδεύουν το κράτος. Βρίσκουμε τι πρέπει να πληρώσουν. Αλλά δεν μπορούμε να τα εισπράξουμε. Γιατί δεν λειτουργεί ο μηχανισμός».

Και εγώ, ο απλός Έλληνας πολίτης, αναρωτιέμαι τι μας φταίνε με αυτή την εικόνα ενός καταρρέοντος ελληνικού κράτους ο Ντράγκι ή ο Ντάισελμπλουμ, όταν δεν μπορούμε να εισπράξουμε αυτά που μας κλέβουν από την τσέπη.

Οι εφοριακοί από το πρωί μέχρι το απόγευμα και συχνά δουλεύοντας πέραν του 8ώρου χωρίς να αμείβονται, παλεύουν να μαζέψουν τα λεφτά και παράλληλα να εξυπηρετήσουν τον αλλόφρονα Έλληνα πολίτη.

Αλλά τι να σου κάνουν οι άνθρωποι στις εφορίες, όταν τα κενά στα γραφεία τους, σε έμψυχο αλλά και τεχνικό υλικό, πολλές φορές ξεπερνούν και το 50%.

«Έχουμε βρει τους κλέφτες αλλά δεν μπορούμε να εισπράξουμε» μου είπαν πολλοί διευθυντές εφοριών, με τους οποίους επικοινώνησα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Και κάπως έτσι, πάμε σαν τον κάβουρα ή τη χελώνα, σε μία Ευρώπη που καλπάζει και φυσικά δεν μας περιμένει στο δρόμο για το μέλλον.

Σχετικές ειδήσεις