ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Η Tikun Olam Ελλάδος, η κάνναβη, ο Μηλιώνης και οι αναφορές των τραπεζών στην Αρχή για το Ξέπλυμα

Η Tikun Olam Ελλάδος, η κάνναβη, ο Μηλιώνης και οι αναφορές των τραπεζών στην Αρχή για το Ξέπλυμα

Μια επένδυση που σχετίζεται με διεξαγόμενες έρευνες για «μαύρο» χρήμα εκατομμυρίων ευρώ και η οποία κρατά ήδη από το 2018 θα επισημοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023.

Πρόκειται για το εργοστάσιο της Tikun Olam Ελλάδος ΑΕ στην Κορινθία στο οποίο θα γίνεται η επεξεργασία, η μεταποίηση και η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Η Tikun Olam Ελλάδος ΑΕ, ισραηλινών και ελληνικών συμφερόντων, πίσω από την οποία βρίσκεται ο γνωστός από το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power Βασίλης Μηλιώνης, είναι η πρώτη εταιρεία που πήρε έγκριση εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Η επένδυση που επιδοτήθηκε από τον αναπτυξιακό νόμο, έφτασε τα 40 εκατ. ευρώ και αναπτύσσεται σε μια έκταση 56.000 τ.μ. στα Εξαμίλια Κορινθίας.

Έρευνες για «μαύρο» χρήμα

Η αναφορά μας σε αδιερεύνητο «μαύρο» χρήμα που έχει εισρεύσει στην Tikun Olam Ελλάδος ΑΕ ήδη από τα μέσα του 2018 δεν είναι τυχαία. Το 2018 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, επικεφαλής της οποίας τότε ήταν η Άννα Ζαΐρη, άρχισε να λαμβάνει αναφορές ύποπτης δραστηριότητας (Suspicious Activity Reports - SAR) από συστημικές τράπεζες, οι οποίες ανέφεραν πως αλλοδαπές οντότητες που είχαν ως πραγματικό δικαιούχο τον Βασίλη Μηλιώνη και μέλη της οικογένεια του έφερναν στην Ελλάδα τεράστια ποσά από χώρες του εξωτερικού, κυρίως μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών (έχει μετονομασθεί σε Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας).

Τα Suspicious Activity Reports εκδίδονταν για δύο λόγους. Αφενός διότι τα χρήματα μεγάλου ύψους εισέρρεαν από χώρες όπως οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, η Κύπρος και η Βουλγαρία, χωρίς να είναι εμφανής η πηγή προέλευσής τους (πως παρήχθησαν). Αφετέρου, διότι ο Βασίλης Μηλιώνης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power σε δέκα χρόνια φυλάκιση και εκείνη την εποχή εκκρεμούσε η δίκη του στο Πενταμελες Εφετείο Κακουργημάτων (το οποίο τον αθώωσε).

Αν και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος ενεπλάκησαν στις σχετικές έρευνες, εντοπίζοντας σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες τα ποσά και τις οντότητες που εμπλέκονται, η σχετική έρευνα – άγνωστο γιατί- δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η Darklemon Enterprises Ltd

Μια από τις εταιρείες που πέρασαν χρήματα μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών είναι η κυπριακή Darklemon Enterprises Ltd, συμφερόντων της οικογένειας Μηλιώνη.

Η Darklemon Enterprises Ltd συστάθηκε στην Κύπρο στις 19 Δεκεμβρίου του 2017, δηλαδή ένα τρίμηνο πριν συσταθεί στην Ελλάδα η εταιρεία παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης Tikun Olam Ελλάδος ΑΕ (23/3/2018). Η Darklemon Enterprises Ltd είναι σήμερα ένας εκ των βασικών μετόχων της Tikun Olam Ελλάδος ΑΕ, διαθέτοντάς ποσοστό 30,52%. Αυτό το ποσοστό κτίσθηκε μέσω χρηματοδότησης που παρείχε στην Tikun Olam Ελλάδος ΑΕ η εταιρεία συμφερόντων Μηλιώνη. Από που όμως προήλθαν τα χρήματα αυτά είναι κάτι που μόνον η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος γνωρίζουν.

Για να ακριβολογούμε, η κυπριακή Darklemon Enterprises Ltd στις 10 Ιουλίου 2018 δάνεισε στην Tikun Olam Ελλάδος ΑΕ 400.000 ευρώ μέσω δανειακής σύμβασης διάρκειας πέντε ετών. Το επιτόκιο του εν λόγω δανείου είχε ορισθεί στο 3%. Η κάλυψη του ποσού πραγματοποιήθηκε τμηματικά από τις 17/07/2018 έως και τις 19/09/2018. Από εξτρέ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας (Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών) προκύπτουν τρία εμβάσματα. Στις 17/07/2018 έμβασμα ποσού 275.000 ευρώ. Στις 23/07/2018 έμβασμα 20.000 ευρώ. Στις 19/09/2018 έμβασμα 80.000 ευρώ.

Τι συνέβη με αυτό το δάνειο; Η Διοίκηση της Darklemon Enterprises σε συνεννόηση με τους λοιπούς μετόχους της Tikun Olam Ελλάδος ΑΕ, τηn Livly Ltd και την Tikun Olam Ltd εισέφεραν σε είδος τις απαιτήσεις τους από τις μη ληξιπρόθεσμες δανειακές συμβάσεις, τα ομολογιακά δάνεια και τους δεδουλευμένους τόκους και προχώρησαν μέσα στο 2021 σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 6,5 εκατ. ευρώ (καταβολή κεφάλαιού με κεφαλαιοποίηση δανείου).

Τί σημαίνει αυτό; Πως εάν σε κάποια στιγμή από τις έρευνες των Αρχών προκύψει πως η κυπριακή Darklemon Enterprises Ltd έχει νομιμοποιήσει έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες, ένα σημαντικό μέρος του εγκληματικού προϊόντος έχει εισρεύσει στην Tikun Olam Ελλάδος ΑΕ. Αυτό βεβαίως θα πρέπει πρώτα να αποδειχθεί.

Η Karmelino Investments Ltd

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή, η οποία όμως δεν έχει άμεση σχέση με την υπόθεση της επένδυσης Μηλιώνη στην Tikun Olam Ελλάδος ΑΕ, σχετίζεται με την Karmelino Investments Ltd. Η εν λόγω κυπριακή εταιρεία εμφανίζεται στο κυπριακό μητρώο εταιρειών να εκτελεί χρέη διευθυντή (nominee director) στην Darklemon Enterprises Ltd.

Ωστόσο, προ μηνών η Karmelino Investments Ltd βρέθηκε στο στόχαστρο ερευνητών δημοσιογράφων λόγω του ότι ασκεί χρέη διευθυντή σε σειρά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία στην Ουκρανία και ανήκουν στον Βίκτορ Μεντβεντσούκ (Viktor Medvedchuk), τον ιδρυτή του φιλορωσικού κόμματος OPFJ και προσωπικό φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε συλληφθεί και αντιμετώπιζε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, αλλά στα μέσα Σεπτεμβρίου 2022 ανταλλάχθηκε στο πλαίσια ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου.

Αν και τα γεγονότα δεν είναι συσχετιζόμενα, το γεγονός ότι η Darklemon Enterprises Ltd έχει ως διευθυντή μια κυπριακή οντότητα που σχετίζεται με φιλορώσους ολιγάρχες δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.