Εντυπωσιακή αρχή με πυξίδα την αποτελεσματικότητα

Ιωάννα Καλαντζάκου

Λίγες μόλις ημέρες μετά τις εκλογές, στις οποίες ο ελληνικός λαός διαμήνυσε τη βούλησή του να γυρίσει σελίδα η πατρίδα μας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν ήδη αποδείξει ότι εννοούσαν όσα εξήγγελλαν προεκλογικά.

Ότι πιστεύουν στο ενωτικό μήνυμα και στην οριστική απομάκρυνση του τόπου από τον λαϊκισμό. Ότι προσήλθαν στην εξουσία όχι μόνο με πλήρη γνώση των προβλημάτων, αλλά και προετοιμασμένοι για την άμεση εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων αντιμετώπισής τους, ώστε περνούν αμέσως από τα λόγια στα έργα με ταχύτητα πρωτοφανή για νέα κυβέρνηση και με μόνη πυξίδα του κυβερνητικού έργου την αποτελεσματικότητα. Η χώρα αφήνει πίσω της το τραυματικό παρελθόν της τελευταίας τετραετίας και οδεύει προς ένα νέο πολιτικό ήθος και μία πρωτόγνωρη κυβερνητική σοβαρότητα.

Τα πρώτα νομοσχέδια μαρτυρούν την «αλλαγή παραδείγματος» στη διακυβέρνηση του τόπου. Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που κατατέθηκε πρώτο, αποτελεί μείζον βήμα προς την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την υπαγωγή των ελεγκτικών αρχών (όπως το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ) στην εποπτεία μονίμων γενικών διευθυντών προερχόμενων από την ιεραρχία της διοίκησης, την εμπέδωση της διαφάνειας μέσω ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής, αλλά και τον επιτελικό έλεγχο του κυβερνητικού έργου. Πρόκειται, από την άποψη αυτή, για νομοσχέδιο με ιδιαίτερη σημασία, αλλά και με υψηλό συμβολισμό της προτεραιότητας που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στην εξυγίανση του κράτους και στην εξέλιξή του από εμπόδιο σε αρωγό της ανάπτυξης και του πολίτη.

Στο φορολογικό επίπεδο, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επισπεύσει τις πρώτες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. (που τις προέβλεπε για την επόμενη διετία), πέραν του διακηρυγμένου στόχου ανακούφισης της μεσαίας τάξης, έχει επίσης αναπτυξιακή στόχευση: η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την αναστολή άλλων φόρων στα ακίνητα και την παροχή φορολογικών κινήτρων για τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό τους, θα αναθερμάνει την οικοδομική δραστηριότητα, που είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάπτυξη και είχε επί χρόνια καθηλωθεί. Ανάλογοι είναι οι στόχοι του επόμενου φορολογικού νομοσχεδίου για τη μείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος, το ύψος των οποίων αποθαρρύνει την εργασία και τις επενδύσεις.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της νέας κυβέρνησης είναι ότι τα μέτρα αυτά δεν εξαγγέλλονται ως «παροχές» ή ως ένδειξη «περήφανης διαπραγμάτευσης» έναντι των δανειστών, αλλά ενταγμένα στα πλαίσια ενός συνολικού προγράμματος εξοικονόμησης κρατικών δαπανών και αναπτυξιακής δυναμικής με τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, εξαιτίας της προηγούμενης κυβέρνησης, μέχρις ότου η επιστροφή στην ανάπτυξη επιτρέψει την αναδιαπραγμάτευσή τους.

Εξαιρετικής σημασίας είναι και το διυπουργικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα Πανεπιστήμια και τη διόρθωση αστοχιών του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να αποκατασταθεί ένα περιβάλλον νομιμότητας, αλλά και για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας Δήμων και Περιφερειών και την οργάνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να προωθηθούν η ψηφιοποίηση του κράτους και καινοτομίες, όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα, που θα απλουστεύσουν τις επαφές κράτους και πολίτη.

Κυβέρνηση ενότητας. Κυβέρνηση σοβαρότητας. Κυβέρνηση έργων. Μέσα σε λίγες μέρες, η χώρα έχει πραγματικά γυρίσει σελίδα!

* Η Ιωάννα Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη είναι Δικηγόρος - τ. Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved