ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Εκβιάζουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα για τον ορυκτό μας πλούτο

Εκβιάζουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα για τον ορυκτό μας πλούτο

Σκοτωμός γίνεται μεταξύ Ρώσων, Αμερικανών και Γερμανών για τα λεγόμενα ελληνικά «ασημικά» (που κυρίως είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο) στο διπλωματικό παρασκήνιο.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και στις συμπληγάδες τεράστιων οικονομικών συμφερόντων των τριών γιγάντων στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα που γνωρίζοντας πλέον ότι η Ελλάδα έχει πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα, θέλουν να παίξουν από τώρα κορυφαίο ρόλο στην διαχείριση των κοιτασμάτων αυτών.

Για την ώρα το σκληρό πόκερ, μεταξύ Ρώσων από τη μια και Αμερικανών – Ευρωπαίων από την άλλη, παίζεται για τις αποκρατικοποιήσεις, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ των δύο κρατικών φορέων που διαχειρίζονται τον ενεργειακό πλούτο της χώρας.

Σε αυτό τον πόλεμο το έπαθλο για τον νικητή δεν είναι μόνο τα ελληνικά κοιτάσματα, αλλά και η επιρροή επί των ενεργειακών πηγών και οδών μεταφοράς της ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι Αμερικανοί, συνηθισμένοι στους κυνικούς εκβιασμούς με την Ελλάδα, έστειλαν την σχετική προειδοποίησή τους μέσω της εκπροσώπου του State Department κ. Βικτώρια Νούλαντ, η οποία δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι οι Έλληνες πρέπει να προσέξουν στα παιχνίδια τους με τους Ρώσους γιατί… ενοχλείται η Τουρκία με αυτά «που μπορεί να παίξουν κυρίαρχο χώρο στο Αιγαίο».

Αρχές Φεβρουαρίου βρέθηκε στην Αθήνα ο Αμερικανός Αξιωματούχος στο State Department κ. Ντάνιελ Στάιν, αρμόδιος για θέματα ενέργειας και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας στους οποίους διαμήνυσε ότι σε κάθε περίπτωση πριν γίνει η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται άμεσα για το θέμα αυτό.

Πάντως πολλά θα κριθούν για την Ελλάδα από την επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα που έχει ήδη προγραμματιστεί και που το κύριο θέμα της θα είναι η ανάμειξη της Ρωσίας στην εκμετάλλευση και διαχείριση των ελληνικών υδρογονανθράκων.