Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στη Γαλλία με βίντεο που καταγράφει συνεργάτη του Μακρόν να ξυλοκοπεί άγρια διαδηλωτή (Vid)

Newsbomb

Η γαλλική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα 19 Ιουλίου ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα μετά την προβολή ενός βίντεο όπου εμφανίζεται ένας συνεργάτης του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν να χτυπάει έναν διαδηλωτή, την Πρωτομαγιά, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις.

Σε άρθρο που αναρτήθηκε χθες το βράδυ στον ιστότοπό της και συνοδευόταν με ένα βίντεο, η εφημερίδα Le Monde αποκάλυψε ότι ο Αλεξάντρ Μπεναλά, που εργάζεται με απόσπαση στο Ελιζέ, ως βοηθός του προσωπάρχη, φορώντας αστυνομικό κράνος, «επιτέθηκε σε ένα νεαρό άνδρα ρίχνοντάς τον στο έδαφος, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης» με αφορμή τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς.

02

«Υπόθεση Μπεναλά: το Ελιζέ στο στόχαστρο» είναι ο σημερινός τίτλος της Le Monde στο πρωτοσέλιδό της.

4E63A5CA00000578 0 image a 46 1531960256209

Ο Ταχά Μπουχάφ, ένας αριστερός ακτιβιστής που βιντεοσκόπησε το περιστατικό την 1η Μαΐου, εξήγησε στο Sud Radio ότι είδε κάποιον που πίστεψε πως ήταν αστυνομικός «να κάνει έρευνα σε μια νεαρή κοπέλα (και) να την τραβάει από τον λαιμό». Λίγο αργότερα, όπως περιγράφει ο ακτιβιστής, ο δήθεν αστυνομικός επιτέθηκε σε έναν άνδρα, τον οποίο σχεδόν «έπνιξε», ενώ το θύμα δέχθηκε «πολλές γροθιές στο στήθος, στο κεφάλι από πίσω (…), ο άνδρας ήταν ανήμπορος να αντισταθεί, κειτόταν στο έδαφος και τον εκλιπαρούσε να σταματήσει» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη Le Monde ο διευθυντής του γραφείου του Εμανουέλ Μακρόν Πατρίκ Στρζοντά διευκρίνισε ότι ο Αλεξάντρ Μπεναλά είχε ζητήσει να βρίσκεται μεταξύ των ομάδων «επιτήρησης» για τη διατήρηση της τάξης στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς, αίτημα που δέχθηκε ο ίδιος.
Ο Στρζοντά έθεσε σε αργία για δύο εβδομάδες τον Μπεναλά, όμως δεν προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

Σήμερα, η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε, από την πλευρά της, την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας με τις κατηγορίες «της διάπραξης βιαιοπραγιών από πρόσωπο που ανήκει σε αποστολή δημόσιας υπηρεσίας», «κατάχρηση καθηκόντων», «κατάχρηση συμβόλων της δημόσιας αρχής».

Η υπόθεση «βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης και είναι πολύ καλά έτσι» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ενώπιον της Γερουσίας.

benalla1

«Προφανώς, είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι αυτή η προκαταρκτική έρευνα θα επιτρέψει να ριχθεί άπλετο φως και εμείς θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα…».

Παράλληλα, θα διεξαχθεί μια ακόμη έρευνα από τη Γενική Επιθεώρηση της Αστυνομίας, την «αστυνομία των αστυνομιών», όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, προκειμένου να αποσαφηνιστεί «υπό ποιες συνθήκες συνέβη αυτό» το περιστατικό.

Πρώην μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ, έφεδρος της χωροφυλακής, ο Αλεξάντρ Μπεναλά είχε αποπεμφθεί από τον πρώην υπουργό Αρνό Μοντεμπούργκ για «επαγγελματική αμέλεια» προτού ενταχθεί στην ομάδα που φρουρούσε τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές.

Κατόπιν αποσπάστηκε στο Ελιζέ, ως βοηθός προσωπάρχη του γραφείου του προέδρου.

methode2Ftimes2Fprod2Fweb2Fbin2F266998a8 8b37 11e8 9b4b d04c94d077dc

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Σουντ Ουέστ, από έναν δημοσιογράφο εάν η Δημοκρατία «στιγματίστηκε» από αυτήν την υπόθεση, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε: «Όχι, όχι, παραμένει αναλλοίωτη!».



Οι δηλώσεις ωστόσο των κυβερνώντων δεν στάθηκαν αρκετές για να αποτραπεί η κατακραυγή από εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της χώρας. Σε αυτό το κλίμα, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος LREM Λοράν Σεν Μαρτέν διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο Αλεξάντρ Μπεναλά δεν πρέπει να «εργάζεται πλέον στο Ελιζέ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ διερωτήθη εάν υπήρξαν «ελιγμοί» για να «σκεπαστεί» η υπόθεση, ενώ ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ επισήμανε ότι ο Μπεναλά πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να «απολύσει αμέσως» τον συνεργάτη του Ελιζέ, ήταν η προτροπή του Ντενίς Γκραβουίλ του συνδικάτου CGT.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters