Βίντεο - ντοκουμέντο από την καταδρομική επίθεση με μολότοφ στα ΜΑΤ στην Καισαριανή

Περίπου είκοσι άτομα επιτέθηκαν το απόγευμα της…

Υπόθεση Πετσίτη: 21 βουλευτές της ΝΔ ζητούν εξηγήσεις από τον Νίκο Παππά

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την πολύκροτη…

Ισχυρός σεισμός: Γιατί κινδυνεύουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη (χάρτες)

Η περιοχή της Ελλάδας, η οποία αντιμετωπίζει…

Δολοφονία Ρόδος: Κάποιοι σκότωσαν τη νεαρή κοπέλα, δυο και τρεις φορές

Δολοφονία Ρόδος: Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για…

Καιρός: Νέες χιονοπτώσεις την Πέμπτη και σε ημιορεινά! Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου (Video)

Καιρός: Πρόσκαρη θα είναι την Τετάρτη η βελτίωση…

Πέθανε η Αρίθα Φράνκλιν: Ποια ήταν η λατρεμένη «Βασίλισσα της Σόουλ» μουσικής (Pics+Vids)

Video 1

Θρήνος στην παγκόσμια μουσική σκηνή: Πέθανε διάσημη τραγουδίστρια

Η Αρίθα Φράνκλιν (Aretha Louise Franklin) γεννημένη στις 25 Μαρτίου του 1942 ήταν Αμερικανή τραγουδίστρια, συνθέτης, και πιανίστρια. Στους θαυμαστές της αλλά και ευρύτερα στον κόσμο της μουσικής ήταν γνωστή ως «Βασίλισσα της Σόουλ». Ήταν φημισμένη για τις σόουλ ηχογραφήσεις της, αλλά είχε τραγουδήσει επίσης τζαζ, ροκ, blues, ποπ, γκόσπελ, μέχρι και όπερα. Ήταν ευρύτατα αναγνωρισμένη για το γεμάτο πάθος ερμηνευτικό της στυλ, και τις φωνητικές της δυνατότητες. Πέθανε σήμερα Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018 σε ηλικία 76 ετών στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ.

Η Αρίθα Φράνκλιν, ήταν η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Γκράμι. Είχε κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς. Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία "Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία" πήρε το παρατσούκλι "Το βραβείο της Αρίθα".

Η Αρίθα Φράνκλιν είχε ένα σύνολο είκοσι νούμερο 1 σινγκλς στο Billboard R&B Singles Chart. Δύο από αυτά, το "Respect" τη δεκαετία του 1960 και το ντουέτο της με τον Τζορτζ Μάικλ τη δεκαετία του 1980, "I Knew You Were Waiting (For Me)" ανέβηκαν μέχρι την πρώτη θέση του Billboard Hot 100.

Τα πρώτα χρόνια

Η Αρίθα Φράνκλιν γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1942 στο Μέμφις του Τενεσσί. Γονείς της ήταν ο Βαπτιστής ιερέας C. L. Franklin και η Barbara Siggers Franklin. Τα προβλήματα στην σχέση τους, τους ανάγκασαν να χωρίσουν όταν η Αρίθα ήταν έξι ετών, ενώ η μητέρα της πέθανε όταν ήταν δέκα. Μετά από μετακινήσεις, εγκαταστάθηκαν στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν όπου ο αιδεσιμότατος Φράνκλιν απέκτησε φήμη ως κήρυκας. Η Αρίθα, τραγουδούσε από μικρή στην ενορία της και γρήγορα χαρακτηρίστηκε ως παιδί - θαύμα για την χαρισματική φωνή της, και τις ικανότητές της στο πιάνο. Στην ηλικία των δεκατεσσάρων υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την Checker Records, και το 1956 κυκλοφόρησε το "Songs of Faith". Ισχυρότερες επιρροές της, οι μεγαλύτερες φωνές των γκόσπελ, Μαχάλια Τζάκσον και Κλάρα Γουόρντ, που περνούσαν αρκετές ώρες στο σπίτι της.

Δύο ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε ηλικία 14 και 16 ετών, όταν η Αρίθα Φράνκλιν γέννησε τους δύο από τους τέσσερις γιους της, καθυστέρησαν προσωρινά την εξέλιξη της καριέρας της Με την επιστροφή της στο τραγούδι, επέλεξε να συνεχίσει σε πιο ασφαλή ποπ μονοπάτια. Το 1960 υπογράφει συμβόλαιο με την Columbia Records, απορρίπτοντας τη Motown και την RCA. Οι ηχογραφήσεις της από αυτή την περίοδο είναι περισσότερο επηρεασμένες από την τζαζ και όχι από τις γκόσπελ ρίζες της. Τραγούδια που γίνονται επιτυχίες ήταν το "Rock-A-Bye Your Baby (With A Dixie Melody)", "Today I Sing The Blues", "Won't Be Long" και "Operation Heartbreak". Στο τέλος του 1966 όμως, και αφού στα έξι χρόνια που έμεινε με την Columbia είχε μικρή εμπορική επιτυχία, υπέγραψε με την Atlantic Records. Όπως είπε και η ίδια αργότερα, "με έβαλαν να κάτσω στο πιάνο, και οι επιτυχίες ήρθαν".

Βραβεία και επιτεύγματα

• Το 1985, ο τότε κυβερνήτης του Μίτσιγκαν, James Blanchard ανακήρυξε την φωνή της Αρίθα Φράνκλιν «εθνικό αγαθό».
• Στις 3 Ιανουαρίου του 1987 έγινε η πρώτη γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.
• Τον Σεπτέμβριο του 1999 της αποδόθηκε το βραβείο Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών από τον πρόεδρο Κλίντον.
• Το 2004 το περιοδικό Rolling Stone την έβαλε στην 9η θέση στον κατάλογο των 100 Greatest Artists of All Time.[5]Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις πιο πάνω θέσεις προηγούνται οι Μπητλς, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Έλβις Πρίσλεϊ, οι Ρόλιγκ Στόουνς, ο Τσακ Μπέρι, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Τζέιμς Μπράουν και ο Λιτλ Ρίτσαρντ, ενώ ακολούθησε ο Ρέι Τσάρλς στην 10η θέση.
• Το 2005 της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους

Δισκογραφία

• 1967 I Never Loved a Man the Way I Love You
• 1967 Aretha Arrives
• 1968 Lady Soul
• 1968 Aretha Now
• 1969 Soul '69
• 1970 This Girl's in Love with You
• 1970 Spirit in the Dark
• 1971 Aretha Live at Fillmore West
• 1971 Young, Gifted and Black
• 1972 Amazing Grace
• 1973 Hey Now Hey (The Other Side of the Sky)
• 1974 Let Me in Your Life
• 1974 With Everything I Feel in Me
• 1975 You
• 1976 Sparkle
• 1977 Sweet Passion
• 1978 Almighty Fire
• 1979 La Diva
• 1980 Aretha
• 1981 Love All the Hurt Away
• 1982 Jump to It
• 1983 Get It Right'
• 1985 Who's Zoomin' Who?
• 1986 Aretha
• 1987 One Lord, One Faith, One Baptism
• 1987 The Collection
• 1989 Through the Storm
• 1991 What You See Is What You Sweat
• 1994 Greatest Hits 1980-1994
• 1998 A Rose Is Still a Rose
• 2002 The Queen in Waiting
• 2003 So Damn Happy
• 2007 Jewels in the Crown: All-Star Duets with the Queen

Capture

Φιλμογραφία

• The Blues Brothers (1980)
• Motown 40: The Music Is Forever (1998) (ABC-TV documentary)
• Blues Brothers 2000 (1998)
• DIVAS LIVE (1998)
• Immaculate Funk (2000) (documentary)
• Rhythm, Love and Soul (2002)
• Tom Dowd & the Language of Music (2003) (documentary)
• Singing in the Shadow: The Children of Rock Royalty (2003) (documentary)
• From The Heart / The Four Tops 50th Anniversary and Celebration (2004)
• Atlantic Records: The House that Ahmet Built (2007) (documentary)

Πηγή: Wikipedia

PHOTO GALLERY