ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Βήχας: «Εγκληματικές οι πολιτικές στο χώρο της υγείας»

Βήχας: «Εγκληματικές οι πολιτικές στο χώρο της υγείας»

Το θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία και στη ζωή παραβιάζεται. Ανάθεμα. Μια γυναίκα με προχωρημένο καρκίνο του μαστού εκλιπαρεί τα δημόσια νοσοκομεία να την φροντίσουν. Μάταια!

Της Γεωργίας Λινάρδου

Υποσιτισμένα βρέφη και θλιμμένα μάτια μαρτυρούν την απόγνωση. Δεν είναι εικόνες από ξένη χώρα. Από τη δική μας είναι. Ο καρδιολόγος, εθελοντής στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Βήχας, σοκάρει με τις περιγραφές του. Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού πρόσφατε προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης καταγγέλοντας ανθρωπιστική καταστροφή!

-Ποιο θεωρείτε το πλέον πολύτιμο ανθρώπινο δικαίωμα που παραβιάζεται σ' αυτή τη χώρα ποιο είναι;

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραβιάζονται στην πατρίδα μας μια σειρά από ανθρώπινα δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην Δημοκρατία, την Ελευθερία, στην ισότητα, αλλά εκείνο που κατά την γνώμη μου παραβιάζεται κατάφωρα είναι το θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία και στη ζωή! Και δυστυχώς από την παραβίαση αυτού του δικαιώματος έχουμε καταγράψει πολλές αναπηρίες αλλά και πολλούς θανάτους».

-Οι παραβιάσεις στον τομέα της υγείας καταγγέλλονται ή όχι στα αρμόδια όργανα;

«Έχουν γίνει καταγγελίες στην Ελληνική δικαιοσύνη, έχουν κατατεθεί στην εισαγγελέα όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι πολιτικές που ασκούνται τα τελευταία χρόνια είναι στην κυριολεξία εγκληματικές, αλλά πρόσφατα έγινε από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης καταθέτοντας ενυπόγραφες μαρτυρίες ασθενών από όλη την Ελλάδα, μαρτυρίες που δείχνουν το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Παρόμοιες καταγγελίες ετοιμαζόμαστε να κάνουμε και στα αντίστοιχα όργανα της Ευρωπαικής Ένωσης στο Στρασβούργο».

-Από την εμπειρία και την πολύτιμη δράση που έχετε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια και από τις ιστορίες των ανθρώπων που έχετε συναντήσει τι είναι αυτό που σας έχει πληγώσει περισσότερο;

«Δυστυχώς είναι πολλές οι εικόνες που πλήγωσαν και πληγώνουν, εικόνες που θα μείνουν ανεξίτηλα γραμμένες στην μνήμη, όπως εκείνες με τα υποσιτισμένα βρέφη, τα πρόσωπα χιλιάδων ασθενών με χαραγμένα όλα εκείνα τα αρνητικά συναισθήματα που είχαν κατακλύσει τη ψυχή τους, το θυμό, τη ντροπή, τη θλίψη, την ενοχή, τα θλιμένα μάτια που φανέρωναν την έλλειψη ελπίδας και αξιοπρέπειας... Αυτό όμως που πραγματικά με έκανε να λυγίσω ήταν εκείνη η γυναίκα με τον καρκίνο στον μαστό, που αβοήθητη από την πολιτεία για έξι μήνες από τη διάγνωση παρακαλούσε μάταια για τη θεραπεία της τα δημόσια νοσοκομεία, για έξι μήνες είχε μια διάγνωση στο χέρι για έναν καρκίνο ιάσιμο, που εν τω μεταξύ είχε γίνει ένας καρκίνος που οδηγούσε πλέον στον θάνατο. Η εικόνα αυτού του μαστού που μπορούσες πλέον να δεις τον όγκο, τον όγκο που είχε βγεί από το στήθος της γυναίκας, αυτή η εικόνα ήταν μια μια γροθιά που ο πόνος της δεν θα περάσει ποτέ».

-Είναι η τρόικα και η οικονομική κρίση που ευθύνεται για τις διαρκώς αυξανόμενες όχι μόνον σε «ποσότητα» αλλά κυρίως σε «ποιότητα» παραβιάσεις;

«Κατά την γνώμη μου τη βασική ευθύνη τη φέρνουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις κυρίως των τελευταίων τεσσάρων χρόνων (και όλες οι προηγούμενες φυσικά), που ψήφισαν και υλοποίησαν όλες αυτές τις εγκληματικές πολιτικές που τους επέβαλε η Τρόικα, που με πρόσχημα ένα χρέος που όντως υπάρχει, οδήγησαν έναν λαό σε μια ανείπωτη τραγωδία, σε μια πρωτόγνωρη εξαθλίωση. Η ευθύνη τους είναι τεράστια γιατί είναι ξεκάθαρο πλέον στον καθένα βλέποντας τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών, πώς το χρέος ήταν το πρόσχημα για να ισοπεδώσουν έναν ολόκληρο λαό».

-Κάποια στιγμή είχατε πει πως: «Το να είσαι ανυπάκουος σε κάτι που οδηγεί έναν συνάνθρωπό μας στο θάνατο, είναι πράξη αντίστασης και όχι παρανομία». Πιστεύετε πως ζούμε την εποχή της «ποινικοποίησης», την εποχή που το μεγαλύτερο «βασανιστήριο» ίσως και να είναι ο φόβος που μας έχουν διοχετεύσει;

«Ο Σοφοκλής με την Αντιγόνη μας δίδαξε την ανυπακοή σε ανθρώπινους νόμους που παραβιάζουν θεμελιώδεις, διαχρονικές ανθρώπινες Αξίες! Είναι υποχρέωση μας να προτάξουμε την ανυπακοή όταν κινδυνεύει η ζωή ενός ανθρώπου επειδή ένας νόμος του απαγορεύει την πρόσβαση στην θεραπεία. Το Κράτος με τη Βία που ασκεί με τις πολιτικές που εφαρμόζει, ανεργία, έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης, κάθε λογής χαράτσια που επιβάλει κτλ, προσπαθεί να καλλιεργήσει τον φόβο στους πολίτες γιατί ο φόβος είναι το μοναδικό μέσο με το οποίο μπορεί να κυβερνήσει και να επιβάλει τις πολιτικές του. Το Κράτος με τη Βία όπως στον Προμηθέα Δεσμώτη , έχει "ακινητοποιήσει'' με το φόβο, στο βράχο του μαρτυρίου ένα λαό και τον δολοφονεί καθημερινά. Το μυστικό της σωτηρίας το γνωρίζει μόνο ο Προμηθέας-Λαός, το μυστικό που θα ανατρέψει το Κράτος με την Βία, όταν θα έρθει η ώρα».

Σχετικές ειδήσεις