Σφοδρή επίθεση και σοβαρές καταγγελίες Τσίπρα για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Video 1

Δευτερολογία Τσίπρα στην Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση

Σφοδρότατη επίθεση κατά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας συζήτηση για το Αγροτικό.

Ο κ. Τσίπρας, με αφορμή την κριτική που δέχθηκε για τις εξελίξεις στην υπόθεση ΔΟΛ από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν έχει δεχθεί τέτοια επίθεση, άδικη κριτική, πoλιτικό bullying, από το συγκεκριμένο συγκρότημα.

Είπε ότι οι προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί από τα Μέσα του συγκεκριμένου συγκροτήματος αποσκοπούσαν ουσιαστικά στο να του ασκηθεί πίεση για να κάνει κι εκείνος ό,τι και οι προηγούμενοι, δηλαδή να σηκώσει ένα τηλέφωνο να πάρει έναν τραπεζίτη και να πει «δώστε κι εσείς δάνεια με αέρα, όπως έκαναν οι προηγούμενοι». «Δεν το έκανα και ούτε θα το κάνω», υπογράμμισε.

«Γιατί με εγκαλείτε; Θέλετε να λογαριαστούμε; Ποιο ακριβώς είναι το αίτημά σας; Δεν κατάλαβα. Επί 1,5 χρόνο ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου Τύπου και με έχει στοχοποιήσει προσωπικά στην πρώτη σελίδα. Μια με τον ΑΡΚΑ, μια με στίχο του Ελύτη και μια με το editorial  των ΝΕΩΝ. Με τον άλλο σας φίλο, τον κομιστή που τον έπιασαν με τις σακούλες. Τον Θέμο Αναστασιάδη. Με έχετε γι' αυτούς που δεν λένε ονόματα;», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Μας λέτε ότι επειδή ένας πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια των εργαζομένων του ΔΟΛ θέλουμε να κάνουμε καινούρια διαπλοκή και Βόρεια Κορέα. Όταν δικά σας στελέχη μεταπηδούν από τον Τύπο στην πολιτική είναι ελεύθερη αγορά; Ο πρώην εκπρόσωπος του κ. Σαμαρά, ο κ. Μιχελάκης πήγε στον ΑΝΤ1. Είπαμε εμείς ότι πήγε η ΝΔ στον ΑΝΤ1;».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, ωστόσο, «εμένα και αυτή την κυβέρνηση δεν θα με κατευθύνει στις επιλογές καμία εκδικητική μανία».

Επισήμανε ότι είναι διαφορετικό ζήτημα η ιστορικότητα συγκροτημάτων, οι τίτλοι και οι εργαζόμενοι τους και πως θα είναι αρνητική εξέλιξη αν κλείσουν.

«Μπορεί η επιθυμία μας να είναι να μην κλείσουν, όμως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», είπε και εξέφρασε τη διάθεση της κυβέρνησης, αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν, να συμβάλει στα πλαίσιο του νόμου.

Πρόσθεσε, όμως, πως η ιδιοκτησία, απ' όσο γνωρίζει, δεν θέλει να βάλει χρήματα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι τράπεζες δάνεια με… αέρα δεν θα δώσουν. Και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι του συγκροτήματος ζητούν να υπάρχει δυνατότητα να πληρώνονται, να μην απαξιωθούν οι τίτλοι και να μη χαθεί η εμπορική τους αξία.

 «Εμείς έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε, όμως αυτό δεν θα γίνει κάτω απ' το τραπέζι, ούτε με καμία συνδιαλλαγή, ούτε με τους τρόπους που γινόταν στο παρελθόν», ανέφερε και γι' αυτόν τον λόγο, υπογράμμισε, «δεν μπορεί να γίνει μόνο φωτογραφικά για ένα συγκρότημα και δεν μπορεί να γίνει αν δεν βρει τη μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, αν όχι όλων, της μεγάλης πλειοψηφίας τους».

Συνεπώς, σημείωσε ότι «αν υπάρχει διακομματική βούληση για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου που θα αφορά όλους στον Τύπο, όλες τις επιχειρήσεις στον Τύπο, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε».

 «Καθαρές κουβέντες, όλα στο φως, μόνο με συναίνεση, εμείς δεν παίζουμε κάτω από τις κουρτίνες, δεν κάνουμε συνδιαλλαγές και αυτό το ξέρει όλη η κοινωνία. Και τότε ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας πάψουν ορισμένοι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ότι δήθεν ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους. Άλλα τους ενδιαφέρουν», κατέληξε.

«Φεσώσατε την Αγροτική 240 εκατ. ευρώ και την ξεπουλήσατε»

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι αποφάσισε να περάσει στα χέρια ιδιωτών η Αγροτική Τράπεζα μέσα σε μια νύχτα, «αφού την είχατε φεσώσει 240 εκατ. δανεικά και αγύριστα».

«Τα κάνατε καπνό στις τσέπες και στα ταμεία των κομμάτων και τις προεκλογικές εκδηλώσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Το 85% των αγροτών θα βγουν ωφελημένοι από ασφαλιστικό –φορολογικό»

«Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν μεγάλες ευθύνες και για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα, γιατί διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας για 40 χρόνια, ακούσαμε κριτική», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Δίνοντας απαντήσεις σε ορισμένα από τα σημεία κριτικής που δέχτηκε η κυβέρνηση, είπε ότι στόχος ήταν η επίλυση των καταστροφικών προβλημάτων που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο θέμα των πληρωμών. Έχουμε πληρώσει κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ για όλους τους τύπους των ενισχύσεων, τόνισε, εκ των οποίων, περίπου 1 δισ. αφορούσε πληρωμές ενισχύσεων που εκκρεμούσαν από το 2011. Κυβέρνηση τότε ήσασταν εσείς και είχατε αφήσει τους αγρότες στο έλεος τους, σχολίασε.

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά καταβάλλονται στον ίδιο χρόνο αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που μέσα στο 2016 ανήλθαν σε 144 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του μήνα, θα καταβληθούν πάνω από 160 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην επιστροφή φόρου πετρελαίου. Από τα 617 εκατ. που δόθηκαν στους χαμηλοσυνταξιούχους, περίπου τα 250 εκατ. κατευθύνθηκε στους αγρότες, σε αγροτικές συντάξεις, είπε προς τον κ. Μητσοτάκη.

«Το 85% των επαγγελματιών αγροτών από το συνδυασμό ασφαλιστικού και φορολογικού θα βγουν ωφελημένοι», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που έχει επιβαρύνσεις, ένα 5% που δηλώνουν μεγάλα εισοδήματα.

«Με την παρέμβαση μας στο ασφαλιστικό διασώζουμε ένα σύστημα που ήταν υπό κατάρρευση, διότι δεν θα υπήρχε καν κατώτατη σύνταξη αγροτών σε δέκα χρόνια», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

«Βγήκαν μαχαίρια» στη Βουλή: Άγρια κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη