Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι – Αποκάλυψη: Βίντεο ντοκουμέντο από την πύρινη κόλαση - Έτσι ξεκίνησε η φονική φωτιά

Newsbomb

Φονική πυρκαγιά - Μάτι: Βίντεο καταγράφει την έναρξη της φωτιάς που σκόρπισε το θάνατο στο Μάτι – Πρόκειται για οπτικό υλικό από κάμερα ασφαλείας σπιτιού - Συγκλονίζουν οι εικόνες

Την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, στις 16:41 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε σπίτι στο Νταού Πεντέλης.

Στα στιγμιότυπα που παρατίθενται φαίνεται καθαρά πώς ξέσπασε και επεκτάθηκε η φωτιά που έκαψε χιλιάδες σπίτια σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα, και άφησε πίσω της 96 νεκρούς.

Το χρονικό του πύρινου εφιάλτη

Το ρολόι στην κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται εγκατεστημένη σε σπίτι στου Ντου Πεντέλης έδειχνε 16:41 όταν ανάμεσα στα πεύκα εμφανίστηκε ξαφνικά λευκός καπνός. Οι δυνατός άνεμος διαλύει για δευτερόλεπτα το σύννεφο και προσωρινά μοιάζει να μη συμβαίνει κάτι, μέχρι που πίσω από τη βλάστηση ξεπηδούν οι φλόγες.

Πρόκειται για την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, όπως προκύπτει από στιγμιότυπα του βίντεο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Η φωτιά που κόστισε τη ζωή σε 96 άτομα, ξεκίνησε από ένα ξέφωτο, ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού και μέσα σε 2 με 3 λεπτά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το ακριβές σημείο βρίσκεται ανάμεσα σε μία διώροφο κατοικία και σε μία πρόχειρη κατασκευή που παραπέμπει σε μαντρί ή κοτέτσι. Μέχρι και χθες υπήρχαν εκεί υπολείμματα από κούτσουρα που επιχείρησε να κάψει κάτοικος της περιοχής, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να ξεφύγει από τον έλεγχό του.

Το μοιραίο, όπως εξελίχθηκε, απόγευμα της 23ης Ιουλίου έπνεαν στην περιοχή ισχυροί δυτικοί άνεμοι που έσπρωξαν τη φωτιά ανατολικά.

Τρία – τέσσερα σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες, πριν η φωτιά βγει με ταχύτητα από τον οικισμό με κατεύθυνση προς το Νέο Βουτζά. Το σπίτι στο οποίο βρισκόταν εγκατεστημένες κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν την εκδήλωσης της φωτιάς μολονότι κυκλώθηκε από τις φλόγες, δεν υπέστη ζημιές.

Το «199» της Πυροσβεστικής ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά με 8 λεπτά καθυστέρηση, στις 16:49 το απόγευμα και η φωτιά έχει ήδη φύγει από τα Νταού Πεντέλης. Τα περιπολικά του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού, που υπό κανονικές συνθήκες θα βρίσκονταν στην περιοχή από τις μεσημεριανές ώρες, είχαν ήδη πάρει εντολή να μετακινηθούν στη φωτιά της Κινέτας. Τα δύο εθελοντικά οχήματα, με τα οποία είχαν αντικατασταθεί, βρίσκονταν μακριά κατά πληρώματά τους δεν εντόπισαν εγκαίρως τον καπνό, ενώ τελικά το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής ειδοποιήθηκε από εθελοντικό πυροφυλάκιο στη Ραφήνα. Αντιστοίχως, από το βίντεο, αλλά και από επίσημα στοιχεία αναφορικά με την κινητοποίηση των δυνάμεων, προκύπτει ότι οι πρώτες υδροφόρες που έσπευσαν στο μέτωπο ήταν εθελοντικών ομάδων και έφτασαν στο σημείο στις 17:15, 34 λεπτά μετά την εκδήλωση της φωτιάς.

Περίπου την ίδια στιγμή, η ηγεσία της Πυροσβεστικής φέρεται να ενημερώνεται από τους πρώτους αξιωματικούς του σώματος που φθάνουν στο σημείο ότι η πυρκαγιά βρίσκεται εκτός ελέγχου και κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς το Νέο Βουτζά.

Οι κάτοικοι του Νταού και κυρίως όσων τα σπίτια «βλέπουν» στο ξέφωτο απ΄ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά εξετάστηκαν από τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), που ερευνά τα αίτια της φωτιάς.

Αρκετοί από αυτούς στις επίσημες καταθέσεις φέρονται να έχουν υποδείξει ως υπαίτιο τον 65χρονο γείτονά τους, που το απόγευμα της 23ης Ιουλίου επιχείρησε να κάψει ξύλα μπροστά από το σπίτι του. Σε αυτό το συμπέρασμα είχαν άλλωστε καταλήξει ήδη από τις πρώτες ημέρες των ερευνών τα στελέχη της ΔΑΕΕ. Είχαν εξάλλου εντοπίσει υπολείμματα καύσης στο σημείο, καθώς και ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες κάποιος είχε προσπαθήσει αρχικά ρίχνοντας νερό και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας πλάκες να καλύψει το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Η δικογραφία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Αυγούστου.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο