Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας

ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπόθεση Novartis - Παπαγγελόπουλος: Την κεφαλή του Ρασπούτιν επί πίνακι ή κάτι άλλο; Όλα τα σενάρια

Υπόθεση Novartis - Παπαγγελόπουλος: Την κεφαλή του Ρασπούτιν επί πίνακι ή κάτι άλλο; Όλα τα σενάρια

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες γύρω από την υπόθεση Novarits, δεν έχει προηγούμενο – Όλοι περιγράφουν και φωτογραφίζουν τον πρώην υφυπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά κανείς δεν λέει ευθέως το όνομά του – Τον αποκαλούν «Ρασπούτιν» και μένουν μέχρι εκεί – Γιατί άραγε φοβούνται να πουν το όνομά του αφού ήδη διαβιβάστηκε η δικογραφία στην Βουλή προκειμένου να αποφασιστεί αν θα οδηγηθούμε σε προανακριτική επιτροπή ή σε εξεταστική; Η μήπως δεν θα γίνει τίποτα από τα δυο; Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας 

Ας ξεκινήσουμε με την ουσία της υποθέσεως.

Από την πρώτη στιγμή τα στελέχη της ΝΔ έκαναν λόγο για σκευωρία στην υπόθεση της Novartis. Σκευωρία στημένη από συγκεκριμένα κέντρα και παράκεντρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Δικαιοσύνης, πάντα κατά την διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Όμως, κατά τρόπο ανεξήγητο, όλοι όσοι κατηγορούν τον κ. Παπαγγελόπουλο για παρασκηνιακές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, αρνούνται να τον κατονομάσουν δημοσίως και περιορίζονται στην φράση : «είναι ο γνωστός Ρασπούτιν, τον οποίο έχουν κατονομάσει άλλοι πριν από εμένα…».

Μιλάμε για παιδαριώδεις καταστάσεις.

Όταν αισθάνεσαι αδικημένος και θιγμένος, τότε μιλάς ανοικτά με ονόματα και διευθύνσεις και δεν κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου με αναφορές του τύπου: «είναι κάποιος πρώην υφυπουργός, που όλοι τον αποκαλούσαν Ρασπούτιν». Αστεία πράγματα.

Ο κίνδυνος να γίνουν ακόμα πιο αστεία είναι ορατός, αφού όπως μαθαίνω ο άνθρωπος - κλειδί στον οποίο θα στηριχθεί όλη η διαδικασία της προανακριτικής ή της εξεταστικής είναι ο κ. Αγγελής και οι πολύ σοβαρές ομολογουμένως καταγγελίες του.

Πλην όμως για να πάρουν τα πράγματα τον δρόμο της δικαιοσύνης θα πρέπει – όπως μαθαίνω από το ρεπορτάζ – ο κ. Αγγελής να κατονομάσει τον κ. Παπαγγελόπουλο ως υπεύθυνο μιας στημένης υπόθεσης.

Όλοι λοιπόν θα περιμένουν αν ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής κατονομάσει τον επονομαζόμενο «Ρασπούτιν» στην εξεταστική επιτροπή όταν θα κληθεί ως μάρτυρας. Οτιδήποτε άλλο θα προκαλέσει μόνο αμφιβολίες και πιθανότατα θα οδηγήσει σε «φιάσκο» την πρωτοβουλία της πλειοψηφίας.

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, φτάσαμε μέχρι εδώ για να βρεθεί κάποιος που πρέπει να κατονομάσει τον Παπαγγελόπουλο; Αλλιώς θα οδηγηθούμε σε μια γενικόλογη και αόριστη εξεταστική επιτροπή που θα κληθεί να διερευνήσει αν η υπόθεση της Novartis ήταν «στημένη» από τον ΣΥΡΙΖΑ για να στοχοποιηθούν κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

«Πιασ’τ΄αυγό και κούρευ΄το», κατά τη λαϊκή ρήση…

Αν συμβούν τα παραπάνω, τότε θα μιλάμε για άλλη μια εξεταστική για το θεαθήναι, όπου κανείς δεν πρόκειται να βρεθεί κατηγορούμενος και όλα θα είναι «μέλι γάλα». Θα υπάρξει πόλωση, θα υπάρξει ισχυρή κόντρα, κατηγορίες εκατέρωθεν, λάσπη στον ανεμιστήρα και τελικά ο λαός δεν θα μάθει απολύτως τίποτα, αφού θα χαθεί μέσα στον βομβαρδισμό των κατηγοριών μεταξύ των δυο πλευρών.

Παρόλα αυτά η υπόθεση έχει σίγουρα τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον (εκτός από το νομικό σκέλος των ευθυνών), αφού σίγουρα θα αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μέσα στην Βουλή για αρκετούς μήνες.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση με τον κ. Παπαγγελόπουλο ενδέχεται να επιφέρει τριγμούς και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας κάτι το οποίο δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση ο σημερινός πρόεδρος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σαμαράς, Καραμανλής και στη μέση ο... Ρασπούτιν

Οι εμμονές Σαμαρά κατά Παπαγγελόπουλου και στη μέση ο Καραμανλής

Και για να εξηγούμαστε. Ο πρώην εισαγγελέας και πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν και είναι «δεξιός» και άνθρωπος που διατηρούσε και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αλλά και με τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Αυτό από μόνο του δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς μισεί περίπου «θανάσιμα» τον Παπαγγελόπουλο. Το περίφημο «θα τους πάω μέχρι τέλους» που πολλές φορές έχει πει ο Αντώνης Σαμαράς, δεν αφορά μόνο τον Τσίπρα.

Πρωτίστως αφορά τον Παπαγγελόπουλο και αυτό είναι γνωστό στην πολιτική και στην δημοσιογραφική πιάτσα.

Κάτι τέτοιο, δημιουργεί αμέσως - αμέσως, μείζον ζήτημα στο εσωτερικό της Πειραιώς αφού ο Σαμαράς θα πρέπει να «χτυπήσει» έναν άνθρωπο του Καραμανλή. Εδώ αρχίζει η σπαζοκεφαλιά.

Είναι εξόχως απίθανο να αφήσει ο Μητσοτάκης να δημιουργηθούν εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις στο εσωτερικό της παράταξης και άρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Χωρίζουν οι δρόμοι Τσίπρα - Παπαγγελόπουλου

Σε ότι αφορά το δίδυμο Τσίπρα – Παπαγγελόπουλου, εδώ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, διότι οι δικές μου πληροφορίες επιμένουν ότι οι δυο άνδρες θα κινηθούν σε διαφορετική κατεύθυνση.

Θα επιχειρήσουν την μεταξύ τους αποσύνδεση και ιδιαίτερα ο Τσίπρας που δεν επιθυμεί αυτή την περίοδο να ρίξει λάδι στην φωτιά. Είναι προφανές και από την παρουσία του στην ΔΕΘ ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να δώσει συνέχεια στην σκανδαλολογία αν και ο ίδιος φούσκωσε την υπόθεση της Novartis σε δυσθεώρητο σημείο αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών.

Μετά την ήττα των εκλογών, έχει γίνει σαφές ότι ο κ. Τσίπρας έχει κατεβάσει αρκετά τον πήχη για την συγκεκριμένη υπόθεση και προσπαθεί να βγάλει από το «κάδρο Παπαγγελόπουλο» τον εαυτό του.

Μοναχικό δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει βεβαίως και ο Παπαγγελόπουλος σε ότι αφορά την υπεράσπιση του… κάτι που διαφαίνεται και από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CNN GREECE.

Να σημειώσω τέλος ότι ο ίδιος ο Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να ρίξει άλλο λάδι στην φωτιά για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ορισμένους τους εξέθεσα στο κείμενο, πιο πάνω.

Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να βάλει στο κάδρο της ανθρωποφαγίας τον Τσίπρα.

Για να σας προλάβω: ΟΧΙ, δεν υπάρχει κάποια μυστική συμφωνία Μητσοτάκη – Τσίπρα.

Απλά ο Μητσοτάκης προέρχεται από πολιτική οικογένεια και είναι εξόχως έμπειρος με εξεταστικές και προανακριτικές. Έχει ζήσει από κοντά το βρώμικο ’89 και το βρώμικο ’93 και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μπει η χώρα σε τέτοια περιδίνηση. Αυτό το τελευταίο είναι εκτίμηση δική μου.

Διαβάστε επίσης:

Δήλωση «βόμβα» Παπαγγελόπουλου στο CNN Greece: Κατασκευασμένες αθλιότητες

17 Σεπτεμβρίου: Μεγάλη γιορτή σήμερα - Δείτε ποιοι γιορτάζουν